Irak Büyükelçisi el-Alevi'den, Vali Karaloğlu'na ziyaret

Irak Büyükelçisi el-Alevi'den, Vali Karaloğlu'na ziyaret

Büyükelçi el-Alevi:- "Geçtiğimiz yıl Antalya'ya gelen 12 milyon yabacı turistten 28 bini Iraklıydı. Bu çok az ancak birlikte çalışarak, ilişkilerimizi arttırır, uçuşlar ve vize konusundaki problemleri aşarsak bu sayı artacaktır"

ANTALYA (AA) - Irak'ın Ankara Büyükelçisi Hişam Ali Ekber İbrahim el-Alevi, Antalya Valisi Münir Karaloğlu'nu makamında ziyaret etti.

Bazı temaslarda bulunmak üzere Antalya'ya gelen el-Alevi, Vali Karaloğlu'nu ziyaretinde, hem Türkiye hem de Irak'ta huzur ortamının önemli olduğunu vurgulayarak, 2003'den sonra çeşitli nedenlerden dolayı ilişkilerin sekteye uğradığını bildirdi.

Irak ile Türkiye'nin şu anda ilişkilerinin iyi durumda olduğunun altını çizen el-Alevi, şunları kaydetti:

"Irak ve Türkiye arasındaki ikili ilişkiler ve huzur ortamı sadece Irak'ı ve Türkiye'yi ilgilendirmiyor, birçok ülkeyi direkt ilgilendiriyor. Umut ediyoruz ki bu ikili ilişkiler bölgede yaygınlaşır ve huzuru hep beraber inşa ederiz. Bildiğiniz üzere üst düzey ilişkilerin yanı sıra belediyelerle valiliklerle özel sektörle ve sivil toplum kuruluşlarıyla da ikili ilişkilerimizi daha da geliştirmek zorundayız. Türkiye, Irak açısından ekonomik ilişkiler içerisinde bulunulan ikinci büyük ülke. 2013'de Türkiye birinciydi."

el-Alevi, ekonomik rakamlara bakıldığında 2003 ve 2004 yıllarında Türkiye ile olan ticari kapasitesinin 950 milyon iken, 2014 yılına gelince 13 milyar dolara ulaştığına dikkati çekti.

2014'den sonra ticari kapasitede biraz düşme olsa da 2015 verilerine göre 10 milyar dolar bandında kaldığını belirten el-Alevi, "Bu ticari işbirliğine bakıldığında Antalya ile olan kapasitemiz çok fazla değil. Ticaret hacmimizi düşündüğümüzde Antalya tarım, turizm gibi birçok fırsatı içerisinde barındırıyor. Antalya ile Irak'ta bazı şehirlerin ikili ilişki kurmasını sağlayabiliriz. Geçtiğimiz yıl Antalya'ya gelen 12 milyon yabancı turistten 28 bini Iraklıydı, bu çok az ancak birlikte çalışarak, ilişkilerimizi arttırır, uçuşlar ve vize konusundaki problemleri aşarsak bu sayı artacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

- "Bağdat'a direkt uçuşlar sağlayabilmeliyiz"

Vali Karaloğlu da Türkiye ile derin tarihi, akrabalık ilişkileri ve inanç birliği olan Irak'ın, aynı zamanda Türkiye ile arasında büyük bir ticari kapasite olduğunu ifade etti.

Son iki yıldır Irak'ta yaşananlardan dolayı bu kapasitede düşme olsa da her zaman mevcut kapasiteyi arttırma şansı olduğuna dikkati çeken Karaloğlu, "Türkiye ile Irak arasındaki ticari kapasite düşünüldüğünde Antalya ile Irak arasında ticari ve turizm kapasitesinin düşük olduğu ortadadır. Antalya ile Irak arasındaki ikili ilişkileri geliştirmenin en kolay yolu, Antalya ile Bağdat arasında bir direk uçuşu sağlayabilmemizdir." dedi.

Antalya'nın önemli bir tarım kenti olduğunu ve örtü altı sebzeciliğinde de dünyanın önemli merkezlerinden biri olduğunu vurgulayan Karaloğlu, "Özellikle Irak ile yaş sebze ve meyve ihracatımızı arttırmalıyız." diye konuştu.

Karaloğlu, Irak'ın her yıl yurt dışına birçok hasta gönderdiğini belirterek, medikal sağlık sektöründe, özellikle organ naklinde çok gelişmiş olan Antalya'nın, sağlık turizmi açısından da büyük fırsatlar sunduğuna dikkati çekti.

Ziyarette, Vali Karaloğlu, el-Alevi'ye EXPO 2016 Antalya'nın sembol çiçeği olan şakayık hediye etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler