Herkesin merak ettiği konuların başını çeken IQ seviyesi nasıl belirleniyor?

Herkesin merak ettiği konuların başını çeken IQ seviyesi nasıl belirleniyor?

Zeka ile ilgili bir tanım olan iq (intelligence quotient), zekanın kat sayısı anlamına gelmektedir. IQ = (Zeka yaşı/gerçek yaş) x100 formülüyle hesaplanan bir değerdir.

Halk arasında zekilik testi olarak tabir edilen IQ testi, bireyin zeka potansiyelini rakamsal olarak ifade edebilmeyi amaçlar.

Zeka yaşı/gerçek yaşın 100'le çarpımı formülünde bilinmeyen değer, zeka yaşıdır. Formülün tamamlanması için bu değeri tespit edip, yaş farkı gözetmeksizin genel bir IQ puanı ortaya koyan testlere IQ testi denir.

Bu testlerin amacı, kişinin IQ (zeka) katsayısına göre eğitimini şekillendirerek, IQ puanını yükseltmek için yönlendirici olmaktır.

Gerçek bir iq testi, özel ortamda, uzman eşliğinde ve güvenilirliği kanıtlanmış testlerle yapılır. Stanford-Binet, Wechsler, Leiter gibi testler, uzman eşliğinde yapılan testlerden bazılarıdır. Bu nedenle, internet ortamında “online iq testi yap” aramalarıyla ulaştığınız testler, gerçekçi sonuçlar vermeyebilir.

Iq testleri her ne kadar toplu ortamlarda yapılabiliyor olsalar da öncelikli olarak özel alanlarda uygulanması önerilir. Iq testinin nasıl bir ortamda ve ne şekilde olması gerektiğini belirleyen faktör ise testin türüdür. Bazı iq testleri uygulamalı, bazıları ise tamamen kağıt üzerindedir. Örneğin performans testlerinde sıklıkla kartlar ve küpler kullanılmaktadır. Dolayısıyla, iq testi nasıl yapılır sorusunun cevabı hangi zihinsel alanın test edildiğine veya testin türüne göre değişir.

IQ testleri, alanında uzman bir doktor eşliğinde mümkünse uzmanın muayenehanesinde yapılmalıdır. Zeka & IQ testinin yapılacağı ortam olabildiğince hareketli eşyalardan arındırılmış, dikkat çekici her hangi bir materyalin bulunmadığı bir alan olmalıdır. Ayrıca çocuğun yemek ve tuvalet gibi ihtiyaçlarını gidermiş bir şekilde teste kafa yorması hedeflenmelidir.

Dünyada en çok kullanılan zeka testlerini yazının devamında paylaştık ancak bu testlerin de kendi içlerinde alt testleri olabilmektedir. Örnek: Görsel zeka testi, analitik zeka testi, işitsel zeka testi ve benzeri şekilde spesifik zeka ölçme uygulamaları da yapılmaktadır.

EQ NEDİR?

Türkçe karşılığı, duygusal zeka. EQ’su yüksel bireyler, beyinlerinin sağ lobunu daha iyi kullanırlar. Sözel yetenekleri yüksektir. Ayrıca sosyal ilişkilerimiz de EQ ile doğru orantılıdır.

SQ NEDİR?

Ruhsal zekadır. Bireyin kendi içsel dengesi, ruhsal zekası olarak tanımlanabilir. Aslında SQ , bizim IQ ve EQ’muzun toplamı olarak değerlendirilebilir. SQ’nun gelişmesi IQ ve EQ’yu da bu doğrultuda geliştirecektir. SQ, sözel zeka soruları çözerek geliştirilebilir, bu sayede hem hayal gücümüzü hem de sözel zekamızı kullandırıp beyindeki sinapsları harekete geçirecektir.

EN SIK KULLANILAN ZEKA (IQ) TESTLERİ NELERDİR?

Zeka ölçmek için bir çok zeka testi bulunmaktadır. Aşağıdaki listede en çok kullanılan testleri sizin için sıraladık.

Stanford-Binet Zeka Testi (SB-V): Sözel yargılama, soyut/görsel yargılama, niceliksel yargılama ve kısa süreli bellek alanlarında ölçüm yapar.

Wechsler Yetişkin Zeka Testi (WAIS-I): İki ana kategoriden oluşur. Sözel bölüm bireyin sözel muhakeme, sözcük dağarcığı, işitsel dikkat, uzun süreli bellek gibi sözel becerileri ölçen testlerden oluşurken, performans kategorisi ise görsel dikkat, görsel algı, üç boyutlu algılama gibi daha çok performansa dayalı testlerden oluşmaktadır.

Wechsler Çocuk Zeka Testi (WISC-R) (6-16 Yaş): Wechsler Yetişkin Zeka Testiyle benzer alanlara hitap eder. Çocukların anlayıp cevaplayabileceği türden sorular barındırır.

Leiter Zeka Testi: Konuşma ve işitme sorunu yaşayan çocukların zihinsel performanslarını ölçmeyi amaçlayan, sözel yetenek içermeyen bir performans testidir.

Bunların bazıları görsel zeka testi, bazıları görsel hafıza testi, bazıları sadece yetişkinlere uygulanan testler, bazıları ise sadece çocuklara yönelik çocuk zeka testleridir.

Performans testlerinde kartlar ve şekiller seçilerek çocuğun istenen cevabı en kısa sürede vermesi beklenmektedir. Sözel zeka testlerinde dil yeteneği ölçülür, muhakeme testlerinde ise çocuğa örnek bir olay verilir ve bu olaya en uygun çözümü bulması istenir.

IQ PUANIAÇIKLAMASI
156 ve üzeriDahi
140-155 arası çok üstün zekaÇok üstün zeka
126-140 arası üstün zekaÜstün zeka
111-125 arası ileri zekaİleri zeka
91-110 arası normal zekaNormal zeka
76-90 arası sınır zekaSınırda zeka
51-75 arası hafif gerilikHafif zeka geriliği
26-50 arası orta gerilikOrta düzey zeka geriliği
0-25 arası ağır gerilikAğır zeka geriliği

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.