HDP Iğdır Milletvekili Adıyaman:

HDP Iğdır Milletvekili Adıyaman:

"Mevcut sistemler içerisinde yerel yönetimler, yerel meclisler, parlamentolar oluşabilir"

TBMM (AA) - HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman, "Mevcut sistemler içerisinde yerel yönetimler, yerel meclisler, parlamentolar oluşabilir." dedi.

Adıyaman, Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gazetecilerin AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dün partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmayı değerlendirmesini istemesi üzerine Adıyaman, "Sayın Başbakan'ın grup toplantısında yaptığı açıklama partisi içindeki gerilimin ya da anlaşmazlığın bir bakıma su yüzüne çıkması olarak değerlendiriyoruz." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, AK Parti teşkilatı, yönetimindeki tüm ipleri elinde tutmaya çalıştığını öne süren Adıyaman, "Sayın Başbakanın saraya karşı direnebileceğini sanmıyorum. Bir bakıma veda konuşması ama veda konuşması yaparken de çarpışmadan, Sayın Cumhurbaşkanı ile restleşmeden, parti içerisinde konumunu bir şekilde korumaya yönelik bir mesaj olarak değerlendiriyorum." ifadesini kullandı.

HDP'li Adıyaman, AK Parti'nin Meclis'te sayısal çoğunluğuna güvenerek Türkiye'yi tek parti rejimine götürme çabasında olduğunu iddia ederek, "Kürsü dokunulmazlığımız, kürsü sorumsuzluğumuz, milletvekili dokunulmazlığımız fiilen kaldırılmış durumda. Sürekli fiziki saldırı içerisindeler. Elbette bu tutumu devam ettirirlerse buna karşı pasif, biat etmiş pozisyonda olmamız kabul edilemez. Anayasadan kaynaklı tüm haklarımızı sonuna kadar Meclis'te kullanacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Gündemlerinde ara seçim olup olmadığı sorusu üzerine Adıyaman, asla dokunulmazlıklarının kaldırılması kaygısıyla adım atmayacaklarını, demokratik, hukuk devletinin inşası, özgürlüklerin gerçek anlamda ifadesinin bulabilmesi için üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getireceklerini, "Türk tipi başkanlık sistemi"nin inşasına sonuna kadar direneceklerini vurguladı.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın dünkü konuşmasındaki "halk isterse birden fazla parlamento kurar" ifadesini de değerlendiren Adıyaman, "Halkımızın bizi seçtiği gibi geri çekme, alma, başka şekilde tutum takınmamıza karar verme yetkisi vardır. Önümüzdeki süreçte elbette halkımıza danışacağız. Bizim için her alternatif geçerli." dedi.

Adıyaman, bir gazetecinin "Türkiye Cumhuriyeti devleti dışında bir alternatifiniz var mı?" sorusuna da "Hayır elbette. Mevcut anayasa içerisinde ama halkımızın bize dayatacağı, önereceği, sunacağı alternatifleri elbette değerlendireceğiz. Sayın Genel Başkanımızın ifade ettiği 'halk isterse başka parlamentolar da kurabilir' ifadesi çok nettir, açıktır. 1920'de bu Meclis'i oluşturan halktır. Mevcut sistemler içerisinde yerel yönetimler, yerel meclisler, parlamentolar oluşabilir. Nasıl AKP tekçi, başkanlık sistemine dayalı rejim inşası içerisindeyse, yine anayasal ve meşru zeminde bizim de adem-i merkeziyetçi bir sistemin inşası yönünde programımızda, tüzüğümüzde açık olan durumlar var." yanıtını verdi.

- Meclis'te Kürtçe marş

Mehmet Emin Adıyaman, bazı HDP milletvekillerinin Meclis'te söylediği marşın terör örgütü PKK'nın marşı olmadığını, dünyada kabul edilen bir devrim marşı olduğunu savunarak, marşın önce Türkçe sonra da Kürtçe söylendiğini kaydetti.

Meclis'te terör örgütü ve elebaşına yönelik tezahüratların milletvekillerince değil, çevrede bulunanlar tarafından yapıldığını savunan Adıyaman, "Bir takım insanlar, parlamenter olmayanlar olabilir. Bilemiyorum o saatte tam gözlemleyemedim. Birkaç kişiden çıktı, ama tam olarak bende algılayamadım." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :