İMKON Genel Başkanı Tellioğlu:

İMKON Genel Başkanı Tellioğlu:

"FETÖ'nün 15 Temmuz'da kalkıştığı darbe girişimi sonrası konut satışları ve yeni inşaat ruhsatları olumsuz etkilendi"- "İnşaat ve konut sektöründeki sürdürülebilirliğin yeniden etkin hale gelebilmesi için sektör adına bir çözüm paketinin ivedilikle çıkart

ANKARA (AA) - İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'da kalkıştığı darbe girişimi sonrası konut satışları ve yeni inşaat ruhsatlarının olumsuz etkilendiğini belirterek, "İnşaat ve konut sektöründeki sürdürülebilirliğin yeniden etkin hale gelebilmesi için sektör adına bir çözüm paketinin ivedilikle çıkartılması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Tellioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi, Moody's’in Türkiye için vermiş olduğu haksız karar ve parlamenter sistemde yaşanan sorunların tam olarak aşılamamasından dolayı konut satışlarının olumsuz etkilendiğini kaydetti.

Bugün açıklanan konut satış istatistiklerindeki artışın aslında ağırlıklı olarak ikinci el konut satışları için geçerli olduğuna dikkati çeken Tellioğlu, esas üretimin, sıfırdan üretimle sağlandığını, inşaat sektöründeki üretimin düşüş gösterdiğini, belediyelerdeki ruhsat sayılarının da azaldığını kaydetti.

Bu olumsuzlukların bir yandan yeni yatırımlara da kısmen fren getirdiğine işaret eden Tellioğlu, tapu dairelerindeki alım satımlardan ziyade, belediyelerdeki ruhsat sayılarının düşüş göstermesinin de sektörün yeni projeler planlamaktan uzak durduğunu gösterdiğini bildirdi.

Ekonominin genel gidişatı açısından lokomotif bir sektör konumunda olan inşaat sektörünün yavaş yavaş ivme kaybettiğini ifade eden Tellioğlu, "Söz konusu tıkanıklığı aşacak bir paketin oluşturulması artık şart oldu. Tıkanıklığı aşamamamızın sebebin hükümetimizin bir kısım sektörlere yönelik aldığı destekleyici tedbirleri oluştururken, sektör temsilcileriyle görüş alışverişi içerisinde olmamasından kaynaklanıyor. İnşaat ve müteahhitlik sektörüne yönelik olumsuz yargıların ortadan kaldırılabilmesi için, inşaat ve gayrimenkul sektörüne kan pompalanmalıdır." görüşüne yer verdi.

Tellioğlu, inşaat ve konut sektöründeki sürdürülebilirliğin yeniden etkin hale gelebilmesi için sektör adına en azından 10 maddelik bir çözüm paketinin ivedilikle çıkartılması gerektiğini vurguladı. Bu kapsamda sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak yasal düzenlemeleri kapsayan Müteahhitlik Hizmet Yasası’nın sektörle birlikte çıkartılmasının önemine değinen Tellioğlu, yasayla sağlam firmaların müşavirlik desteğiyle yurtdışına açılmasının sağlanması gerektiğini belirtti.

Çözüm paketi ile yurt dışından uluslararası fuar, gayrimenkul fonları ve inşaat yatırım ortaklıklarının ülkeye çekilmesi amacıyla teşvik altyapısının oluşturulması, yabancı vatandaşlara konut alımlarında kolaylık sağlanması gerektiğini belirten Tellioğlu, şöyle devam etti:

"Hükümetimizin sektörle ilgili tedavi girişimlerinde, kesinlikle sektör temsilcilerine rahatsızlıklarını ve taleplerini sorarak, sektörle birlikte hareket etmesinin yollarının sağlanması, kalifiye elemana erişimin sağlanması, tapu harçlarının düşürülmesi, harçların yüksekliğinden kaynaklı, önemli vergi ve ceza problemlerin ortadan kaldırılarak satışların kayıt altına alınması, sektörde inovasyonun önünün açılarak desteklenmesi, belediyelerin sektöre yönelik acımasız ve keyfi uygulamalarının kaldırılması, sektör üzerindeki yüzde 68’lere varan vergi yükünün daha makul oranlara düşürülmesi, kamu bürokrasisi anlayışının teşvik edici ve ön açıcı anlayışa dönüştürülmesinin sağlanması çözüm paketinde yer almalıdır."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :