HDP Grup Başkanvekili Baluken:

HDP Grup Başkanvekili Baluken:

"Türkiye'de fiili olarak devreye konulmuş olan tek adam rejimini korumaya yönelik OHAL ilan ediliyor" - "Dün yine ölüm makinesi Şemdinli'de çalıştı"

TBMM (AA) - HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "Türkiye'de fiili olarak devreye konulmuş olan tek adam rejimini korumaya yönelik OHAL ilan ediliyor." dedi.

Baluken, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Ankara Garı önündeki terör saldırısının üzerinden bir yıl geçtiğini hatırlatarak, yaşamını yitirenleri andı.

Şemdinli'de gerçekleştirilen terör saldırısını hatırlatan Baluken, "Dün yine ölüm makinesi Şemdinli'de çalıştı. Şemdinli'deki saldırıda 15 canımızı kaybettik. 15 genci, Türkiye'nin dört bir yanına toprağa verilmek üzere yolculamak durumunda kalmanın acısını yaşadık. Şemdinli'de yitirmiş olduğumuz bütün canlarımız için de buradan üzüntü dileklerimizi, aileler başta olmak üzere bütün halklarımıza başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerimizi iletmek istiyorum." ifadesini kullandı.

Ankara Garı önünde gerçekleştirilen terör saldırısının bilinçli olarak engellenmediğini düşündüklerini belirten Baluken, Diyarbakır'daki terör saldırısının üzerine gidilseydi, Suruç'un olmayacağını, Suruç'un üzerine gidilseydi de Ankara Garı önündeki terör saldırısının olmayacağını savundu. Baluken, "Ankara Garı önünde bir yıl önce tedbir alması gerekenler, bugün yapılmak istenen anmaya saldırdı." diye konuştu.

Baluken, OHAL'in uzatılmasına ilişkin Başbakanlık Tezkeresi'nin Meclise gönderildiğini, tezkereye ilişkin kendilerine gelen yazıda gerekçenin olmadığını söyledi.

- "Türkiye, siyasi krizin içindedir"

İdris Baluken, şöyle devam etti:

"OHAL neden uzatılıyor, lütfedip siyasi partilere, Meclise bilgi verecek bir gerekçe yazmamışlar. Hani 3 ay değilde 40 günlük bir sürede bile hızla işinizi bitirip olağanüstü hali kaldıracaktınız. Ne oldu da tekrar uzatmak istiyorsunuz, bunu öğrenmek istiyoruz ama bize gelen yazıda gerekçe yok. Onlar buraya yazmasa da biz asıl derdin ne olduğunu biliyoruz.

Türkiye'de fiili olarak devreye konulmuş olan tek adam rejimini korumaya yönelik OHAL ilan ediliyor. 81 ilde olağanüstü hal ilanı demek büyük bir siyasi kriz demektir. Türkiye, 3 aydır büyük bir siyasi krizin içindedir. Biz son derece net olarak bu olağanüstü hal ilanı teklifine karşı bir kez daha hayır oyu kullanacağız. "

- Sorular

Bir gazetecinin, "İktidar partisinin KHK komisyonu önerisine yanıtınızı ne zaman vereceksiniz?" sorusu üzerine Baluken, kendilerine görüşmek için gelinmediğini, telefonla böyle bir niyetin olduğunun bildirildiğini söyledi. Baluken, "Bu komisyon neleri ele alacak? Tek amacı KHK'ların Mecliste torba yasalar gibi hızla geçirilmesini sağlamak mı olacak yoksa gerçekten yapılmış olan hataları düzeltmek üzere bir çalışma takvimimi mi esas alacak? Bu bilgiler bize sunulmadı. Bu bilgileri bilmeden herhangi bir cevap vermemiz mümkün değil." ifadesini kullandı.

Baluken, KHK'ları incelemek üzere bir komisyonun mutlaka oluşması gerektiğini düşündüklerini vurgulayarak, "Ulusal ve uluslararası hukuk normlarını baz alarak, bunlara aykırı olan bütün KHK'ların, bu komisyonun önerisi ile geri çekilmesi gerektiğini düşünüyoruz." diye konuştu.

Baluken, akademik yıl açılışı ile hakim ve savcı atamaları töreninin Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılacak olmasına yönelik düşüncelerinin sorulması üzerine, "Bence, bütün adalet saraylarını, üniversiteleri de saraya bağlayalım bu iş olsun bitsin. Mesaj budur yani. Bu kadar yargı bağımsızlığını, akademiyanın tarafısızlığını ortadan kaldıran bir tutum olur mu?" değerlendirmesinde bulundu.

Demokratik Bölgeler Partisi Şırnak İl Yönetici Hurşit Külter'in yaşadığına yönelik yaptığı açıklamanın anımsatılması üzerine Baluken, Külter'in Kerkük'te yaptığı açıklamayı çok büyük bir mutlulukla takip ettiklerini söyledi.

Baluken, şunları kaydetti:

"Hurşit Külter'in yaşadığını öğrenen bir takım çevrelerin bunu büyük bir psikolojik harp kampanyasına çevirmesini kınadığımızı ifade etmek istiyorum. Yüzlerce Hurşit, Cizre bodrumlarında katledildi. Neyi kanıtlamaya çalışıyorlar? Gözaltında kaybedilme tehlikesi olan bir gencin kurtulmasından üzüntü duyan ve bundan dolayı da psikolojik harp yöntemi uygulayan bir çamur anlayışla karşı karşıyayız. İlk günden beri Hurşit Külter'in kurtulması için zaten mücadele ettik."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :