Halkbank‘a tuzağı müfettişler çökertti

Halkbank‘a tuzağı müfettişler çökertti

17-25 Aralık darbe girişimleriyle itibarsızlaştırılmaya çalışılan Halkbank'a yönelik saldırılar müfettiş raporlarıyla bozuldu

Seçilmiş Hükümet'e yönelik 17 ve 25 Aralık tarihli darbe girişiminde, Halkbankası'nın neden hedef alındığına ilişkin yeni ayrıntılar ortaya çıktı. ABD ve AB'nin, 2011 yılında İran'a yönelik yaptırım ve ambargo kararlarının ardından, Türkiye ile İran arasında Halkbankası üzerinden 2012 yılında kurulan ticarı köprünün, İran Pazarı'ndan yıllık 15 milyar dolar nemalanan uluslararası sermayeyi rahatsız etmesi, derin planı hazırlayan en önemli etken oldu.

Ağırlıklı bölümü ABD ve AB merkezli uluslararası sermaye, Halkbankası ile İran Milli Bankası "Bank Mellat" arasında imzalanan anlaşmadan faydalanarak, İran'la bu hat üzerinden 2013 yılının Mart ayına kadar ticari ilişkilerini sürdürdüler.

Faiz lobisi öfkelendi

Ancak Ankara, ikili anlaşmanın Türk firmalarının İran ile olan ticari ilişkileri için oluşturulduğunu gerekçe göstererek, yabancı şirketlerin Halkbankası üzerinden işlem yapmasına Bakanlar Kurulu kararıyla sınırlama getirdi. Uluslararası sermayeyi öfkelendiren bu adımın ardından, Türkiye ile İran arasındaki ticaret hacmi daha da gelişerek, tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. 2012 ve 2013 yıllarında Türkiye - İran ticaret ilişkileri Halkbankası üzerinden kurulan bağlantı ile yapıldı ve Halkbankası'nın yıldızı giderek parladı.

Darbe yapmak istediler

Hükümeti hedef alan ve Halkbankası'nı da merkeze oturtan 17 ve 25 Aralık tarihli darbe girişimi, bu dönemde devreye sokuldu. Savcılık, soruşturmayı gerekçe göstererek "İran ile Halkbank üzerinden yapılan ticarete ilişkin tüm belgeleri" resmi bir yazıyla Halkbankası'ndan istedi. Tamama yakını ticari sır kapsamında olan çok sayıda belge, bu talep üzerine savcılığa gönderildi. Bu gelişmenin ardından, ticari sır niteliğindeki bazı belgelerin yabancı ülkelere servis edildiği yönünde haberler medyaya yansıdı.

Tek tek soruşturuldu

Hükümeti hedef alan "darbe" girişiminde, Halkbankası'na yönelik tüm iddialar da müfettiş incelemesiyle mercek altına alındı. İddialar üzerine harekete geçen Halkbankası Teftiş Kurulu, müfettiş görevlendirerek iddiaları tek tek soruşturdu. Soruşturma neticesinde hazırlanan "114006" görev kodlu, 22 Ocak 2014 tarihli müfettiş raporunda, "İran ile ticaret konusunda hiçbir hukuksuzluk-ayrımcılık ve kurumun zarara uğratılması gibi bir duruma rastlanılmadığı ve işlemlerin mevzuata tamamen uygun olduğu" ifadesine yer verildi.

Takipsizlik kararı verildi

Bakanları ve Halkbankası'nı da hedef alan 17 ve 25 Aralık tarihli operasyonda servis edilen iddialar ise süreç içinde yargı kararlarıyla asılsız çıktı ve bu iddialarla ilgili "takipsizlik" kararı verildi. Uluslararası sermaye ve güçlerin tetiklemesiyle gelişen süreçte, paralel yapılanmanın rolü araştırılıyor.

AKŞAM

 

Etiketler :