Hükümlüler cezaevinde üretiyor fuarlarda satılıyor

Hükümlüler cezaevinde üretiyor fuarlarda satılıyor

Kastamonu E Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki hükümlüler, hem vakitlerini değerlendirmek hem de ailelerine maddi gelir sağlamak amacıyla ahşaptan hediyelik ve ev eşyaları üretiyor- Ürünleri cezaevi yönetimi gözetiminde Türkiye genelindeki fuarlarda satılan hüküml

KASTAMONU (AA) - Kastamonu E Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki hükümlüler, buradaki kurslarda ürettikleri ve fuarlarda satılan ürünlerle gelir kazanma şansı buluyor.

Ahşap malzemelerinin yoğun olarak bulunduğu Kastamonu'da cezaevindeki hükümlüler de ahşabı işleyerek para kazanıyor. Hükümlüler, ahşaptan yaptıkları hediyelik ürünleri ve ev eşyalarını satarak hem kendi masraflarını çıkartıyor hem de ailelerinin geçimine katkı sunuyor.

AA muhabirine bilgi veren Kastamonu E Tipi Kapalı Cezaevi Müdürü Mehmet Olcar, yürüttükleri projeler kapsamında cezaevini bir üretimhaneye dönüştürdüklerini söyledi. Kastamonu'nun özellikle ahşabın anavatanı olarak anıldığını hatırlatan Olcar, bu kapsamda ahşabı cezaevinde hükümlülerle buluşturduklarını belirtti.

Hükümlülere verdikleri kursun ardından bir atölye oluşturduklarını anlatan Olcar, bu atölyede hükümlülerin ahşaptan süs ve ev eşyaları yaptığını kaydetti. Hükümlülerin bu eşyaları yaparken vakitlerini de verimli değerlendirmiş olduğuna dikkati çeken Olcar, şöyle devam etti:

"Ceza infaz kurumu olarak mahkumların boş durmasına engel olmak amacıyla ağaçları alıyoruz, onları işleyerek yaşam alanlarında insanların hizmetine sunuyoruz. İnsanlarımızın boş kalması yerine üretime katkı vermesini sağlıyoruz. Hükümlülerimiz ahşapları el emeği göz nurlarıyla işleyerek rahle, sandık, tepsi, saat, kaşık gibi çeşitli ürünler yapıyor. Bizler de cezaevi yönetimi olarak bunları çeşitli fuarlarda veya Kastamonu'da pazara sunarak gelir elde ediyoruz. Böylece mahkumlarımız hem para kazanmış hem de meslek öğrenmiş oluyor. Ailelerine yük olmaktan kurtuluyorlar. Ayrıca çıktıklarında da iş aramak gibi bir sorunları olmayacak, ya işlerini kuracaklar ya da kolayca iş bulabilecekler."

- Türkiye genelinde fuarlara katılıyorlar

Olcar, Kastamonu E Tipi Kapalı Cezaevinde yapılan ahşap ürünleri Türkiye genelinde fuarlara da katılarak değerlendirdiklerini anlattı.

Ceza infaz kurumlarınca Antalya, İzmir, İstanbul gibi büyükşehirlerin de arasında bulunduğu illerde açılan fuarlara katıldıklarını belirten Olcar, "Katıldığımız her fuarda hükümlülerimizin yaptığı tüm ürünler satıldı. Çok beğeni topladı. Döndüğümüzde hükümlülere yaptıkları ürün başına ücretleri veriyoruz. Bunun yanı sıra cezaevi olarak elde edilen yıllık gelirden de ayrı bir kar payı hükümlülerimize veriliyor." dedi.

Olcar, ahşap işçiliğinin hükümlülere maddi kazançtan çok geleceklerine güvenle bakmalarını sağladığını, özgüven kazandırdığını sözlerine ekledi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler