Gabon'da devlet başkanı seçimine doğru

Gabon'da devlet başkanı seçimine doğru

Bazı adayların, eski Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Jean Ping için yarıştan çekilmesi tansiyonu yükseltti

ANKARA (AA) - Gabon'da devlet başkanı seçimlerine iki gün kala bazı adayların, eski Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Jean Ping için yarıştan çekilmeleri ülkede tansiyonu yükseltti.

Çinli bir babayla Gabonlu bir annenin çocuğu olan 74 yaşındaki Jean Ping'e destek vermek isteyen adaylardan eski Başbakan Casimir Oye Mba, eski Meclis Başkanı Guy Nzuba Ndama ve son olarak Leon Paul Ngoulaka yarıştan çekilme kararı alırken, Ping'in böylece rakibi Devlet Başkanı Ali Bongo Ondimba'ya karşı zafer kazanması ümit ediliyor.

Gabon'da cumartesi günü yapılacak seçimlerden önce adayların sert üslupları, polisin muhalif adaylara şiddet kullanması, ırkçı söylemler, kamusal alanlarda mitinglere izin verilmemesi, seçimlerden sonra ortaya çıkacak durumla ilgili kaygılara neden oldu.

Afrika ülkesinde devlet başkanı seçimi için adaylığını koyan tek bir kadının bulunmaması dikkati çekiyor.

Adaylar arasında öne çıkan isimler şöyle sıralanıyor;

- Pierre-Claver Maganga Moussavou

Eski Devlet Başkanı Omar Bongo Ondimba döneminde bakanlık yapan, Gabon'un siyasi tarihinin önemli isimlerinden 64 yaşındaki Pierre-Claver Maganga Moussavou, 1990 yılından bu yana muhalefette yer alıyor.

Daha önce üç kez devlet başkanı seçiminde aday olan Moussavou, ülke ekonomisinin petrol gelirlerine dayalı olduğunu, bunu çok sakıncalı bulduğunu ve ekonominin ivedilikle çeşitlendirilmesi gerektiğini savunuyor.

Moussavou, seçim reformunun yapılması, devlet başkanı seçimlerinin iki turlu olması ve seçilen kişinin sadece bir dönem bu görevi üstlenmesi gerektiğini söylüyor.

- Raymond Ndong Sima

Gabon'da 2012-2014 yıllarında başbakanlık yapan 61 yaşındaki ekonomi profesörü Raymond Ndong Sima, başbakanlık görevindeyken ülke ekonomisi için alternatif proje üretmişti.

Devlet Başkanı Ali Bongo'nun izlediği siyasete karşıt görüşlere sahip olduğu bilinen Sima, 2015 yılında yayınladığı kitapta siyasi tercihlerini net bir şekilde ortaya koymuştu.

Sima, reformcu ve liberal fikirleriyle tanınıyor.

- Bruno Ben Moubamba

Devlet başkanı seçiminin en genç adayı 49 yaşındaki Mouhamba, seçime bağımsız olarak katılacak.

Gabon'da 2009 yılında da devlet başkanı seçiminde adaylar arasında yer alan ve oyların sadece yüzde 0,28'ini alan Mouhamba, diğer adayların Jean Ping'e verdiği desteği "bir rezalet" şeklinde yorumluyor.

Ülke ekonomisinin ve sosyal yaşamın, mevcut iktidarın siyasi tercihlerinden dolayı çöktüğünü ifade eden Mouhamba, "Bongo hanedanına" acil bir alternatif gerektiğini savunuyor.

- Adayların tek ortak noktası Fransa ve ABD ile özel ilişkileri sürdürme arzusu

Gabon'da devlet başkanı adaylarının tek ortak noktası dış politika tercihleri.

Adayların hepsi, Fransa ve ABD ile mevcut özel ilişkilerinin devam ettirilmesini istiyor.

Gabon'da cumartesi günü 628 bin seçmenin sandık başına gitmesi bekleniyor. Farklı partilerden 10 adayın yarışacağı devlet başkanı seçimlerinin sonuçlarının 28 Ağustos'ta açıklanması bekleniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler