HDP Mardin Milletvekili Sancar:

HDP Mardin Milletvekili Sancar:

"Darbe girişiminin siyasi boyutunu ve siyasi aktörlerini ortaya çıkarmaktan kaçınmaya yönelik her türlü girişim, darbenin aydınlatılmasını engellemek anlamına gelecektir"

TBMM (AA) - HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, "Darbe girişiminin siyasi boyutunu ve siyasi aktörlerini ortaya çıkarmaktan kaçınmaya yönelik her türlü girişim, darbenin aydınlatılmasını engellemek anlamına gelecektir." dedi.

Sancar, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimini araştırmak amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonunun çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.

Komisyon divanında, dört parti temsilcilerinin bulunması önerisinin AK Parti tarafından kabul edilmediğini anımsatan Sancar, "AKP, komisyon çalışmalarının kapsamlı ve derinlemesine bir araştırma ile yürütülmesine istekli, niyetli görünmüyor." dedi.

Sancar, komisyonun ikinci toplantısında, görsel basının toplantıların tamamını izlemesi noktasında taleplerinin olduğunu, komisyon başkanının bu öneriyi de kabul etmediğini bildirdi.

Sancar, komisyonun öncelikle 15-16 Temmuz'da yaşananları aydınlatacak çalışma yürütmesi gerektiğini belirterek, "O gün yaşananlara dair pek çok soru işareti mevcuttur. Darbe istihbaratının Cumhurbaşkanına ne zaman ve kim tarafından iletildiği de net değildir. Bu konuda tutarsız açıklamalar yapılmaktadır." diye konuştu.

- "Siyasi boyut araştırılmalı, aydınlatılmalı"

Darbe girişiminin siyasi boyutunun da öncelikle ele alınmasını isteyen Sancar, şunları söyledi:

"Bu darbe başarılı olsaydı nasıl bir düzen kurulacaktı? Yeni anayasa yapılacaksa kimler tarafından yapılacaktı? Cumhurbaşkanı veya devlet başkanı kim olacaktı? Hükümet kurulacaksa, kimlerden oluşacaktı? Darbe girişiminin siyasi boyutunu ve siyasi aktörlerini ortaya çıkarmaktan kaçınmaya yönelik her türlü girişim, darbenin aydınlatılmasını engellemek anlamına gelecektir. O nedenle mutlaka siyasi boyut araştırılmalı ve aydınlatılmalıdır."

Mithat Sancar, komisyonda dinlenmesini istedikleri isimlere ilişkin sundukları listeyle, 15-16 Temmuz günleri neler yaşandığını birincil aktörlerden dinlemeyi hedeflediklerini ifade etti.

Mithat Sancar, şu görüşlere yer verdi:

"Son 1 yıldır, Kürt illerinde yürütelen operasyonların da cemaatle bağlantılı olduğunu düşünüyoruz. Sokağa çıkma yasakları, şehir ablukaları ve şehirleri yakıp yıkma, büyük çoğunluğunu sivillerin oluşturduğu insanları öldürmeyle sonuçlanan operasyonların, darbeye zemin hazırlamak amacıyla cemaat örgütlenmesi tarafından yürütüldüğünü düşünüyoruz.

Zaten darbe soruşturması sonrası tutuklanan isimlere baktığımızda, bu operasyonlardan birinci derecede sorumlu olan 2. Ordu Komutanı Adem Huduti, 7. Kolordu Komutanı Korgeneral İbrahim Yılmaz başta olmak üzere bütün komutanların şu anda tutuklu olduğunu görürsünüz. Semih Terzi'nin de Silopi'den kalkıp Ankara'ya geldiğini biliyorsunuz."

Darbe komisyonu çalışmalarını üç ayak üstüne kurduklarını vurgulayan Sancar, "Birincisi, darbe girişimi günü neler yaşandığının aydınlatılması gerekiyor. İkincisi, darbe girişiminin içindeki siyasi aktörlerin mutlaka ortaya çıkarılması gerekiyor. Buradan hareketle, komisyonun, Gülen cemaatinin devlet içine yerleşmesi ve güçlenmesi konusunda şimdiye kadar hangi yöntemleri izlediğini araştırması da lazım. Üçüncü olarak, darbe girişimiyle Kürt sorununda müzakereli çözüm arayışını engelleme planları arasındaki bağlantının da açığa çıkarılması lazım." ifadesini kullandı.

Bir gazetecinin, komisyonun yarın dinleyeceği isimleri sorması üzerine Sancar, komisyon başkanının, son toplantıda kendilerine bir liste verdiğini belirterek, "Biz bu listenin bir öneri olarak gelmesi gerektiğini söyledik. Onlar da 'tamam' dediler. Dolayısıyla yarınki toplantının ilk yarım saati içerisinde bu usul meselesini de tartışacağız. Komisyonda tartışılmadan bir listeyi kesinleştirmek doğru değil, çalışmaları baltalar." dedi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :