İkinci el araç piyasasına yediemin freni: 700 bin araç satılacak

İkinci el araç piyasasına yediemin freni: 700 bin araç satılacak

Devletin yediemin otoparklarında uzun yıllardır bekleyen 700 bin otomobil, ihale usulü ile satışa çıkıyor. Bu satış, ikinci el piyasasında düşüş beklentisini artırdı.

18 Ekim tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, bu satışlar 1 Kasım'da başlayacak. Bu adım, ikinci el otomobil piyasasını etkileyerek fiyatlarda önemli bir düşüş bekleniyor.

Trafik ihlalleri, yanlış park, ödenmemiş cezalar, haciz gibi nedenlerle el konulan ve yediemin otoparklarında bekletilen bu araçlar, artık mülkiyet sahiplerine satılacak. Haciz kararı kalkmış ve kanuni istisnalar dışında malını geri almayan borçluların malları, rehin hakkı sahiplerine sunulacak.

Ancak, bu hakların kullanılmaması durumunda mallar, kamu yararı gözetilerek belirli bir bedel karşılığında MKE A.Ş'ye devredilecek. Satıştan elde edilen gelir muhafaza edilecek ve hak sahiplerine ödenecek.

700 bin araç satış işlemi UYAP üzerinden yapılacak

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel şu ifadeleri kullandı:

“Sahipleri tarafından alınmayan araçlar, Adalet Bakanlığı’nın UYAP Sistemi üzerinden internet ortamında ihale usulü ile satışa sunulacak. İhalelere katılmak için T.C. vatandaşı olmak ve belirlenen teminat bedelini yatırmak yeterli olmaktadır. Araç satın alınmadığı takdirde ise bu teminatlar geri ödenmektedir. İlk etapta mülkiyet sahibinin aracı teslim alması istenecek. Eğer alınmaz ise haciz koyan alacaklıya bu araçlar sunulacak. Bu noktada araç fiyatı bilirkişi tarafından belirlenebilir veya teklif usulü olabilir.

İkinci el araç piyasasında düşüş bekleniyor

Özellikle dikkat çeken bir nokta, bu satış içerisindeki araçlardan en az 200 bininin 5 yaş altında genç ve neredeyse yeni sayılabilecek otomobiller olması. Bu durum, piyasaya sunulacak genç otomobillerle birlikte ikinci el otomobil fiyatlarında belirgin bir düşüş beklentisine yol açtı.

Ayrıca, bu otomobiller yedek parça olarak da kullanılabilir, bu da yedek parça maliyetlerinin düşmesine ve daha fazla insanın ekonomik fiyatlarla otomobil bakımını yapabilmesine olanak tanır.

Bu satışlarla birlikte, yıllardır yediemin otoparklarında atıl durumda bekleyen otomobillerin artık ekonomiye kazandırılması ve çevreye zarar vermesinin önlenmesi hedefleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler