İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü

İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü

ABD'nin Chicago kentinde "İstiklal Marşı ve İstikbal Şairi Mehmet Akif" konulu program gerçekleştirildi

CHICAGO (AA) - İstiklal Marşı'nın kabulünün 96. yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü dolayısıyla ABD'nin Chicago kentinde "İstiklal Marşı ve İstikbal Şairi Mehmet Akif" konulu program düzenlendi.

Türk Amerikan Kültür Derneği (TACA) tarafından düzenlenen programa; Türkiye’nin Chicago Başkonsolosu Umut Acar, TACA Başkanı Ilgaz Ülger, Michigan Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Timur Kocaoğlu ile TACA Atatürk İlkokulu öğrencilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda Türk vatandaşı katıldı.

Öğrencilerin İstiklal Marşı'nı okudukları programda konuşan Kocaoğlu, marşı daha iyi anlayabilmek için yazıldığı dönemdeki ruh halinin bilinmesi gerektiğini vurgulayarak "İstiklal Marşı, Anadolu'nun her yeri işgal altındayken yazılmıştır ve o günkü duyguları en iyi şekilde dile getirmektedir. Çok derin anlamı vardır. Türkiye’nin o zamanki sıkıntılarına bir umut ışığıdır. Bu yüzden de 'Korkma' şeklinde başlar." dedi.

Marşın yazıldığı dönemdeki Türk dünyası şairlerinin yazdığı şiirlerle o zamanki hisleri anlatan Kocaoğlu, "Kurtuluş Savaşı, Türk tarihinin en önemli dönüm noktalarından birisidir. İstiklal Marşı da bu ruhu anlatabilecek ölçüde büyük bir şiirdir. Marş, Kurtuluş Savaşı’nı adeta yeniden canlandırmaktadır." şeklinde konuştu.

Başkonsolos Acar da İstiklal Marşı'nın kabulünün 96. yıl dönümü olduğunu hatırlatarak "İstiklal Marşı, çok büyük acılardan sonra, büyük fedakarlıklarla gerçekleştirdiğimiz bir milli mücadele sırasında yazılmış bir eserdir. Bu eserin ortaya çıkması bu mücadelenin ruh halinin bir sonucudur." ifadesini kullandı.

İstiklal Marşı'nın orkestrasyonunun, Ermeni asıllı bestekar Edgar Manas Efendi tarafından yapıldığını ifade eden Acar, "Türk milletinin bağımsızlığının simgesi olan İstiklal Marşı'nda bir Ermeni asıllı vatandaşımızın adı var. Bu bizim bir kültürümüzün parçasıdır. Bu örnek bile Türklere atılmak istenen iftiralara cevap vermeye yeterlidir." diye konuştu.

Acar sözlerini, "Akif’in de dediği gibi, Allah bizi bir daha İstiklal Marşı yazmak zorunda bırakmasın, bu son olsun. Dünya durdukça biz İstiklal Marşımızı söyleyelim." şeklinde tamamladı.

TACA olarak Chicago’da yaşayan Türkleri bir araya getirecek etkinlikler yapmaya özen gösterdiklerini belirten Başkan Ülger ise "İstiklal Marşı, Türkiye'nin o gün içinde bulunduğu durumu en güzel şekilde ifade eden eşsiz bir eserdir, Mehmet Akif Ersoy da bu eseriyle Türk halkının duygularına tercüman olmuştur." değerlendirmesinde bulundu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler