Geçen yıl 26 bağımsız denetim kuruluşu incelendi

Geçen yıl 26 bağımsız denetim kuruluşu incelendi

ANKARA (AA) - Kamu Gözeti̇mi̇ Muhasebe ve Deneti̇m Standartları Kurumu, geçen yıl 26 bağımsız denetim kuruluşu ve 6 bağımsız denetçi...

ANKARA (AA) - Kamu Gözeti̇mi̇ Muhasebe ve Deneti̇m Standartları Kurumu, geçen yıl 26 bağımsız denetim kuruluşu ve 6 bağımsız denetçi nezdinde inceleme yapıldığını bildirdi.

Kurumdan yapılan açıklamaya göre, bağımsız denetimde gerekli kalite ve güveni sağlamak amacıyla bağımsız denetim kuruluşları ve bağımsız denetçiler nezdinde 2016'da yapılan incelemeler tamamlandı. İncelemelerin sonuçları ise Yıllık İnceleme Raporu'nda yayımlandı.

Söz konusu raporda, 2016'da yapılan dosya incelemelerinin yanı sıra 2014 ve 2015 yıllarında Kurumca denetim kuruluşları tarafından oluşturulan kalite kontrol sistemlerinin yeterliliğini değerlendirmek amacıyla yapılan kalite kontrol incelemelerinin sonuçlarına da yer verildi.

Buna göre, 2014'te tamamı dahil denetim yetkisine sahip 63 denetim kuruluşu, 2015'te 26'sı Kamu Yararını İlgilendiren Kuruluşları (KAYİK) dahil denetim yetkisine sahip 48 denetim kuruluşu olmak üzere toplam 111 denetim kuruluşunun kalite kontrol sistemi incelendi.

Raporda, incelemeler sırasında kalite kontrol sisteminin unsurlarına ilişkin olarak en sık karşılaşılan 10 bulgu ortaya konulurken, bu bulgular çerçevesinde denetim kuruluşlarının kalite kontrol sistemlerine yönelik iyileştirici tedbirler alması sağlandı.

Geçen yıl ise 29'u dosya incelemeleri olmak üzere toplam 26 bağımsız denetim kuruluşu ve 6 bağımsız denetçi nezdinde inceleme yapıldı. İncelemelerde iç kontrol sisteminin anlaşılmasına, hile kaynaklı önemli yanlışlık risklerinin belirlenmesine ve değerlendirilmesine, kalite kontrol sistemine yönelik bulgular en sık karşılaşılan ilk 3 bulgu olarak dikkati çekti. İncelemelerde yaygın olarak karşılaşılan en önemli 10 bulguya ilişkin ayrıntılı analiz ve değerlendirmeler Yıllık İnceleme Raporu'nda yer aldı.

Kurum tarafından yapılan incelemelerde, bağımsız denetimin sonucunu ve kalitesini etkileyen bulgular için bağımsız denetim kuruluşları ve bağımsız denetçilere bulguların mahiyetine bağlı olarak mevzuatta öngörülen uyarı, idari para cezası ve faaliyet izninin askıya alınması şeklinde idari yaptırımlar uygulandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler