“Genç MÜSİAD’da gündem yetim hakkı ve kurban”

“Genç MÜSİAD’da gündem yetim hakkı ve kurban”

Genç MÜSİAD Konya Şubesi tarafından Salı günleri düzenli olarak gerçekleştirilen eğitim programlarında bu hafta gündem Yetim Hakkı ve Kurbanın Önemi oldu

 Programa konuşmacı olarak katılan Kimsesiz Çocuklar Vakfı Kurucu Müdürü İlahiyatçı Muhittin Güneş,  katılımcılara Kurban’ın önemi ve Dinimizde Yetimlerin Yeri hakkında bilgiler verdi. Toplantıya KİMSEV yetkilileri ve çok sayıda Genç MÜSİAD üyesi katılım sağladı.

MÜSİAD Konya Şubesi Brifing salonunda gerçekleştirilen programın açılış konuşmasını yapan Genç MÜSİAD Konya Şube Başkanı Mehmet Ali Özbuğday, “Cumartesi günü idrak edeceğimiz mübarek Kurban Bayramı öncesinde hocamızdan kurban ibadeti, dinimizin bu ibadete verdiği önem ve yetim ve öksüzlerin dinimizdeki yeri konularında bilgi almak istedik. Bu vasıta ile bayramın tüm İslam alemi için hayırlara vesile olmasını Yüce Mevla’dan niyaz ederim” dedi.

Açılış konuşmasının ardından konferansa geçildi. Peygamberimizin de bir yetim olarak büyüdüğünü hatırlatarak sözlerine başlayan Güneş, ”Yüce Rabbimiz Maun suresinde biz Müslümanlara yetimleri itip kakmanın, yetim hakkı yemenin, yetimleri hor görmenin kafirlik alameti olduğunu buyurmuştur. İslam alimlerimiz de yetimlere yardım konusunu beş başlıkta ele almışlardır. Bu başlıklardan birincisi yetimlere iyi muamele etmek ve maddi yardımda bulunmak, ikincisi yetimlerin geleceğini düşünmek, üçüncüsü yetimlerin ıslah edilmesi ve topluma kazandırılması, dördüncüsü yetimin malının korunması ve beşincisi de yetimlerin evlendirilmesi. Alimlerimize göre Rabbimiz bizlere bu beş konuda çok ağır sorumluluklar yüklemiştir. Bizler Müslüman olarak kendi çocuklarımızla nasıl ilgileniyor, onların geleceklerini nasıl düşünüyor, onların ahlaklı bir şekilde yetişmeleri için nasıl çaba gösteriyorsak yetim ve öksüz çocuklarımıza da aynı hassasiyeti göstermeliyiz. Aksi halde hayatta kimsesi olmayan, sahip çıkılmayan, günümüzde sokak çocukları diye tabir edilen evlatlarımızın sayıları günden güne artacak ve bundan en büyük zararı toplum olarak hepimiz göreceğiz. Eğer biz onlarla ilgilenmez, görmezden gelirsek onları kötü yola itecek, kendi çıkarları için kullanacak insanların tuzaklarına düşer ve kaybolup giderler. Onlar bize Rabbimizin ve Peygamberimizin emanetleridir. Peygamber efendimiz hadisi şeriflerinde Ben ve yetimin bakımını üstlenen kimse cennette yan yanayız ve diğer bir hadisi şeriflerinde ise velisi olmayan çocukların velisi benim” buyurarak öksüz ve yetimlere yardım etmenin ve onlara sahip çıkmanın önemini vurgulamıştır” şeklinde konuştu.

Kurban konusuna da değinen Güneş, “Yılda iki defa idrak ettiğimiz dini bayramlarımızda Yüce Rabbimiz bizlere iki önemli vazife yüklemiştir. Birincisi bireysel görev ikincisi ise toplumsal ve sosyal görevdir. Ramazan bayramında Müslümanların bireysel görevi üzerlerine farz kılınan orucu tutmak toplumsal ve sosyal görevi ise fitre vermektir. Kurban bayramında ise Müslümanlar olarak bireysel görevimiz gücü yetenler için hacca gitmek ve bunu kurban ibadetiyle taçlandırmak, toplumsal ve sosyal görevimiz ise kurban kesemeyenleri, yoksulları, yetimleri gözetmek, paylaşmak ve kaynaşmaktır. Kurban kelimesi anlam olarak Allah’a yakınlaşmaktır. Kurban ibadeti ancak bu gaye ile yapılırsa anlam kazanır. Yüce Rabbimiz Hacc suresinde bizlere, kestiğiniz hayvanların ne eti ne de kanı Allah’a ulaşır, O’na sadece takvanız ulaşır buyurarak Kurban ibadetini anlamlandıran temel esasın takva yani iyi niyet olduğunu bildirmiştir” ifadelerini kullandı.

Programın sonunda Genç MÜSİAD Konya Şube Başkanı Mehmet Ali Özbuğday, İlahiyatçı Muhittin Güneş’e günün anısına hediye takdim etti.