"Güney Afrika'da birçok sektör beyazların elinde"

"Güney Afrika'da birçok sektör beyazların elinde"

Witwatersrand Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Brosig:- "Güney Afrika'da madencilik başta olmak üzere birçok sektör, geleneksel ekonomi nedeniyle beyazların elinde ve siyahlar bu konuda azınlıkta"

JOHANNESBURG (AA) - Güney Afrika Witwatersrand Üniversitesinden Prof. Malte Brosig, ülke ekonomisinde Avrupa kökenli beyazların siyahlara göre daha etkili olduğunu söyledi.

Brosig, AA muhabirine ülkedeki ekonomi gündemine ilişkin yaptığı değerlendirmede, Güney Afrika iktidarlarının 1994 yılından beri tüm kesimleri tatmin edecek kararlar alamadığını ve adımlar atamadığını belirtti.

Özellikle en önemli sorunlardan birinin ülkedeki siyah nüfusun ekonomik etkinliğinin sınırlı kalması olduğunu ifade eden Brosig, "Güney Afrika'da madencilik başta olmak üzere birçok sektör, geleneksel ekonomi nedeniyle beyazların elinde ve siyahlar bu konuda azınlıkta." dedi.

Bilhassa ülkedeki arazilerin el değiştirmesinin toplum için hassas bir konu olduğunu kaydeden Brosing, Ekonomik Özgürlük Savaşçıları Partisinin (EFF) lideri Julius Malema'nın bu gidişata gösterdiği tepkilerle öne çıktığını vurguladı.

Brosing, Güney Afrika'daki Avrupa kökenli vatandaşların sahip oldukları toprakların, siyahlara verilmesini savunan EFF ve Malema'nın, ekonomik bağlamda söylemler geliştirdiğini ancak onun da siyasette çatışmacı, saldırgan bir tarz kullandığını ve bunun sorunların çözümüne yardımcı olmadığını söyledi.

"Malema, siyahların lehine olan ekonomik dönüşümü savunuyor." diyen Brosing, partinin uzun vadeli, stratejik düşünülmesi gereken ekonomik konularda daha kısa vadeli çözümler üretmeye çalıştığına ve bunun da bekleneni karşılamadığına dikkati çekti.

EFF şu anda iktidarda olan Afrika Ulusal Partisinden (ANC) 2013 yılında ayrıldı. Malema 2008-2012 yıllarında ANC'nin gençlik kolları başkanlığını yapmıştı.

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde 1948-1994 yılları arasında, Ulusal Parti hükümeti tarafından uygulanan beyazların siyahlardan ayrıcalıklı görüldüğü, insanların derilerinin rengine göre sınıflandırıldıkları ve Nelson Mandela'nın iktidara gelmesiyle sona eren dönemin üzerinden 22 yıl geçmesine karşın, ülkenin en verimli toprakları hala Avrupa kökenli çiftçilerin elinde bulunuyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler