Göz nuru yazmalar Avrupa'ya hediyelik gidiyor

Göz nuru yazmalar Avrupa'ya hediyelik gidiyor

Muş'ta genç kız ve kadınlar, çeşitli renk ve desende işledikleri yazmaları yurt dışında yaşayan akrabalarına hediye olarak gönderiyor- Yazma işleyen Bingöl:- "Boş zamanlarımızı değerlendirmek amacıyla bir araya geliyoruz. Yazma, patik ve işlemeli havlu ya

MUŞ (AA) - Muş'ta genç kızlar ve kadınlar, çeşitli renk ve desende işledikleri yazmaları yurt dışında yaşayan akrabalarına hediye olarak gönderiyor.

Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde uzun yılardır genç kız ve kadınların tığ ile çeşitli renk ve desenlerde işlediği yazmalar, günümüzde de ilgi görüyor.

İnce bir işçilikle hazırlanan yazmalar, genç kızların kına gecelerine ve düğünlerine gelen davetlilere hediye ediliyor. Yazmalar, yurt dışında yaşayan akrabalara da hediye olarak gönderiliyor.

Muş'un Varto ilçesi Yurttutan köyüne bağlı Toklu mezrasındaki kadınların renkli boncuklar kullanıp farklı desenlerle hazırladığı yazmalar, büyük beğeni topluyor.

- "Kültürümüzü yaşatmaya çalışıyoruz"

Toklu mezrasında yaşayan gençlerden Asuman Bingöl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sonbahardan yaza kadar çeşitli renk ve desenlerde yazma hazırladıklarını söyledi.

Nineleri ve annelerinden öğrendikleri örnekleri yazmalarına işlediklerini anlatan Bingöl, "Boş zamanlarımızı değerlendirmek amacıyla bir araya geliyoruz. Yazma, patik ve işlemeli havlu yapıyoruz. Geçmişten gelen kültürümüzü yaşatmaya çalışıyoruz. Ürettiğimiz yazmaların bir kısmını da yurt dışında yaşayan akrabalarımıza gönderiyoruz." dedi.

- "Almanya ve Fransa'ya hediye gönderiyoruz"

Yeni evlenen Yüksel Kaya ise tüm çeyizini arkadaşlarıyla hazırladığını aktardı. İğne oyası, yazma kenarı süslemesi, tığ oyası gibi işlemeler yaptıklarını belirten Kaya, "Yaptığımız yazmaları genelde Almanya, Fransa, İstanbul, Ankara ve İzmir’de yaşayan akrabalarımıza hediye olarak yolluyoruz. Düğünüme gelecek davetliler için de 40 paket hediyelik hazırlamıştım. Düğün günü bu hediyelikleri dağıttım." diye konuştu.

Kaya, yazmaların kızların çeyizlerinin olmazsa olmazları arasında yer aldığını dile getirdi. Çeyizin yanı sıra bu kültürü yaşatmak için de işleme yaptıklarını vurgulayan Kaya, şunları kaydetti:

"Tığ oyası örneklerini, süslemeleri, yazma örneklerini bir araya toplamak kolay bir iş değil. Örnekleri bazen kendimiz oluşturuyoruz. Sonra bu örnekleri paylaşıyoruz. Mezradaki kadın ve kızlar bu kültürü yaygın şekilde sürdürüyor. Bu işi kar amaçlı değil, kızlarımızın çeyizi için yapıyoruz ve isteyenlere de hediye veriyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :