Hekimce Söyleşiler’de Engellilerin Sorunları Konuşuldu

Hekimce Söyleşiler’de Engellilerin Sorunları Konuşuldu

Konya Tabip Odası tarafından düzenlenen “Hekimce Söyleşiler” programında bu hafta Engellilik ve Engelli-Hekim Tarihi konuşuldu.

 

Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Seyit Karaca’ nın moderatörlüğünde Dedeman Otel’ de gerçekleşen programa önceki yıllarda Türkiye Sakatlar Derneği Konya Şube Başkanlığı yapan ve Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Denetleme Kurulu Başkanlığı görevini halen sürdürmekte olan Konya’ nın tanınmış şahsiyetlerinden Araştırmacı-Yazar Hasan Basri Sayı konuk oldu. Araştırmacı-Yazar Hasan Basri Sayı, Engellilerin sorunları ve hekimlerle olan ilişkileri konusunda katılımcılara önemli bilgiler verdi. İnsanlık tarihinde hekimliğin her daim kutsal bir meslek olarak görüldüğünü belirten Hasan Basri Sayı, “Hekimlik her insan için olduğu gibi biz engelli bireylerin hayatları içinde önemli bir yere sahiptir. Engellilere göre hekimler anne ve babalar gibi yol göstericidir” dedi.

SİLLE ORTEZ - PROTEZ ATÖLYESİ VE KONYA AMERİKAN HASTANESİ

Tarih öncesinde birçok ulusun engellileri ölüme terk ettiğini ifade eden Hasan Basri Sayı, “Bu durum vesikalarla sabittir. Tüm bunların yanı sıra bizim atalarımızın hayatlarında böyle bir uygulama görülmemektedir. İnançları ve örfleri gereği atalarımız engelli bireyler için her zaman önemli çalışmalar yapmışlardır. Selçuklu ve Osmanlı tarihine baktığımızda engelliler ve onların sorunlarının ele alındığı uluslararası toplantılar düzenlendiği ve bu toplantılara atalarımızın büyük önem verdiği görülmektedir. Özellikle Konya’mızda sağlık alanında ve engelliler için önemli çalışmalar yapıldığı vesikalarda görülmektedir. 1918-1920 yılları arasında Konya merkezde 1 eczane bulunmaktaydı. Sille’de ise Hristiyan Türklerin kurmuş olduğu 2 eczane bulunmaktaydı. Hatta Osmanlı ve Türkiye’nin ilk ortez-protez atölyesi Konya-Sille’de kurulmuştu. Savaşta uzuvlarını kaybeden askerlere protez yapan sağlık personeli bu atölyede çalışmaktaydı.  Bununla birlikte 19. yüzyılda özellikle Anadolu topraklarında faaliyet gösteren misyonerler 1910 yılında 2 Amerikalı doktor Dr. Dodd ve Wilfred Post’a Konya’da bir hastane kurma görevini vermişti. İki doktor hastane için yer belirleyip satın almak için Konya’ya geldiler. Amerikan Büyükelçisi Rockhill’in Dışişleri Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunması neticesinde Konya’da hastane kurma talebinde bulunan Dr. Dodd’a gerekli kolaylığın gösterilmesi istendi ve Osmanlı vatandaşı olan bir doktorun sorumlu olması şartıyla hastane açılmasına izin verildi. İlk yıllarda bugünkü Meram Halk Eğitim Müdürlüğü binasını hastane olarak kullandılar ve binaya bir eczane ve bir dispanser ilave ettiler. Sonra hastane yönetimi demiryolu hattına yakın bir yerden sekiz dönümlük bir arazi satın aldı” dedi.

ENGELLİLERİN SORUNLARI

Araştırmacı-Yazar Hasan Basri Sayı günümüzde de devletimizin istenilen seviyede olmasa da engelliler için çalışmalar yürüttüğünden bahsetti. Yazar Sayı; “Günlük yaşantımızda normal şartları taşıyan vatandaşlarımız için sorun teşkil etmeyen birçok konu engelli vatandaşlarımız için sorun teşkil edebiliyor. Yolda yürüdüğümüz kaldırımlar, otoparklar, alışveriş merkezleri, günlük hayatımızda uğradığımız kurumlar, işyerleri engellilerin sorun yaşayabileceği mekanlar olarak karşımıza çıkıyor. Sorunların tamamen çözüme kavuşması için engeli bulunmayan her vatandaşın kendini engellilerin yerine koyması ve kendinin de bir engelli adayı olduğunu unutmaması gerekir. Biz engelliler olarak yaşadığımız sorunları yetkili makamlara iletiyoruz. Toplumumuzun engelli vatandaşlarımıza yönelik bakış açılarını değerlendirecek olursak; toplumumuz genel anlamda engellilere acıma duygusuyla yaklaşıyor, oysa bizler acınmasını değil destek olunmasını istiyoruz. Bizler, engelli bireylerin yaşam alanlarına müdahale edilmemesini ve engellilerin hayata daha iyi adapte olmaları noktasında yardımcı olunmasını istiyoruz. Önemli olan, engelin insanın bedeninde değil; zihniyetinde olmamasıdır" diye konuştu.

Programda konuşan Konya Tabip Odası Dr. Seyit Karaca ise “Odamızın düzenlediği Hekimce Söyleşiler kapsamında bugün engellilerin sorunlarını konuştuk. Davetimizi kabul eden ve bize önemli bilgiler veren, geçmişte olduğu gibi halen engelliler için oldukça önemli çalışmalara imza atan Araştırmacı Yazar Hasan Basri Sayı abimize çok teşekkür ederiz.” dedi.