Hollanda'dan diplomatik skandal

Hollanda'dan diplomatik skandal

BTSO Başkanı Burkay:- "Hollanda, bu hatalardan bir an önce dönmeli ve Türkiye'den özür dilemelidir"- MÜSİAD Şube Başkanı Gürses:- "Bu hasmane tutum ve ön yargılı zihniyet apaçık bir acizlik göstergesidir"

BURSA (AA) - Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, Hollanda'nın, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağının uçuş iznini iptal etmesinin ardından, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın aracının büyükelçilik binası önünde durdurulmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, "Hollanda, bu hatalardan bir an önce dönmeli ve Türkiye'den özür dilemelidir." ifadesini kullandı.

Burkay, yazılı açıklamasında, Hollanda ile Türkiye arasındaki ilişkilerin 400 yılı aşkın süredir devam ettiğini, bu ülkenin tutumunun özgürlük ve demokrasi kavramları ile izah edilebilecek bir karar olmadığını belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti bakanlarına yapılan bu davranışın bir an önce önce düzeltilmesi gerektiğini aktaran Burkay, şunları kaydetti:

"AB üyesi Hollanda'nın antidemoktatik bir tavırla sergilediği bu davranışlara anlam vermek mümkün değil. Hollanda'da yaşayan Türk vatandaşları ile buluşmak üzere düzenlenen sayın bakanların programlarının engellenmesinin demokrasi ve uluslararası hukuk çerçevesinde karşılığı yoktur. Bursa iş dünyası olarak bu sürecin iki ülke arasındaki ekonomik, toplumsal ve siyasi ilişkilere zarar vermeden neticelenmesini temenni ediyoruz. Hollanda, bu hatalardan bir an önce dönmeli ve Türkiye'den özür dilemelidir."

- "Hollanda'nın tutumu açık bir tacizdir"

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Gürses de Hollanda tarafından Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun uçağının iniş izninin iptal edilmesi ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya'nın bulunduğu aracın durdurulmasını kınadı.

Gürses, yazılı açıklamasında, çeşitli nedenlerle Türkiye Cumhuriyeti bakanlarına yönelik sergilenen antidemokratik tutumun, Hollanda hükümetince iki ülke ilişkilerini ve ifade özgürlüğünü göz ardı eden bir tavır olduğunu bildirdi.

Hollanda makamlarının nezaketsiz açıklamalarının kısa zamanda yasaklama ve kısıtlamalara, en sonunda ise şiddete dönüştüğünü vurgulayan Gürses, şunları kaydetti:

"Demokrasi ve özgürlüklere bağlılığını her vesileyle vurgulayan Hollanda makamlarının bu tavırları, Hollanda'daki Türk toplumunun demokratik haklarına ve onuruna yönelik açık bir tacizdir. Bu hasmane tutum ve ön yargılı zihniyet apaçık bir acizlik göstergesidir. Hollanda makamlarını bu tutumlarından dolayı kınıyoruz. Hollanda ile 4 asırdır kesintisiz sürdürdüğümüz siyasi ve ekonomik ilişkilerimizi göz önüne aldığımızda, maruz kaldığımız bu durum kabul edilemez. Tehlikeli uygulamanın bir an önce son bulmasını ve diplomatik teamüllere uygun bir süreçle düzelmesini temenni ediyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler