Halep'te yüzlerce sivil erkeğin kaybolduğu iddiaları

Halep'te yüzlerce sivil erkeğin kaybolduğu iddiaları

BMMYK Suriye Sözcüsü Craig:"Bölgede sürekli değişen durum göz önüne alındığında bu tür iddiaları ciddiye alıyoruz ve doğruya ulaşmadan reddetmiyoruz"- "Yerinden edilen bazı sivillerin, Halep'in doğusunu terk eden bir grup erkeğin gözaltına alındığı ve kiş

CENEVRE (AA) - BAYRAM ALTUĞ - Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nce (BMMYK), Suriye'de Halep'in doğusundan rejim kontrolündeki batıya geçen yüzlerce sivil erkeğin kaybolduğu yönündeki iddialara ilişkin endişe duyulduğu bildirildi.

BMMYK Suriye Sözcüsü Scott Craig, AA muhabirine yaptığı açıklamada, muhaliflerin kontrolündeki Halep'in doğusundan şehrin batı kesimine geçen sivillerin Beşşar Esed rejimi tarafından alıkonulduğuna dair iddialardan haberdar olduklarını söyledi.

Craig, söz konusu iddiaların doğruluğunu teyit edecek somut dellilere henüz ulaşamadıklarına dikkat çekerek, "Fakat, bölgede sürekli değişen durum göz önüne alındığında bu tür iddiaları ciddiye alıyoruz ve doğruya ulaşmadan reddetmiyoruz." dedi.

- "Esed rejimi bilgi vermiyor"

Yaşları 30 ile 50 arasında değişen yüzlerce sivil erkeğin kaybolduğu yönünde iddiaları doğrulatmak için bölgedeki ortaklarıyla birlikte çalışma yürüttüklerini aktaran Sözcü Craig, Esed rejimi ve destekçilerinin bu konuda kendilerini herhangi bir bilgi vermediğini vurguladı.

Ortadan kaybolduğu iddia edilen sivillerin akibetine de değinen Craig, "Yerinden edilen bazı sivillerin, Halep'in doğusunu terk eden bir grup erkeğin gözaltına alındığı ve kişisel belgelerine el konulduğuna şahit oldukları yönünde sözlü olarak dile getirdiği iddialardan endişe duyuyoruz. Bu yöndeki her iddiayı doğrulatmak için aktif olarak çaba gösteriyoruz." diye konuştu.

Craig, "Şiddetli bir savaşın yaşandığı Halep'teki sivillerin emniyeti ve güvenliği konusunda çok büyük endişe duyuyoruz." ifadesini kullanarak, BM'nin çatışma içindeki bütün tarafları uluslararası insancıl hukuka uymaya ve çatışmanın ortasında kalan sivilleri korumaya davet ettiğinin altını çizdi.

- "Halep'in doğusunda 40 bin sivil yerinden edildi"

Halep'in doğusundan son iki haftada 40 bin sivilin yerinden edildiği bilgisini paylaşan Craig, bu sivillerin 35 bininin halen şehrin batı kesimine, kalan kısmınında Halep'te YPG/PYD unsurlarının konuşlandığı Şeyh Maksut Mahallesi'ne geçtiğini kaydetti.

Craig, Halep'in doğusuna doğrudan erişim sağlayamadıkları için kuşatma altında 8,6 kilometrekareye sıkışan sivillerin sayısına ilişkin herhangi bir tahmin de bulunamadıklarını da sözlerine ekledi.

BMMYK Sözcülerinden Rupert Colville, cuma günü BM Cenevre Ofisi'nde basına yaptığı açıklamada, Suriye'de Halep'in doğusundan rejim kontrolündeki batıya geçen yaşları 30 ile 50 arasında değişen yüzlerce sivil erkeğin kaybolduğu yönünde iddialar olduğunu açıklamıştı.

Sözcü Colville, rejim yanlılarının ilerleme sağladığı doğu Halep'in kuzeyinde muhalifleri desteklediği düşünülen sivillere yönelik intikam alındığı iddialarının kendilerine ulaştığını, sivil erkeklerin kadın ve çocuklardan ayırıldığına yönelik bilgiler aldıklarını ifade etmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler