Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci:

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci:

- "15 Temmuz darbe girişimine rağmen, 15 Temmuz'dan bu yana ülkemize 9.6 milyar dolar tutarında uluslararası yatırım çektik. Kendi girişimcilerimiz de yurt dışında oyunun kurallarını kendi belirliyor. Yurt dışındaki Türk yatırımları 31 milyar dolara ulaşm

EDİRNE (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "15 Temmuz darbe girişimine rağmen, 15 Temmuz'dan bu yana ülkemize 9.6 milyar dolar tutarında uluslararası yatırım çektik. Kendi girişimcilerimiz de yurt dışında oyunun kurallarını kendi belirliyor. Yurt dışındaki Türk yatırımları 31 milyar dolara ulaşmıştır." dedi.

Tüfenkci, Meriç Nehri kenarındaki bir restoranda iş adamlarına yönelik düzenlenen toplantıda, Türkiye'nin 2016'yı 2.9'luk büyüme rakamıyla tamamladığını söyledi.

Bu performansla Türkiye'nin dünyanın 17'ncisi, Avrupa'nın da 6'ncı büyük ekonomisi olduğunu belirten Tüfenkci, "2002'den bu yana Türkiye ekonomisi küresel krize rağmen her yıl ortalama yüzde 5.6 büyüdü. 2002'den, 2016 sonuna kadar Türkiye ekonomisi reel olarak yüzde 115 oranında büyüdü. Sayın Cumhurbaşkanımızın 'sıçrama yılı' olarak işaret ettiği 2017'de ise yüzde 5 gibi yüksek bir büyümeyle başladık. 2017'nin inşallah ikinci çeyreğinde ve üçüncü çeyreğinde yüksek büyüme oranlarını yakalayacağız." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde başlanan istihdam seferberliğiyle çok sayıda kişiye istihdam sağlandığını aktaran Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Aynı dönemde Avrupa Birliğinde istihdamı bizim kadar artırabilen bir ülke yok. Hatta bırakın artırmayı İspanya, Hollanda, Portekiz, Finlandiya, İrlanda gibi ülkeler o zamandan bu zamana kadar istihdam kaybı yaşadı. Hükümetimizin reel sektöre yönelik yapmış olduğu destekler bankacılık sektörünü de harekete geçirdi.

Özellikle 2016'nın son iki ayından itibaren altı, yedi aydır ihracatımız sürekli büyüme performansı içerisinde. İhracatın büyümeye oranı git gide artmaktadır. 2.2 gibi bir büyümeye destek vermektedir. 2017 yılı Temmuz ayı ihracatımız 12 milyar 644 milyon dolar, ithalatımız ise 21 milyar 432 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Temmuz ayı ihracatımız bir önceki yıla göre yüzde 28. 7, ithalatımız ise yüzde 46 artmıştır. Dış ticaret hacmimiz yüzde 39 artarak 34 milyar 79 milyon olarak gerçekleşmiştir."

Ekonomik rakamların Türkiye'nin iyi durumda olduğunu gösterdiğini belirten Tüfenkci, yeni pazarlara önem verdiklerini ifade etti.

Türkiye'nin kendisine güvenerek yatırım yapan tüm yatırımcılara kazandırdığını anlatan Tüfenkci, şöyle devam etti:

"15 Temmuz darbe girişimine rağmen, 15 Temmuz'dan bu yana ülkemize 9.6 milyar dolar tutarında uluslararası yatırım çektik. Kendi girişimcilerimiz de yurt dışında oyunun kurallarını kendi belirliyor. Yurt dışındaki Türk yatırımları 31 milyar dolara ulaşmıştır. Bu yatırımların toplam ciro büyüklüğü 43.9 milyar dolayındadır."

Tüfenkci, konuşmasının ardından iş adamlarının sorularını yanıtladı.

Edirne Valisi Günay Özdemir ise Edirne'nin Türkiye'nin gözde şehirlerinden biri olduğunu söyledi. Kentin turizm anlamında büyüme kaydettiğini aktaran Özdemir, ekonomik gelişimine katkıda bulunanlara teşekkür etti.

Toplantıya, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, kurum müdürleri, oda ve borsa başkanları ve iş adamları katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler