IKBY'deki KDP'li Milletvekili Sofi:

IKBY'deki KDP'li Milletvekili Sofi:

"Kürdistan'dan çıkan petrolün ihraç edilmesi için elimizdeki tek kapı Türkiye'dir. Her iki tarafın da bu konuda ortak çıkarları mevcuttur ve ilişkilerimiz çok iyi bir seviyededir"

İDRİS OKUDUCU - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Milletvekili Ferset Sofi, Türkiye ve Kürt bölgesinin özellikle ekonomik ilişkilerinin her geçen gün farklı bir boyut kazandığını belirterek, gittikçe gelişip, güçleneceğini ifade etti. 

Sofi, Erbil kentinde AA muhabirine Kürt bölgesinde meydana gelen gelişmeler hakkında bazı açıklamalarda bulundu. 

Türkiye ve Kürt bölgesi arasındaki ilişkilerin eskiye göre her geçen gün daha iyi bir seviyeye ulaştığını belirten Sofi, "Kürdistan'dan çıkan petrolün ihraç edilmesi için elimizdeki tek kapı Türkiye'dir. Her iki tarafın da bu konuda ortak çıkarları mevcuttur ve ilişkilerimiz çok iyi bir seviyededir. Gelişmeler bu şekilde devam ederse, özellikle ekonomi alanında daha güçlü bir Kürdistan ve Türkiye karşımıza çıkacaktır. Her iki tarafın da söz konusu ilişkileri koruyup geliştirmesi lazım" ifadelerini kullandı. 

-"PKK'nın kendi bölgesine gitmesini ve sorunlarını diyalog ile çözmesini talep ediyoruz"

Kürt bölgesi olarak her yerde olduğu gibi Kürt sorunun silah ile değil ancak diyalog yolu ile çözülmesi konusunda ısrarlı olduklarını yineleyen Sofi, "Kürdistan bölgesinin kendisine mahsus ve hassas noktaları vardır. Bu yüzden başta PKK olmak üzere diğer tüm güçlere açık ve net mesajımız sorunların masa başında diyalog ile halletmeleridir. Kürdistan'ın savaş meydanı olarak kullanılmasına asla izin vermeyeceğimiz gibi, bölgesel hesapların yapılması ve tasfiye planlarının çizilmesine de göz yummayacağız. PKK'dan kendi bölgesine gitmesini ve Kürdistan'da kontrol noktası oluşturma politikasından da vazgeçmesini istiyoruz" dedi. 

Türkiye'deki çözüm süreci devam ettiği dönemlerde bölgenin bombalanmadığını da hatırlatan Sofi, "Sayın Mesut Barzani'nin, tarafların tekrar masa etrafında bir araya gelmesi için çaba harcadığı unutulmamalıdır. Bu konuda savaşın durması için ciddi gayretler sarf ediliyor. Kürt sorunu hiçbir şekilde silah yoluna başvurularak çözüme kavuşamaz. Bu yüzden en kısa süre içerinde barışın tercih edilmesi lazım" diye konuştu. 

-"Kürt-Türkmen çatışması yok ancak gerginlik çıkarmak isteyen Haşdi Şabi'dir"

Salahaddin iline bağlı Tuzhurmatu ilçesinde daha önce Peşmerge Güçleri ve Haşdi Şabi (Şii milis güçleri) arasında çıkan gerginlikleri ele alan Sofi, "Şunu en başından belirtmek istiyorum, ortada Kürt-Türkmen çatışması yok ancak gerginlik çıkarmak isteyen Haşdi Şabi'dir. Terör örgütü DAEŞ'in elinden çıkarılan bazı bölgelerde de aynı gerginlik meydana geldi. Eğer İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Uluslararası Af Örgütü raporlarına bakarsanız, Haşdi Şabi'nin başka bölgelerde aynı sorunları ortaya çıkararak, suç işlediğini görebilirsiniz. Söz konusu milislerin yaptıkları savaş suçu olarak kabul ediliyor" değerlendirmesinde bulundu. 

IKBY'de "birlikte yaşam" anlayışının çok güçlü olduğuna dikkati çeken Sofi, "Kürtler gibi Türkmen ve diğer etnik-dini azınlıkların hakları, sahip oldukları statüleri konusunda herhangi bir ayrım söz konusu değildir. Bölgedeki Türkmenler ve diğer kesimler de dahil, herkes hayatın her alanındaki haklara sahiptir. Bunun yanında şu anda bir buçuk milyon Arap, özgür bir şekilde hiç bir sorun yaşamadan bizimle yaşıyor. Tuzhurmatu'da meydana gelen, birlikte yaşam anlayışına tamamen terstir" dedi. 

- IKBY'nin petrolden sonra doğal gaz ihraç etmesi 

Bölgedeki petrolün çıkarılıp, Türkiye üzerinden dünya piyasasında satışa çıkarılması sürecinde birçok engeller ile karşı karşıya kaldıklarını hatırlatan Sofi, "Bu süreçte Bağdat'ın sert tepkisi ile karşılaştık. Bazı ekonomik ve bütçe yaptırımları meydana geldi ve halen de devam ediyor. Irak merkezi hükümeti ihracatın tamamen durdurulmasını istedi ancak herşeye rağmen devam ettik. Kürdistan'dan çıkarılan günlük ortalama 550 bin varil Türkiye'ye ihraç ediliyor ve buradan aylık ortalama 800 milyon dolar gelir elde ediliyor. Şimdi sıra doğal gaza geldi. Irak anayasının 22'inci maddesine göre, ülkenin doğaş kaynaklarının çıkarılıp ihraç edilmesi yazıyor. Şu anda büyük şirketler ile doğal gazın çıkarılıp ihraç edilmesi için hazırlıklar yapılıyor. Elbette bölge için ciddi bir gelir kaynağı olacaktır" şeklinde konuştu.  

- IKBY'deki havalimanlarının Bağdat tarafından kapatılması 

Irak Sivil Havacılık Kurumu'nun, Hazar Denizi'nden İran üzerinden Suriye'ye fırlatılan füzelerden dolayı Erbil ve Süleymaniye Uluslararası Havalimanları'nın kapatılmasının, IKBY için ileride ciddi krizler yaratacağı görüşünü ileri süren Sofi, şunları söyledi:

"Bence Kürdistan hükümeti bu durumu çok acil bir şekilde tekrar ele alınıp, inceleme yapması gerekiyor. Sivil hava trafiğinin kapatılması bölge için ağır bir darbedir. Aynı zamanda dünya ile bağlantının da kesilmesine sebep oluyor. Irak anayasasında hiçbir şekilde, havalimanlarının kapatılma yetkisinden bahsedilmiyor. Bu yüzden uluslararası hava kuralları çerçevesinde ciddi bir araştırma yapılarak bu konunun üzerine gidilmesi lazım. Aksi takdirde, bölgeye uçak seferleri düzenleyen şirketlerde güven kaybı meydana gelmesi ve ekonomik olarak Kürdistan'ın zarara uğraması büyük bir ihtimaldir." 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı