Gürcistan'da Avrupa Yolu Konferansı

Gürcistan'da Avrupa Yolu Konferansı

AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn: - "Eminim, Gürcistan için vize serbestisi Ekim 2016'da olumlu bir kararla sonuçlanacak" - Gürcistan Başbakanı Kvirikaşvili: - "Gürcistan başka yerlerde açılan yaraları iyileştirici bir kremdir. AB üyesi ül

BATUM (AA) - Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, Gürcistan ile vize serbestisi sürecinin bu yıl Ekim ayında olumlu kararla sonuçlanacağını belirtti.

Hahn, Batum'da düzenlenen 13. Uluslararası Gürcistan'ın Avrupa Yolu - İstikrar, Kalkınma ve Çeşitliği Konferansı'na katılmak üzere geldiği Gürcistan'da Başbakan Giorgi Kvirikaşvili ile bir araya geldi.

Hahn, düzenlenen ortak basın toplantısında, Gürcistan'ın AB ile entegrasyon süreci ve bu süreçte hayata geçirdiği başarılı reformlar için Gürcistan hükümeti ve parlamentosuna teşekkür etti.

Gürcistan vatandaşlarının, AB üyesi ülkelere vizesiz seyahat edebilmeleri konusuna değinen Hahn, "Eminim, Gürcistan için Ekim 2016'da vize serbestisi kararının alınması mümkün olacak. Bunun için elimizden geleni yapıyoruz. Gürcistan, tüm koşulları yerine getirdi. Bu, AB Parlamentosu'nda yaygın bir şekilde kabul ediliyor." ifadesini kullandı.

Vize serbestisi konusunda bir aksilik yaşanması halinde bile sürece şahsi desteğinin süreceğini dile getiren Hahn, bugüne kadar vize serbestisi askı mekanizması kararı üzerinde çalıştıklarını, kararın, prosedürlerden dolayı geciktiğini söyledi.

Hahn, vize serbestisi konusunda olumlu bir karar çıkmasının, Gürcistan hükümetinin en önemli önceliklerinden biri olduğunu iyi bildiğini ifade ederek, "Gürcistan vatandaşlarının, Schengen ülkelerine vizesiz seyahat edebilmesi için uygun kararın alınmasını sabırsızlıkla bekliyorum." dedi.

Johannes Hahn ayrıca Gürcistan'ın AB ile entegrasyon sürecinin hızla ilerlemesi için 8 Ekim 2016'da yapılacak genel seçimin başarılı ve şeffaf şekilde düzenlenmesinin gerektiğini vurguladı.

Hahn bugün Batum'da Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili tarafından kabul edilecek. Akşam muhalefet parti liderleriyle bir araya gelmesi beklenen Hahn daha sonra Gürcistan'dan ayrılacak.

- Gürcistan'ın Avrupa Yolu - İstikrar, Kalkınma ve Çeşitliği Konferansı

13. Uluslararası Gürcistan'ın Avrupa Yolu - İstikrar, Kalkınma ve Çeşitliği Konferansı'nın açılışını yapan Gürcistan Başbakanı Kvirikaşvili, konuşmasına "Gürcistan Avrupa'dır" sözüyle başladı. Kvirikaşvili, AB ile entegrasyon sürecinde ülkesinde birçok alanda etkili ve başarılı reformların hayata geçirildiğini ifade ederek, Gürcü halkının Avrupa yolunda yürümekte kararlı olduğunu hatırlattı.

Avrupa'nın güçlü ve gelişmiş bir Gürcistan'a ihtiyaç olduğunu ifade eden Kvirikaşvili, "Tabii ki sadece kelimeler yeterli değil. Bunu iyi biliyoruz. Bu nedenle AB ile entegrasyon için tüm taleplerin yerine getirilmesi, hatta fazlasının yapılması için çaba sarf etmeye hazırız." diye konuştu.

Kvirikaşvili, AB'nin kendi içine kapanmaması, güçlenmeye açık olması gerektiğini vurgulayarak, Gürcistan'ın Avrupa'ya yük olmayacağını, AB'nin bugün yaşadığı sorunların üstesinden gelinmesine katkıda bulunacağını savundu. Kvirikaşvili, "AB ile entegrasyonda amacımız Avrupa'ya yeni baş ağrısı olmak değil. Aksine Gürcistan başka yerlerde açılan yaraları iyileştirici bir kremdir. AB üyesi ülkeleri bunu iyice düşünmeye çağırıyoruz." ifadesini kullandı.

Konuşmasında Gürcistan'ın toprak bütünlüğü meselesine de değinen Kvirikaşvili, "Özellikle işgal altındaki Abhazya ve Güney Osetya topraklarındaki durum çok endişe verici. Bunun sebeplerinden biri de bölgede uluslararası izleme misyonlarının bulunmamasıdır. Zamanında buralara AB izleme misyonun girmesine izin vermediler. Bu nedenle AGİT'in Gürcistan'da tam faaliyet gösterebilmesi için hepimiz ortak çaba sarf etmeliyiz." dedi.

Kvirikaşvili ayrıca Abhazya ve Güney Osetya halklarının yeniden güveninin kazanılması ve barışı sürecinin hızlandırılması yönünde ellerinden geleni yapacaklarını sözlerine ekledi.

Konferansa Gürcü bakanlar, Gürcistan Parlamentosu Başkanı Davit Usupaşvili, Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Zeki Levent Gümrükçü, Batum Başkonsolosu Yasin Temizkan, Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak da katıldı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler