İtalya Dışişleri Bakanı Alfano Tunus'ta

İtalya Dışişleri Bakanı Alfano Tunus'ta

Alfano, Tunuslu mevkidaşı Cihinavi ile görüştü

TUNUS (AA) - İtalya Dışişleri Bakanı Angelino Alfano, Tunus Dışişleri Bakanı Hamis el-Cihinavi ile görüştü.

Tunus Dışişleri Bakanı'nın davetlisi olarak ülkeye çalışma ziyareti gerçekleştiren Alfano, mevkidaşı Cihinavi ile başkent Tunus'ta bir araya geldi.

İkili görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Cihinavi, konuk Bakanla birçok konuyu derinlemesine ele aldıklarını söyledi.

Devrim sonrasında demokratik süreç ve kalkınma konusunda İtalya'nın Tunus'a büyük desteği olduğunu hatırlatan Cihinavi, işbirliğinden dolayı İtalya'ya teşekkür etti.

Cihinavi, konuk Bakanla görüşmelerinde terör ve Tunuslu gençlerin eğitim, istihdam ve Avrupalı akranlarıyla iletişimi konularında nelerin yapılabileceği ile ilgili bazı yeni fikirler belirlediklerini dile getirdi.

Bölgesel konular içinde Libya konusunu ele aldıklarını söyleyen Cihinavi, "İki ülke dışişleri bakanlıkları arasında Libya sorununun çözülmesi yönünde yoğun görüşmeler ve istişareler yapılmasının zorunluluğu kanaatine vardık." dedi.

Libya'ya komşu ülkeler toplantısının Kahire'de yarından sonra yapılacağını, Tunus'un bu konuda bir girişimde bulunduğunu ve yeni bazı fikirler öne sürdüğünü hatırlatan Cihinavi, Libya'daki sorunun çözümüne ilişkin gecikmenin çevre ülkelerin yanında İtalya'ya da zarar verdiğini belirtti.

Cihinavi, Tunus Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi'nin 8 Şubat'ta İtalya'ya resmi bir ziyaret gerçekleştireceğini de sözlerine ekledi.

İtalya Dışişleri Bakanı Alfano da ülkesinin, Tunus'un 2016-2020 kalkınma projesini destekleme konusunda elinden gelen desteği vermeye hazır olduğunu söyledi.

Alfano, ülkesinin Tunus'tan ve özellikle Libya'dan gelen yasa dışı göçü durdurmaya yönelik çabaları desteklediğini, Libya ile bu konuda yapılan anlaşmanın ülkenin istikrara kavuşmasının ardından uygulamaya gireceğini belirtti.

Alfano, Tunus ziyareti çerçevesinde bu sabah Cumhurbaşkanı Sibsi ve Başbakan Yusuf Şahid tarafından ayrı ayrı kabul edildi.

Tunus'un, Avrupa Birliği içinde ikinci büyük ortak olarak kabul ettiği İtalya ile ikili ticaret hacminin 4,5 milyar dolar olduğu belirtiliyor. İtalya'nın 853 şirketle Tunus'ta toplam yabancı yatırımının yüzde 25'ine sahip olduğu ve bu ülkedeki toplam yatırım hacminin 1,6 milyar doları bulduğu vurgulanıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler