Hava aracı emniyet denetimlerinde bulgu oranı 0,33'e düştü

Hava aracı emniyet denetimlerinde bulgu oranı 0,33'e düştü

Türk havayolu işletmelerine yurt dışında gerçekleştirilen denetimlerdeki bulgu ortalaması 0,50'den 0,33'e geriledi

ANKARA (AA) - Avrupa Sivil Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA) verilerine göre, Türk havayolu işletmelerine yurt dışında gerçekleştirilen denetimlerdeki bulgu ortalaması 0,50'den 0,33'e geriledi.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden (SHGM) yapılan açıklamada, yabancı hava araçlarının emniyet denetimleri olarak adlandırılan SAFA Programı kapsamında, Türk uçaklarında Avrupa ülkeleri uçaklarından daha az bulguya rastlandığı belirtilerek, Türkiye'nin, Avrupa ülkelerinin 0,50 olan bulgu ortalamasından daha iyi bir seviye olan 0,33’lük bulgu oranıyla önemli bir başarıya imza attığı bildirildi.

SAFA Programı'nda Türkiye'nin, Ekim 2016 - Ekim 2017 döneminde, ABD, Almanya, İngiltere ve Rusya’dan sonra hava araçlarına en çok denetleme gerçekleştirilen 5. ülke olduğunun kaydedilen açıklamada, "Hava araçlarımıza yapılan 527 SAFA denetlemesi ile yurt dışında en fazla denetlenen ülkelerden biri olmasına rağmen Türkiye, bu denetimlerden bulgu oranını düşürerek çıktı." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Türkiye'nin 2010'da 0,91 olan bulgu ortalamasının, 2011'de 0,87'ye, 2012'de 0,67'ye kadar gerilediği anımsatılarak, şunlar kaydedildi:

"Avrupa ülkelerinin bulgu ortalaması olan 0,50'den daha iyi bir oran sağlanması hedefi çerçevesinde 2016'ya gelindiğinde Türkiye, bulgu ortalamasını 0,38'e düşürerek Avrupa'nın en düşük ortalamaya sahip 5. ülkesi oldu. 2017'nin ilk yarısında bulgu ortalamasını 0,34'e düşürerek 4. sıraya yükselen Türkiye, üçüncü çeyrek sonunda bulgu ortalamasını 0,33 düşürdü."

SAFA denetimlerinin, yabancı havayolu işletmelerinin AB ülkeleri arasında yaptıkları operasyonlarda diğer ülkeler tarafından uçağın kalkışından önce gerçekleştirilen denetimler olduğunun vurgulandığı açıklamada, bu kapsamda hava araçlarının uçuş emniyeti ve havacılık güvenliği konusunda uluslararası gereklilikleri yerine getirip getirmediğine bakıldığı kaydedildi.

Açıklamada, uçağın fiziksel durumu, kokpit ve kabinde uyulması gereken gerekliliklerin kontrol edildiği denetimlerde, uçakla seyahat esnasında yolcuların uçuş güvenliğini sağlayacak kuralların en üst düzeyde uygulanmasının amaçlandığı bildirildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler