İş dünyasını sevindiren karar

İş dünyasını sevindiren karar

Kamu kurum ve kuruluşlarındaki ihalelerin Türk Lirası üzerinden yapılması kararıyla ilgili; Öztürk 'geç kalınmış bir karar' derken Kütükcü 'bu karar Türk Lirasının gücünü artıracak' şeklinde konuştu. Yıldırım da, 'çok yerinde bir karar' yorumunu yaptı.

Kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan mal ve hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinde yalnızca Türk lirası üzerinden teklif alınıp sözleşme yapılacak. Kamu İhale Kurumunun konuya ilişkin 6 yönetmelik değişikliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Konu ile ilgili gazetemize açıklama yapan KTO Başkanı Selçuk Öztürk 'geç kalınmış bir karar' derken KSO Başkanı Memiş Kütükcü 'bu karar Türk Lirasının gücünü artıracak' şeklinde konuştu. ASKON Şube Başkanı Yakup Yıldırım da, 'çok yerinde bir karar' yorumunu yaptı.

kto-baskani-ozturk-ten-kosgeb-yonetimine-tese-9008460_o.png

"GEÇ KALINMIŞ BİR KARAR"

Değişikliği, 'çok geç kalınmış bir karar' olarak değerlendiren KTO Başkanı Selçuk Öztürk, "Türkiye şimdiye kadar bu kararı çoktan almalıydı. Bu kararla birlikte kendi para birimimize güven gelecek. Vatandaşa güven gelecek, ekonomiye güven gelecek. Bir de, hangi karar olursa olsun, devlet kendisinin yapmadığı hiçbir uygulamayı vatandaşa tavsiye etmemeli. Bu kararın arkasındayız. Hükümeti tebrik ediyorum. Önce devlet kendi para birimine güvendiğini gösterdi. Bundan sonra vatandaş da güvenerek yatırımını Türk Lirası ile yapacak" diye konuştu.

konya-sanayi-odasi-baskani-kutukcu_1.jpg

"KARAR, MALİYET DEĞİŞİMLERİNİ ORTADAN KALDIRACAK"

Kamu İhale Kanunu  kapsamındaki ihalelerde yalnızca Türk Lirası üzerinden teklif alınması ve sözleşme  yapılması kararını desteklediklerini ifade eden Konya Sanayi Odası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, "Resmi Gazetede yayımlanan karar Türk Lirasının gücünü ve imajını artıracak. Bu karar milli paramızın gücünü artırmanın yanı sıra,  mal ve hizmet alımlarında döviz kurlarından kaynaklanan maliyet değişimlerini de ortadan kaldırmış olur. Biz, Konya Sanayi Odası olarak Kamu İhale Kurumu'na tabi olmamamıza rağmen bugüne kadar tüm proje ihalelerimizi Türk Lirası ile yaptık. Bu milli duruşumuzu sürdürmeye de devam edeceğiz.” dedi.

yakupyildirim.jpg

"YERİNDE BİR KARAR"

Yönetmelik değişikliklerini yerinde bir karar olarak değerlendiren ASKON Şube Başkanı Yakup Yıldırım da, "İnşallah bu karar doların ateşinin düşmesi noktasında etkili olacaktır. Çok yerinde bir karar. Hükümetimizi destekliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın "Dövizle borçlanmayı bırakalım yerli parayı devreye sokalım" tavsiyesini çok değerli buluyorum. Yatırımcılarımız da bu çağrıya kulak vermeli. Hükümetin ihale yönetmeliklerinde yaptığı değişiklik de bu minvalde yerinde bir karardır" ifadesini kullandı.

ÖNCEKİ İHALELER BU KAPSAMDA DEĞERLENDİRİLMEYECEK

Değişiklik öncesinde teklif alınmış olan ihaleler bu kapsamda değerlendirilmeyecek olup,  Çerçeve Anlaşma İhaleleri Uygulama Yönetmeliği, Danışmanlık Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği, Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği ile Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğini gibi 6 alanı kapsıyor.

M. Ali Elmacı-Memleket