İngiltere'nin Ab'de Reform Talebi

İngiltere'nin Ab'de Reform Talebi

İngiltere Başbakanı Cameron, Polonyalı mevkidaşı Kopacz ile AB'nin reformdan geçirilmesini görüştü

LONDRA (AA) - İngiltere Başbakanı David Cameron, Avrupa turu kapsamında bulunduğu Polonya'da görüştüğü Başbakan Ewa Kopacz ile Avrupa Birliği'nin (AB) reformdan geçirilmesini ele aldı.

İngiltere Başbakanlığı'ndan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamaya göre, Cameron reform konusundaki planlarla İngiltere-AB ilişkilerine odaklandı. 

Açıklamada, "Başbakan Cameron, İngiliz halkının endişe duyduğu temel alanların altını çizdi ve ikili bu konular üzerinde konuştu. İkili, tek pazarın güçlendirilmesiyle Avrupa'nın daha rekabetçi hale getirilmesi, birliğin üye ülkeler üzerindeki yetkisinin azaltılması, avro giriş çıkışları arasında adil denge sağlandığından emin olunması, üye ülkelere daha fazla yetki devri ile ülkelerin egemenliğine daha fazla saygı duyulması konularında hemfikir oldu" denildi.

Polonya Başbakanı Kopacz'ın ise İngiltere Başbakanı Cameron'ın serbest dolaşım ilkesine bağlılığını memnuniyetle karşıladığı kaydedilen açıklamada, "İkili, serbest dolaşım ile ulusal sosyal yardım sistemleri arasındaki etkileşimi ilgilendiren endişe verici sorunlar bulunduğu ve bu konular üzerinde daha fazla görüşme yapılması gerektiğinde karar kıldı" ifadesi yer aldı.

Ayrıca, Kopacz'ın İngiltere'nin AB'de kalması için birlikte çalışabilmeyi umduğunu dile getirdiği bildirildi.

Bu ayki seçimde tek başına iktidara gelen Muhafazakar Parti'nin lideri Cameron, ülkesinin AB ile geleceğine ilişkin çıktığı Avrupa turu kapsamında dün Hollandalı mevkidaşı Mark Rutte ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile görüşmüştü. Cameron, bugün Polonya'dan Almanya'ya geçerek, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya gelecek.

Ülkesinin 1973 yılından bu yana sürdürdüğü AB üyeliğini 2017 yılı sonuna kadar referanduma götürmek isteyen Cameron, birliğin sınırlarının kontrolsüz olmamasını, serbest dolaşıma ve göçe sınırlama getirilmesini istiyor.

Cameron'ın Brüksel ile 2017 sonuna kadar yürütmeyi planladığı yeniden müzakere sürecinin temelinde üç konu bulunuyor. Bunlar Avrupa'nın daha rekabetçi olması, birliğin üye ülkeler üzerindeki yetkisinin azaltılması ve AB göçmenlerinin İngiliz sosyal yardım sisteminden faydalanmasının önlenmesi şeklinde sıralanıyor. Brüksel ile yürütülecek müzakerelerin ardından Cameron, İngiliz halkına "Birleşik Krallık'ın AB üyesi olarak kalması gerektiğini düşünüyor musunuz?" sorusunu yöneltmek istiyor.

Kaynak:Haber Kaynağı