Forkliftin "kadın operatörleri"

Forkliftin "kadın operatörleri"

GSO ve KADEM öncülüğünde Gaziantep'te düzenlenen Simülatörlü Forklift Operatörlüğü Kursu'nda eğitim alan 3 kadın, çevredekilerin ön yargılarına aldırmadan forkliftlerinin başına geçti - Sarıbaş:- "İlk başladığımızda çok zorlandık, yadırgandık ama pes etm

GAZİANTEP (AA) - FERİDE PELİN İNAL - Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ile Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) öncülüğünde kentte düzenlenen Simülatörlü Forklift Operatörlüğü Kursu'nu tamamlayan 3 kadın, çevrelerindeki ön yargılara aldırmadan forklift operatörü oldu.

Aldıkları eğitimin ardından 2 ay önce bir tekstil firmasında işe başlayan 3 kadın, forklift kullanmadaki başarılarıyla takdir topluyor.

Daha önce günlük hayatlarında hiç direksiyon başına geçmemiş kadınlar, kullandıkları forkliftlerle oyuncak gibi oynayarak, yüzlerce kilogramı indirip kaldırıyor.

Foklift operatörü 45 aşındaki Gülay Sarıbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, forklift kullanmaya başladığı ilk dönemlerde çok zorlandığını anlattı.

İşe başladıklarında çevresindekilerin kendilerini yadırgadığını belirten Sarıbaş, şöyle devam etti:

"İlk başladığımızda çok zorlandık, yadırgandık ama pes etmedik. Şimdi çok iyiyiz. Buradaki arkadaşlarımız bize yardımcı oldu. Ustamız bize her konuda bilgi vererek alışmamızı sağladı. Bize bayan olduğumuzu hiç hissettirmedi. Diğer çalışanlarla bir tuttu. Bu da bizi çok mutlu etti."

Eşinin bile ilk etapta kendisini yadırgadığını ancak daha sonra alıştığını ifade eden Sarıbaş, "Aile bütçesine katkıda bulunmam gerekiyordu. İşimi de severek yapıyorum. Ortam çok güvenli ve rahat, hiçbir sıkıntı yaşamıyoruz. Emekli olana kadar bu işi yapmak istiyorum." dedi.

- "Gurur verici bir iş yapıyoruz"

Forkliftin kadın operatörlerinden 30 yaşındaki İnanç Aslan da her sabah işe gelirken çocuklarının kendisini dikkatli olması konusunda tembihlediğini söyledi.

İşe ilk başladıklarında özellikle çevresindeki erkeklerin ön yargılı davrandığına işaret eden Aslan, şunları aktardı:

"Yapamayacağımızı düşünüyorlardı ama artık gözleri aşina oldu. İlk zamanlarda aşırı zorlanıyorduk. Balyaları çok deviriyorduk ama korkup kaçmadık. Döküp devirerek alıştık. Eşim de beni çok destekledi. Hep daha iyi yapacağım konusunda telkinlerde bulundu. Gurur verici bir iş yapıyoruz. Biz kadınlar da erkekler kadar becerikliyiz."

Forklift operatörü 3 çocuk annesi 45 yaşındaki Latife Kıran ise işini çok sevdiğini dile getirerek "Çocuklarla ilgileniyorum. İşe geliyorum. Eğitimi de ihmal etmiyorum. Açıköğretimde adalet okuyorum. Çok zor bir iş yapıyoruz ama alıştık. Erkek arkadaşlar da bize destek veriyor. İşimizi erkekler kadar iyi yapıyoruz. Emekli olana kadar devam edeceğiz." dedi.

- "Yapabileceklerine inanmadık"

Firmada ustabaşı olarak çalışan Mustafa Dikici, ilk başlarda forklift operatörü kadınlara ön yargıyla yaklaştıklarını anlattı.

Kadınlar operatörlerin işe ilk başladıklarında pek çok şeyle mücadele ettiklerine dikkati çeken Dikici, şöyle konuştu:

"İşin doğrusu ilk geldiklerinde yapacaklarına inanmadık, 'Olmaz' dedik. Buradaki erkek çalışanlar da ilk başlarda yadırgadılar ama yapabildiklerini görünce onlar da inandılar, alıştılar. Onlar mücadele etti ve başardılar. Şu an çalışmalarından çok memnunuz. Erkeğin yapacağı her işi yapıyorlar. Takıldıkları her konuyla birebir ilgileniyoruz. Elimizden gelen yardımı yapacağız. Şu an 2'si pamuk 2'si iplik ambarında olmak üzere 4 kişi çalışıyor. Bu ilk aşamaydı. Bundan sonra yaygınlaşacak, daha çok kadın çalışacak."

Ustalardan Beyhan Makas da 21 yıldır bu işi yaptığını ifade ederek "Bayan forkliftçiler geldiğinde kimse bu işi yapacaklarına inanmadı. Ağır bir iş yapıyoruz. Kışın hep dışarıda çalışıyoruz. İki aydır verdiğimiz her işi eksiksiz yerine getiriyorlar. Erkek işçilerle de kaynaştılar. Hiçbir sıkıntımız yok." görüşünü kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler