"Hazır giyim ihracatında yüzde 5 artış var"

"Hazır giyim ihracatında yüzde 5 artış var"

İHKİB Başkan Yardımcısı Gültepe:- "Yılın ilk çeyreğinde ihracatımızda 2015’in aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 5’lik bir artış var. İkinci çeyrekten itibaren artış trendinin daha da hızlanacağını ve 2016’da yeniden 18 milyar doların üzerine çıkacağımıza

İSTANBUL (AA) - İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İHKİB) Başkan Yardımcısı Mustafa Gültepe, 2016'nın ilk çeyreğinde hazır giyim ihracatında yaklaşık yüzde 5'lik artış görüldüğünü bildirdi.

Gültepe, Marmara Grubu Vakfı ve İHKİB tarafından düzenlenecek olan 19. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada söz konusu zirvenin Türkiye’nin uluslararası alanda en prestijli organizasyonlarından biri olduğunu, etkinliğe destek vermekten memnuniyet duyduklarını söyledi.

Komşu ülkelerde yaşanan gerilimin hazır giyim ihracatını olumsuz etkilediğini ve kendilerini yeni pazar arayışlarına ittiğini belirten Gültepe, Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin yeni ticari iş birlikleri için fırsat kapıları araladığını kaydetti.

Gültepe, Türk hazır giyim ve konfeksiyon ürünlerinin dünya pazarlarında haklı bir üne sahip olduğunu anlatarak, sektöre ilişkin şu bilgileri aktardı:

"Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü olarak dünyanın hemen her ülkesine ürün satıyor, Türkiye’nin tanıtım yüzü gibi çalışıyoruz. Ülkemize her yıl yaklaşık 15 milyar dolar net döviz girdisi sağlıyoruz. 2014’te 18.7 milyar dolarla tüm zamanların rekorunu kıran hazır giyim ihracatı, geçen yıl paritenin etkisiyle 17 milyar dolarda kaldı.

Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde de uzun uzun tartışılacak olan bölgesel çatışmalar, terör ve diğer tüm olumsuzluklara rağmen 2016 ile birlikte ihracatta yeni bir ivme yakaladık. Türkiye’nin genel ihracatı yüzde 15 civarında düşerken, hazır giyim sektörü olarak önemli bir atak başlattık.

Bugün itibarıyla tamamlayacağımız yılın ilk çeyreğinde ihracatımızda 2015’in aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 5’lik bir artış var. İkinci çeyrekten itibaren artış trendinin daha da hızlanacağını ve 2016’da yeniden 18 milyar doların üzerine çıkacağımıza inanıyorum."

Türk ihracatçısının kurda yaşanacak olası iyileşmelerle hakim pozisyonunu yeniden kazanacağını belirten Gültepe, İran pazarının hazır giyim sektörü için umut verdiğini söyledi.

Gültepe ABD ve Avrupa başta olmak üzere dünyadaki moda etkinliklerini takip ederek Türk hazır giyimini küresel ölçekte temsil ettiklerini kaydetti.


- "40 ülkeden 100'ün üzerinde temsilci katılacak"


Marmara Grubu Vakfı (MGV) Başkanı Akkan Suver ise dünyanın önemli sosyo-ekonomik ve teknolojik dönüşümlerle karşı karşıya bulunduğunu belirterek, bu yıl 5-7 Nisan 2016'da düzenlenecek zirvenin ekonomide yeni çözümler için sinerji oluşturacağını ifade etti.

"Elimizdeki varsayımları ve gelecekten beklentilerimizi değiştiren bu yeni küresel durum, 19. Avrasya Ekonomi Zirvesi'ne şekil verecek ve zirveyi diğerlerinden farklı kılacak." dedi.

İHKİB'in desteği ile 5-7 Nisan 2016'da düzenlenecek zirveye, Çin'den Almanya'ya, İsrail'den Türkmenistan'a kadar 40 ülkeden 100'ün üzerinde temsilci katılacağını aktaran Suver, etkinliğin uluslararası alanda prestiji yüksek bir organizasyon olduğunu söyledi.

Suver, zirveye dünyanın dört bir yanından gelecek cumhurbaşkanı, meclis başkanı, bakan ve din adamlarının yanı sıra Türkiye'den iş, siyaset ve sanat çevrelerinin katılacağını bildirdi.

Bu yıl 19. kez gerçekleştirecekleri zirvenin ana başlığını "Diyalogla İpekyolu, Ekonomi, Enerji, İstemsiz Göç ve Terörizm" olarak belirlediklerini aktaran Suver, şunları söyledi:

"Bölgemizde ve AB ülkelerinde yaşanan toplu mülteci akınları, terör olayları, petrol fiyatlarının düşüşü, dövizdeki dalgalanmalar, Suriye'deki iç savaş, tehlikeli saflaşmalar, sınır ihlalleri ve siber saldırılar güvenlik konularını ön plana çıkarıyor. Küresel ve bölgesel belirsizlik ve kırılganlık ortamı ekonomik kalkınmayı zora sokuyor."


- "Future Imperfect" adlı koleksiyon gala gecesinde sergilenecek


Toplantıda görüşlerini ifade eden moda tasarımcısı Tuba Ergin ise zirvenin gala gecesinde, doğadan, kış ormanlarının dokularından ve renk paletinden esinlenerek hazırladığı "Future Imperfect" adlı koleksiyonunu sergileyeceğini söyledi.

Ergin, Türk moda endüstrisinin yaratıcılığını 40 ülkenin temsilciyle paylaşacak olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Toplantı fotoğraf çekimleriyle sona erdi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler