İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine tepkiler

İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine tepkiler

El-Aksa'nın Dostları Başkanı Patel:- "İsrail güvenlik bahanesiyle Mescid-i Aksa üzerindeki kontrolünü artırmak için yeni tedbirler aldı"- "Bütün Müslümanlar için derhal Mescid-i Aksa'ya engelleme olmaksızın girme hakkı talep ediyoruz"

LONDRA (AA) - El-Aksa'nın Dostları Başkanı İsmail Patel, İsrail'in güvenlik bahanesiyle Mescid-i Aksa üzerindeki kontrolünü artırmak için yeni tedbirler aldığını belirterek, "Bütün Müslümanlar için derhal Mescid-i Aksa'ya engelleme olmaksızın girme hakkı talep ediyoruz." dedi.

İngiltere merkezli sivil toplum kuruluşu El-Aksa'nın Dostları Başkanı Patel, İsrail'in Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerini AA muhabirine değerlendirdi.

"İsrail, güvenlik bahanesiyle Mescid-i Aksa üzerindeki kontrolünü artırmak için yeni tedbirler aldı." diyen Patel, bu tedbirler arasında küçük düşürücü kontrol noktası tarzında turnikeler, metal dedeuktörleri ve cami içinde casus kameralar kullanılmasının da yer aldığını söyledi.

İsrail işgal güçlerinin provokatif tedbirlerinden büyük kaygı duyduklarını ifade eden Patel, "İsrail güçleri dün de Müftü Ikrama Sabri'yi plastik mermi ile vurdu ve onlarca kişiyi yaraladı." diye konuştu.

"İsrail'in Mescid-i Aksa'nın kontrolünü almaya dönük bu girişimleri uluslararası yasaları çiğniyor." ifadesini kullanan Patel, "Bütün Müslümanlar için derhal Mescid-i Aksa'ya engelleme olmaksızın girme hakkı talep ediyoruz." dedi.

- İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri

İsrail polisi, 14 Temmuz Cuma günü sabah saatlerinde Mescid-i Aksa'da silahlı saldırıda bulunduğunu iddia ettiği 3 Filistinliyi öldürmüş, olayda yaralanan 2 İsrail polisinin ise kaldırıldıkları hastanede öldüğünü açıklamıştı.

Olayın ardından Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatan İsrail güçleri, Harem-i Şerif'in iki kapısını pazar günü açmış, ancak kapılara metal arama dedektörleri yerleştirmişti.

İsrail, Mescid-i Aksa'nın kapılarına kurduğu metal detektörler vasıtasıyla Aksa Vakfı tarafından kontrol edilen Harem-i Şerif’te egemenlik sağlamak istiyor. Filistin halkı, metal detektörlerin güvenlik sağlama amaçlı değil, Aksa üzerinde hakimiyet kurma amaçlı olduğunu düşünüyor. İsrail'in, Aksa'yı yönetme hakkını resmi olarak tanıdığı Aksa Vakfına danışmadan attığı bu tek taraflı adımın kabul edilmesi halinde İsrail'in Harem-i Şerif'te egemenlik kurma amaçlı yeni adımlar atması Aksa'nın bölünüp Yahudilere tahsis edilmesinden ve ellerinden alınmasından endişe ediliyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler