Hariciye'nin yardım eli diplomat eşleri

Hariciye'nin yardım eli diplomat eşleri

Yurt dışında şehit edilen dışişleri mensuplarının ailelerine destek olmak için 36 yıl önce kurulan DMEDD, bugün diplomat eşlerinin destek inisiyatifi olarak ihtiyaç sahiplerine yardım ediyor- DMEDD Başkanı Yalçın:- "Kadınların güçlendirilmesinin tüm insan

ANKARA (AA) - NAZLI YÜZBAŞIOĞLU - Yurt dışında şehit edilen dışişleri mensuplarının ailelerine destek olmak amacıyla 36 yıl önce kurulan Dışişleri Mensupları Eşleri Dayanışma Derneği (DMEDD), bugün diplomat eşlerinin yardım ve destek inisiyatifi olarak ihtiyaç sahiplerine el uzatıyor.

DMEDD Başkanı Gül Yalçın, derneğin yurt içi ve yurt dışında görevli diplomat ve personelin eş ve çocuklarına yönelik faaliyetlerini, Türkiye'nin temsili ve tanıtımında oynadığı rolü ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mesajını AA muhabiriyle paylaştı.

Yalçın, Dünya Kadınlar Günü'nün kadınların toplumsal, kültürel ve ekonomik sahadaki konumu ile bu alanda kaydedilen gelişmelerin ve mevcut sorunların çok yönlü olarak ele alınması için önemli bir vesile oluşturduğunu belirtti.

Kadınların toplum yapısının temeli olduğunu vurgulayan Yalçın, "Kadınların güçlendirilmesinin tüm insanlığın gelişimine hizmet edeceği kuşkusuzdur." dedi.

8 Mart'ın kadınlar arasındaki dayanışma, dostluk ve kardeşliği öne çıkardığını dile getiren Yalçın, kadınların hassasiyet, merhamet, fedakarlık gibi özelliklerinin onları toplumsal sorun ve sorumluluklar konusunda daha duyarlı kıldığını söyledi.

Yardımseverliğin Türk kültürünün bir parçası olduğunu, Türk dış politikasının da insani temellere dayandığını vurgulayan Yalçın, "Tüm dünyada ülkemizin yürüttüğü insani diplomasi takdir toplamaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

- "Diplomat eşleri Türkiye'nin tanıtımı ve temsili için gayret gösterirler"

Diğer kamu görevlerinde olduğu gibi diplomasinin de kendine has özellikleri ve güçlükleri olduğunu belirten Yalçın, şöyle devam etti:

"Vatan hasreti bunların başında gelmektedir. Diplomatlarımız ve aileleri yabancı bir ülkede yaşamanın çeşitli zorlukları ve sıkıntılarına göğüs germekte, özellikle ihtilafların, istikrarsızlıkların sürdüğü bazı bölgelerde çok zor koşullarda görev yapmaktadırlar. Diplomasi mesleğinin yürütülmesinde, keza diğer kamu görevlerinde olduğu üzere, eşlere önemli görevler düşmektedir. Bu çerçevede kadınlar bir yandan ülkemizin temsilinde eşlerine destek olurken diğer yandan da ailenin yükünü sırtlamaktadırlar. Ayrıca Türkiye'nin tanıtımı ve temsiline katkı yapmak amacıyla da gayret göstermektedirler."

Yurt dışında görevli diplomatların eşlerinin, Türkiye'nin milli değerlerini, kültürünü ve sanat birikimini, tarihi zenginliğini, mutfağını, ekonomik ve turistik potansiyelini tanıtmaya yönelik büyük gayret gösterdiğine işaret eden Yalçın, "Tabiatıyla o ülkede yaşayan Türk kadınlarına ve çocuklarımıza her alanda destek olmak, sorunlarına çözüm getirmeye çalışmak, onların yanında olmak, onların ülkemizle olan bağını canlı tutmak, diplomat eşlerinin görevleri arasındadır." diye konuştu.

Yalçın, bakanlık mensubu eşlerinin yurt dışı görevlerinden döndükten sonra da dayanışma ve yardımlaşmanın toplumun gelişmesinde taşıdığı önemin bilinciyle hareket ettiğini, yardım ve Türkiye'yi tanıtım etkinliklerini sürdürdüğünü kaydetti.

DMEDD'nin bu anlayışın bir yansıması olduğunu söyleyen Yalçın, derneğin 36 yıl önce ASALA terör örgütünün Türkiye'nin yurt dışı temsilciliklerine düzenlediği saldırılarda şehit olanların ailelerine destek olmak amacıyla bakanlık mensuplarının eşleri tarafından kurulduğunu belirtti.

Yalçın, "Şehitlerimizin geride kalan ailelerinin yanında olmak, kurumsal birlik ve dayanışmayı güçlendirmek adına çıkılan bu yolculuk giderek güçlenen kapsamlı bir yardım ve destek inisiyatifine dönüşmüştür." dedi.

- Hariciye'nin gönüllü yardım elçileri

Derneğin yılda bir kez düzenlediği kermesin uluslararası nitelik kazandığına ve büyük ilgi gördüğüne dikkati çeken Yalçın, geçen yılki kermese Ankara'daki 32 yabancı temsilciliğin kendi ülkelerine özgü ürünlerinin yer aldığı stantlarla katıldığını dile getirdi.

Yaklaşık 2 bin 500 kişinin ziyaret ettiği kermeste, Türkiye'nin 128 dış temsilciliğinin gönderdiği malzemelerin de satışa sunulduğunu vurgulayan Yalçın, "Kermesten elde edilen gelirle, her yıl ihtiyaç içindeki bir okula yardım eli uzatılmakta, ayrıca belirlenen sosyal yardım projelerinin finansmanına önemli katkı sağlanmaktadır. DMEDD'yi hariciyenin gönüllü yardım elçilerinin bir platformu olarak nitelendirmek mümkündür. Yardım, dostluk ve dayanışma amacıyla yola çıktık. Faaliyetlerimizi Türk milletinin yüce gönüllülüğünün mütevazı bir yansıması olarak görüyoruz." diye konuştu.

Derneğin kuruluş amaçları arasında Türkiye'nin tanıtımına katkı sağlamanın, Türk dili ve kültürünü tanıtmanın da yer aldığına işaret eden Yalçın, bu amaçla Türkiye'deki yabancı misyon görevlilerinin eşlerini de kapsayan birçok etkinlik düzenlediklerini kaydetti. Yalçın, yabancılara Türk dili ve Türk kültürünü tanıtma dersleriyle sanat tarihi, arkeoloji ve geleneksel Türk el sanatlarını tanıtan kurslar verildiğini, tarihi ve kültürel mekanlara gezi düzenlendiğini belirtti.

- Kadın gücüyle yürütülen yardım faaliyetleri

DMEDD'nin kamu yararına faaliyet gösteren dernek statüsüyle ülke çapında eğitim ağırlıklı yardım faaliyetleri yürüttüğünü dile getiren Yalçın, şimdiye kadar birçok ilde yaklaşık 100 eğitim ve öğretim kurumuna bağış ve malzeme, giysi, araç gereç yardımı yapıldığını kaydetti.

Kalkınmada öncelikli bölgeleri de içeren birçok ilde çeşitli sosyal sorumluluk projelerine imza atan DMEDD'nin Ankara, Erzincan, Hakkari, Erzurum, Ağrı, Van, Batman, Şanlıurfa, Şırnak gibi çeşitli illerde 20'yi aşkın okula onarım, donanım, yenileme desteği sağladığı bilgisini veren Yalçın, yurt ve gündüz bakım evlerinin yaptırıldığını, birçok hastane ve sağlık ocağına donanım desteği verildiğini söyledi.

DMEDD'nin çok sayıda resmi kuruluş ve kurum, dernek ve vakıfla iş birliği içinde eğitim, sağlık ve çevre konularında ulusal ve uluslararası kampanyalara destek verdiğine dikkati çeken Yalçın, "Tabii afetler ve Soma'daki maden kazası gibi büyük ölçekli kazalarda da DMEDD yardım ve destek faaliyetlerinde bulunmaktadır. Esasen kadınların bir projesi olan DMEDD, tabiatıyla kadın dayanışmasına da önem atfetmektedir. Kadın sığınma evlerine yapılan katkılar yardım faaliyetlerimiz arasında yer almaktadır." diye konuştu.

Yalçın, derneğin onursal başkanı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun eşi Hülya Çavuşoğlu'nun ev sahipliğinde kasım ayında düzenlenen "Özgürlük Yolunda Kadın" konulu proje kapsamında "15 Temmuz Mücadelesinde Kadının Rolü" ve "Göçmen Kadın ve Çocuk" konulu sergi düzenlendiğini de hatırlattı.

DMEDD'nin Kilis Belediyesi tarafından Suriyeli mülteci kadınlar için açılan Meslek Edindirme Atölyesine donanım ve malzeme desteği verdiğini de ifade eden Yalçın, göçmen kadınların edindiği bilgi ve becerilerle kendi ayakları üzerinde durmalarına ve aile ekonomisine katkıda bulunmalarına destek olmak amacıyla bu atölyede üretilecek ürünlerin kermesler yoluyla satışı konusunda da çaba göstereceklerini belirtti.

Yalçın, Türkiye'nin dış temsilciliklerinde şehit olan kamu görevlilerinin eş ve çocuklarına, merkez teşkilatında çalışanlardan ihtiyaç sahiplerinin çocuklarına, kalkınmada öncelikli bölgelerde yürütülen eğitime destek projeleri kapsamındaki ihtiyaç sahibi çocuklara ve doğal afetlerden etkilenen ailelerin çocuklarına bugüne kadar yaklaşık 2 bin 500 burs ve eğitim desteği verildiğini kaydetti.

Öğrencilerin kariyer planı yaparken küresel bir vizyonla hareket etmelerini teşvik etmek amacıyla öğrenci buluşmaları düzenlediklerini dile getiren Yalçın, uluslararası programlar, projeler ve staj imkanı araştırmalarına destek olduklarını vurguladı.

Yalçın ayrıca çevre konularına duyarlı DMEDD'nin, Gölbaşı, Sincan ve Polatlı'da ağaçlık bir orman oluşturduğunu, TEMA Vakfının 10 milyar meşe palamudu tohumu ekim kampanyasına katkıda bulunduğunu belirtti.

Düzenlenen gastronomi etkinlikleriyle Türkiye'nin çeşitli yörelerinin geleneksel mutfağının da tanıtıldığını ifade eden Yalçın, bu tür etkinliklerden sonuncusunun mayıs ayında DMEDD Onursal Başkanı Hülya Çavuşoğlu ve UNESCO Gastronomi Kenti Gaziantep'in Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in ev sahipliğinde yapıldığını hatırlattı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler