Irak'tan yatırım çağrısı

Irak'tan yatırım çağrısı

Mawarid Al-Basrah Group Yönetim Kurulu Üyesi Hanna: - "Terör örgütü DEAŞ'ın Kerkük ve Musul'dan atılması için yürütülen operasyonlar başarılı bir şekilde devam ediyor. Bu gelişmeler yatırımcıyı teşvik ediyor. Biz yatırım istiyoruz" - Shamara Group Genel M

BEYRUT (AA) - ZEYNEP DUYAR - Basra merkezli enerji şirketi Mawarid Al-Basrah Group'un Yönetim Kurulu Üyesi Raed Hanna, Kerkük ve Musul'un terör örgütü DEAŞ'tan temizlenmesi için yürütülen operasyonları desteklediklerini belirterek, "Bu gelişmeler yatırımcıyı teşvik ediyor. Onlara Irak'ın yeniden zengin, daha güvenli ve yatırım yapılabilir bir ülke olabileceğini düşündürüyor. Biz yatırım istiyoruz." dedi.

Beyrut'ta düzenlenen Basra Petrol, Gaz ve Altyapı Konferası'nın ardından AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Hanna, ham petrolün değerinin nispeten artmasının, Irak piyasasında pozitif algı oluşturduğunu söyledi.

Irak'ta büyük enerji projelerinin artarak devam ettiğini bildiren Hanna, "Yatırımcılar, büyük ölçüde projelere zaman harcayan ve kredi veren çeşitli uluslararası bankalar sayesinde yatırım fırsatlarını değerlendiriyor. Kamu veya özel sektör projesi olup olmadığına bakılmaksızın çeşitli ülkelerde bankaların projelere kredi verdiğini gördük." diye konuştu.

Hanna, Irak'taki yatırımlar için Dünya Bankası tarafından 4 milyar dolar kredi verildiğini ve 6-7 milyar dolarlık kredinin de verilme aşamasında olduğunu dile getirerek, Irak'ın güneyindeki Rumeyla petrol havzasında yapımı devam eden 3 bin megavatlık santral yatırımı bulunduğunu ve santralin lisans işlemlerinin tamamlandığını aktardı.

Kerkük ve Musul'un terör örgütü DEAŞ'tan temizlenmesi için yürütülen operasyonların başarılı bir şekilde devam ettiğini belirten Hanna, "Bu gelişmeler yatırımcıyı teşvik ediyor. Onlara Irak'ın yeniden zengin, daha güvenli ve yatırım yapılabilir bir ülke olabileceğini düşündürüyor. Biz yatırım istiyoruz. Bugün gelin, çok tatmin edici sonuçlar elde edeceksiniz, ancak çabuk olun, çünkü daha sonra kendinize bir yer bulamayabilirsiniz." ifadesini kullandı.

Hanna, Irak'ın, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) için her zaman önemli bir üye olduğunu ve Irak için petrol arzının artmasının, düşmesinden daha iyi olacağını vurgulayarak, "Eğer benim üretimimi kısacaksanız, ben nasıl para kazanacağım? Irak bütün OPEC kurallarına uyacaktır, ancak bizim özel bir durumumuz var. Dünya bunu dinlemeli, biz de bu dünyanın içindeyiz." diye konuştu.

- "Hükümet yeniden yapılanmalı"

Shamara Group Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Shamara da Basra petrolünün Ceyhan'a aktarımında önemli rolü olması beklenen Kerkük-Basra petrol boru hattının tamamlanmasında bazı finansal problemler bulunduğunu ve bütçe kısıntısı yaşanabileceğini söyledi.

Shamara, Irak için öngörülen bütçenin 11 milyar dolar olduğunu, ancak bunun 6 milyar dolara indiğini belirterek, "Devam eden projelerin bundan etkileneceğini öngörüyoruz. Yeniden yapılanma modeli lazım. Hükümetin yeniden yapılanması, doğru garantiler vermesi ve doğru kontratlar hazırlaması gerek." dedi.

Bu tarz modellerin sonuçlandırılması için daha fazla zamana ihtiyaç olduğunu kaydeden Shamara, "Boru hatlarının, tüm diğer taşıma projelerinin yerini alacağını düşünüyoruz. Yap-işlet-devret ile kamu-özel sektör birliktelikleri ana model olacak. Kısa vadede bazı mühendislik projeleri öne çıkabilir." ifadesini kullandı.

Ülkede petrol arama ve üretimle ilgili süreci dikkatle izlediklerini belirten Shamara, üretim sonrasında taşıma, rafinaj, depolama, dağıtım gibi faaliyetlerin artacağını söyledi.

Shamara, piyasaların bu dönemde petrokimya rafinerilerine odaklanması gerektiğine işaret ederek, "Bizim Irak piyasalarında gördüğümüz şey bu. Sanırım Körfez ülkelerinde de durum bu. Gelecek yıllarda pazarda satışa odaklanmamız gerekiyor." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler