Finlandiya işkence gören Iraklıyı geri gönderiyor

Finlandiya işkence gören Iraklıyı geri gönderiyor

DAEŞ'in evini havaya uçurduğu ve ölümle tehdit ettiği bir Irak vatandaşının ülkesine geri gönderilmesi kararına varıldı

BRÜKSEL (AA) - Finlandiya'ya iltica başvurusu yapan bir Iraklının, ülkesinde işkence görmesi, evinin DAEŞ tarafından havaya uçurulması ve dönmesi durumunda öldürülme tehlikesi olmasına rağmen sınır dışı edilmesine karar verildi.

Finlandiya basınına göre, bir Iraklının sığınma başvurusu reddedildi. Finlandiya Göç Birimi'nin ret kararında, ismi açıklanmayan adamın "DAEŞ'in eziyetine" ve 2009-2010 yıllarında Irak ordusunun işkencesine maruz kaldığı ifade edildi. Ayrıca Musul'daki evi ve ofisinin DAEŞ tarafından patlatılarak yıkıldığı, örgütün onu ve annesini öldürmekle tehdit ettiği belirtildi.

Sığınma başvurusu için tüm şartları karşılayan ve Irak'a gönderilmesi durumunda yeniden şiddetle karşı karşıya kalabileceği de vurgulanan Iraklının terör örgütleri karşısında herhangi bir devlet korumasına da sahip olamayacağına işaret edildi.

- Gerekçe: Musul değil ama Bağdat güvenli

Ancak tüm bu değerlendirmelerine rağmen Finlandiya Göç Birimi, sığınma başvurusunu reddetti. Buna gerekçe olarak da söz konusu Irak vatandaşının Bağdat'a yerleşme seçeneği olması gösterildi. Finlandiya Göç Birimi, ayrıca DAEŞ tehdidinin sadece Musul ve çevresiyle sınırlı olduğunu öne sürdü.

- "Geri dönersem ölürüm"

Karar karşısında yıkılan Iraklı, "Eğer Irak'a dönersem öleceğimi biliyorum. DAEŞ ve silahlı gruplar Bağdat'ta bulunuyor. Onlardan kaçamam. Bağdat'ta tek başıma nasıl yaşarım?" dedi.

Finlandiya Göç Birimi'nin mantığını anlayamadığını kaydeden Irak vatandaşı, "Anlattığım her şeye inandılar ancak evimin havaya uçurulmasının bana dönük bireysel bir tehdit olduğunu görmüyorlar." diye konuştu. Iraklı, karara itiraz edeceğini de belirtti.

Ülkede, sınır dışı işlemi, mahkeme kararı olmadan hayata geçirilemiyor.

Bağdat'taki terör saldırılarında son bir senede 500'den fazla kişi hayatını kaybetti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler