IKBY Başbakanı Barzani:

IKBY Başbakanı Barzani:

"Irak ve bölgedeki tüm halkın kabul edeceği başka bir yönetim formülü üzerinde görüşmeye ve diyaloğa girmeye de hazırız ancak Kürdistan halkının katılımı olmadan bölgede yapılacak planlar başarıya ulaşamaz" - "Uluslararası toplum ve dünyadaki güçlü ülkele

SÜLEYMANİYE (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, ülkede herkesin kabul edeceği başka bir yönetim formülü üzerinde görüşmeye hazır olduklarını ancak Kürt halkının katılımı olmadan hiçbir girişimin başarılı olamayacağını belirtti.

Barzani, Süleymaniye kentindeki Amerikan Üniversitesi'nde düzenlenen "Uluslararası 4'üncü Süleymaniye Forumu"nda yaptığı konuşmada, Kürt bölgesinin, merkezi hükümet ile petrol ihracatı ve bütçe krizinin ortadan kaldırılması amacıyla birçok girişimde bulunduğunu belirtti.

"Maalesef tüm girişimlerimiz sonuçsuz kaldı ancak buna rağmen şu anda bile Bağdat'la bir anlaşmaya varmak istiyoruz" diyen Barzani, şunları kaydetti:

Irak'taki mevcut gerçeklik göz önünde bulundurularak, hareket edilmeli. Şu anda ülkenin yönetilmesi ve yeni hükümetten bahsediliyor ancak bunun çok iyi bilinmesi lazım birlikte yaşam formülü başarısızlığa uğradı. Irak ve bölgedeki tüm halkın kabul edeceği başka bir yönetim formülü üzerinde görüşmeye ve diyaloğa girmeye de hazırız ancak Kürdistan halkının katılımı olmadan bölgede yapılacak planlar başarıya ulaşamaz."

- "Uluslararası toplumun maddi yardımına ihtiyacımız var"

Kürt bölgesinin çok büyük ekonomik kriz ve hassas bir süreçten geçtiğine değinen Barzani, söz konusu krizin çözülmesi konusunda hiçbir ülkenin kendilerine maddi yardımda bulunmadığını ifade etti.

Barzani, Bağdat'taki merkezi yönetimin kendilerine düşen bütçe payını göndermemesi konusunda da uluslararası toplumdan destek beklediklerini kaydetti. DAEŞ'le mücadele konusunda da yeterli maddi desteği almadıklarını söyleyen Barzani şunları kaydetti:

"Uluslararası toplum ve dünyadaki güçlü ülkeler, Irak merkezi hükümetinin, Kürdistan bölgesi bütçesini göndermesi konusunda üzerine düşen görevi tam olarak yerine getirmedi. Bunun yanında terör örgütü DAEŞ ile mücadele etmemize rağmen hiçbir ülke maddi olarak yardım eli uzatmadı. Bu forum vesilesiyle tekrar belirtmek istiyorum, Kürdistan halkı ve Peşmerge güçlerinin bu zor süreçte uluslararası toplumun maddi yardımına ihtiyacı vardır."

- "KDP ve KYB arasındaki diyalog ümit vericidir"

IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin bazı siyasi taraflar tarafından gözden düşürülmeye çalışıldığını aktaran Barzani, "Çözüm yerine baskıyla irade kırılmaya çalışıldı, durum daha da gergin hale getirilmek istendi. Tüm ülkelerde siyasi ihtilaflar ve çekişmeler meydana geliyor ancak önemli olan sorun ve krizlerin çözülmesi için iradenin ortaya konulmasıdır. Önemli olan tüm siyasi tarafların bu iradeyi göstermesidir ve vakti gelmiştir" ifadelerini kullandı.

Bölgedeki sorunların çözülmesi için diyaloğun şart olduğunu dile getiren Barzani, "Bu hususta Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) arasındaki diyalog girişimleri ümit vericidir. Tüm siyasi partiler arasındaki sorunların çözülmesi amacıyla yeniden görüşmelerin başlamasını temenni ediyoruz" diye konuştu.

Barzani, terör örgütü DAEŞ'in ortadan kaldırılmasının ardından yeni bir örgütün çıkma ihtimali konusunda ise şunları söyledi:

"Dünya ülkeleri DAEŞ'in ortadan kaldırılmasından sonra ikinci bir radikal örgütün tekrar çıkmasını önlemek için çalışma yapıyor. Maalesef Kürdistan bölgesinin çevresinde meydana gelen mezhep çatışmaları önümüzdeki süreçte DAEŞ'ten daha vahşi bir örgütün ortaya çıkacağı ihtimalini güçlendiriyor. Bu yüzden bölgenin istikrarı ve güvenliğinin temin edilmesi için özellikle Irak gibi bir ülkede Peşmerge güçlerine daha çok destek sunulması lazım."


IKBY Başbakanı Barzani:

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler