Gümrük ve Ticaret Bakanlığı 2018-2022 Stratejik Planı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı 2018-2022 Stratejik Planı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: - "Şeffaf ve hesap verebilir olmalıyız. Eğer biz yaptığımız işlerin hesabını verebiliyorsak, şeffaflığı önceliyorsak her zaman başımız dik olarak yaptığımız işin gururuyla yolumuza devam ederiz"

ANKARA (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, şeffaflığın önemini vurgulayarak, "Şeffaf ve hesap verebilir olmalıyız. Eğer biz yaptığımız işlerin hesabını verebiliyorsak, şeffaflığı önceliyorsak her zaman başımız dik olarak yaptığımız işin gururuyla yolumuza devam ederiz." ifadelerini kullandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Bakan Tüfenkci, bakanlığın 2018-2022 Stratejik Planı'nı değerlendirmek üzere Antalya'da yapılan toplantıda, bakanlık yönetici ve personeliyle bir araya geldi.

Tüfenkci, burada yaptığı konuşmada, çağdaş kamu yönetimi anlayışının katılımcı, sonuca, çözüme ve eyleme odaklı bir çalışma anlayışını gerektirdiğini belirterek, bakanlık çalışanlarından planın oluşmasına katkı vermelerini istedi.

Özellikle sahada gördükleri aksaklıkları veya düzeltilmesi gereken hususları paylaşmaları gerektiğini ifade eden Tüfenkci, yeni dönem stratejisinin, misyon ve vizyonunun oluşmasına katkı sağlayacaklarını bildirdi.

Sonuca odaklı çözümler üretilmesi ve bu çözümlerle 80 milyon vatandaşın, ithalat ve ihracat yapan paydaşların, ihracatçı ve üreticinin lehine çalışacak bir vizyon ortaya koymaları gerektiğini vurgulayan Tüfenkci, katılımcılığın ön planda olduğu, hesap verilebilen ve şeffaf bir kamu yönetiminin önemli olduğunu, yalnızca mali yönetimde değil bütünüyle kamu yönetiminde kapsamlı düzenleme yapılmasının zorunlu hale geldiğini ifade etti.

- "İcraatlar kadar yapılanı anlatmak da önemli̇di̇r"

Tüfenkci, günümüz yönetim anlayışında değişen şartlara bağlı olarak kurumsal sorumluluk kavramının giderek daha fazla ön plana çıktığına işaret ederek, "Kıt kaynakların verimli kullanılması, saydamlığın ve hesap verilebilirliğin sağlanması için faaliyetlerin kamuoyu ile paylaşılması önem kazanmaktadır. Sizler yaptığınız faydalı işleri özelikle muhatap olduğunuz kesimlerle paylaşmalısınız. Yapılan icraatlar kadar yapılanı anlatmak da önemlidir." değerlendirmesinde bulundu.

Yeni yönetim anlayışıyla ortaya çıkan düzenlemelerden birinin de kamuda stratejik plan hazırlama gereği olduğuna dikkati çeken Tüfenkci, stratejik planların kamu kurumlarının misyon, vizyon ve temel ilkelerini, hedeflerini, önceliklerini ortaya koyduğunu, köklü bir değişimi öngören stratejik yönetim anlayışının aracı olduğunu bildirdi.

Strateji planlamanın bir yandan kamu mali yönetimine etkinlik kazandırırken, diğer yandan da kurumsal kültür ve kimliğin gelişimine ve güçlendirilmesine destek olduğunu belirten Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Özellikle gümrük idarelerinde yeknesaklığın sağlanması, her gümrük idaresinde aynı iş ve işlem süreçlerinin uygulanması, aynı stratejilerinin belirlenmesi çok önemli. Farklı yöntemlerin uygulanması bakanlığımızın muhatapları tarafından farklı algılanmasına neden olmaktadır. O yüzden bütün uygulamalara tüm gümrük idarelerimizin aynı hassasiyeti göstermesi önemlidir. Şeffaf ve hesap verebilir olmalıyız. Eğer biz yaptığımız işlerin hesabını erebiliyorsak, şeffaflığı önceliyorsak her zaman başımız dik olarak yaptığımız işin gururuyla yolumuza devam ederiz."

- "Hedefi̇mi̇z i̇şlemleri̇ hızlandırmak, mali̇yeti̇ düşürmek"

Türkiye'yi dış politika öncelikleriyle uyumlu olarak gümrük hizmetlerinin ve ticaretin en kolay ve güvenli yapıldığı, dünyanın sayılı ticaret merkezlerinden biri haline getirmeyi hedeflediklerini ifade eden Tüfenkci, şöyle devam etti:

"İhracata dayalı büyümeyi öngören bir ülkeyiz. Hedefimiz üretimi artırmak, ürettiğimizi satabilmek. Uluslararası rekabette öne çıkabilmek için gümrük iş ve işlemlerini hızlandırmak, maliyetleri düşürmek istiyoruz. Bunun için diğer bakanlıkları da içine alacak Tek Pencere ve Tek Durak gibi projelerle işlemleri bürokrasi ayağında daha da hızlandırabiliriz. 2022'ye kadarki temel hedefimiz ihracatın artırılması ve maliyetlerin düşürülmesidir."

Bakan Tüfenkci, ortaya konulan icraatlar kadar bunların denetlenmesinin de önemli olduğunu vurgulayarak, bir yöneticinin en önemli vasfının sahaya hakim olması ve yapılanı takip etmesi olduğuna işaret etti.

"Takip edemediğiniz iş yapılmış iş değildir." ifadesini kullanan Tüfenkci, işin sonucundan emin olunması halinde yeni kararların alınabileceğini kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :