FETÖ'nün darbe girişimine tepkiler

FETÖ'nün darbe girişimine tepkiler

Trabzon, Bayburt ve Gümüşhane'de siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve belediye başkanları darbe girişimini kınadı

TRABZON (AA) - FETÖ'nün darbe girişimine, Doğu Karadeniz'deki siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve belediye başkanları tepki gösterdi.

AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi, yaptığı yazılı açıklamada, milli iradeye sahip çıkan Trabzonlulara teşekkür ederek, terör örgütü mensuplarınca Türkiye’nin birlik ve beraberliğine yönelik gerçekleştirilen darbe girişiminin kınadığını ifade etti.

Yapılan darbe girişiminin bir ihanet olduğunu vurgulayan Revi, şunları kaydetti:

"Ülkemiz ve şehrimiz bir ayaklanma ve bir ihanet hareketiyle karşı karşıya kalırken milli irade yok sayılmak istendi. Fakat başta Trabzon'umuz da olmak üzere ülkemizin dört bir yanında vatandaşlarımız, devletine, bayrağına ve iradesine sahip çıktığını çok iyi bir şekilde gösterdi. Bu darbe girişimi, tarihe kapkara bir leke olarak geçti. Ülkemizin birliğini, beraberliğini ve kardeşliğini hedef alan bu darbe girişimine karşı milletimiz şanlı bir direnişle cevabını verdi. İlk andan itibaren darbecilerin başarılı olamayacağına inandık çünkü halkımız akın akın meydanlara inerek bir oldu, diri oldu ve demokrasi mücadelesinde 'Ben de varım' dedi."

Tek bayrak, tek devlet, tek vatan ve tek millet uğrunda darbe girişimine karşı durarak şehit olanlara Allah’tan rahmet dileyen Revi, şunları kaydetti:

"Eski Türkiye hayaliyle bu alçakça girişimde bulunanlar bilmelidir ki yeni Türkiye’de silahlı kuvvetler devleti yönetmiyor ve yönetemez. Türkiye’yi yönetenleri milletin iradesi seçmiş olduğu gibi Cumhurbaşkanı'mızı da aynı irade seçmiştir. İşgalcilere, çapulculara, hainlere ve paralelcilere pabuç bırakmayacağız, bunların bedelini çok ağır bir şekilde ödeyeceklerdir."

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu ile Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Şadan Eren ise yaptıkları ortak açıklamada, "Halkın iradesi ve demokrasi dışında hiçbir gücü tanımıyoruz. Darbe asla kabul edilemez. Halkın oyları ile seçilmiş meşru yönetimlerimizin yanındayız" ifadelerini kullandı.-

Darbe girişimiyle ilgili yazılı açıklama yapan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu da bugünün birlik ve beraberlik günü olduğunu, demokrasiye müdahale emelinde olanlara karşı aynı anlayışla, kararlı tutumlarını sürdürmeye devam edeceklerini vurguladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki bazı kişilerin, memleketi uçuruma sürüklemek istediğini işaret eden Gümrükçüoğlu, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin 2002'den beri yakaladığı büyük yükselişten rahatsız olan ülkelerin kuklası Fethullahçı Terör Örgütü tarafından beyinleri yıkanmış olan bazı çapulcuların ülkemize yaşattıkları elem vericidir. Demokrasimize, milli iradeye, milli ekonomimize darbe vurmayı planlayan bu hainler, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım'ın kararlı tutumu ve milletimizin tam desteği, emniyet güçleri ile sağduyulu Mehmetçiklerimizin başarılı operasyonları ile bertaraf edilmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi 'Türkiye eski Türkiye değildir ve bu çapulculara karşı yeni Türkiye'nin hareket biçimiyle gerekli cevap verilmiştir'. Milletin silahını milletin üzerine doğrultan, sivil vatandaşlarımıza ateş açmaktan çekinmeyen, MİT binamızı bombalayan, Sayın Cumhurbaşkanımızın kaldığı otele bomba yağdıran, savaşlarda bile saldırıya uğramayan, milletin iradesinin temsil edildiği TBMM'ye bomba atabilen bu canilerin gerekli yasal düzenlemelerin yapılarak en sert şekilde cezalandırılması bu yaşananları asla affetmeyecek olan milletimizin vicdanını biraz olsun rahatlatacaktır."

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ise Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde yıllardır kendini kamufle etmiş paralel cuntanın darbe girişimini kınadığını belirtti.

Darbecilerin, düşman ordularının bile saldırmaya cesaret edemeyeceği, milletin iradesinin durumundaki Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni bile bombalayarak demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçtiğini vurgulayan Genç, şöyle devam etti:

"Kendi bağrından çıktığı milletine silah doğrultacak, kurşun sıkacak kadar alçalmış, aşağılaşmış, emrini yurt dışından alan gayri milli bir avuç cunta askeri Türk adaleti önünde hak ettiği cezayı alacaklardır. Darbe söylentisinin ortaya çıkmasından sonra Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla Türk milleti sokaklara çıkıp seçtiği hükümete sahip çıkarak dünyada eşi benzeri görülmemiş bir demokrasi mücadelesi vermiştir. Yeryüzünde hiçbir ordu, hiçbir güç milletin iradesinden daha güçlü değildir. Ve milletin iradesine rağmen bir şey yapamaz. Yapsa da başarılı olamaz. Demokrasiyi, hukuku ve anayasayı askıya alarak halkın özgür iradesiyle seçilmiş hükümeti devirmeye yönelik darbe girişimini, Türk milleti canı pahasına da olsa sokaklara dökülerek, demokrasiye sahip çıkıp, akamete uğratmıştır.

CHP Trabzon İl Başkan Vekili Sebahattin Bayrak, yaptığı yazılı açıklamada, partisinin 93 yıllık tarihi boyunca darbelere karşı hep karşı olduğunu ifade etti.

Yaşanan bu olayın, bir kez daha demokratik parlementer sistemin önemini ortaya koyduğunu dile getiren Bayrak, şunları kaydetti:

"Güvenlik güçlerinin sağduyulu ve darbeyi önleyici girişimlerinin de altını çizmek gerekir. Ulusal Kurtuluş Mücadelesi sırasında Polatlı’da top seslerinin Meclis'te yankılandığı anda Meclis çalışmalarını sürdüren ve Gazi Meclis söylemini hak eden Türkiye Büyük Millet Meclisi dün gece maalesef darbecilerin top atışlarına hedef olmuştur. Gazi Meclis dün milletvekilleriyle bir kez daha gazilik ünvanını hak etmiştir. Darbe girişimi sırasında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet yaralılara acil şifalar dilerken tüm halkımıza geçmiş olsun dileklerimizle saygılar sunarız."

Trabzon Esnaf Ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığı Metin Kara, darbe girişiminin ardından hainlere karşı milletin gereken dersi verdiğini açıkladı.

Vatandaşların sokaklara çıkarak demokrasiye sahip çıktığına değinen Kara, "Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Trabzon’da da vatandaşlarımız sokaklara çıkarak Cumhuriyet'e ve demokrasiye sahip çıkmıştır. Ülkemizin huzuru ve güveni için demokrasiye sahip çıkma noktasında şehit olan polislerimize ve vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum" ifadelerini kullandı.

- Bayburt

Bayburt Üniversitesi Senatosu, FETÖ mensuplarının darbe girişimini kınadığını belirtti.

Rektörlükten yapılan yazılı açıklamada, Bayburt Üniversitesinin milli iradenin ve demokrasinin en önemli savunucularından olduğu vurgulandı.

ETÖ mensuplarının kalkıştığı darbe girişiminin ülkenin demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçeceği bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Yüce milletimizin iradesine karşı şer odakları tarafından düzenlenen ve demokrasi tarihimize kara bir leke olarak geçecek bu kalkışmayı şiddetle ve nefretle kınıyor. Devletimizin, hükümetimizin, istiklal ve istikbalden ödün vermeyen milletimizin daima yanındayız ve milletimizin iradesine her ne koşulda olursa olsun sahip çıkacağız. Bütün akademik camiamız milletin iradesine saygı ve demokrasiye sahip çıkma noktasında tek vücut halindedir."

- Gümüşhane

Saadet Partisi Gümüşhane İl Başkanı Akın Demir, milletin iradesini hesaplamayanların büyük bir hezimet yaşadığını vurguladı.

Demir, yaptığı yazılı açıklamada, ordu içerisindeki bir grubun, milletin vergisi ile alınan silahları millete ve milletin iradesi ile seçmiş olduğu meşru idareye yönelttiklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan olmak üzere herkesin dik duruş gösterdiğine işaret eden Demir, şunları kaydetti:

"Sayın Cumhurbaşkanı'mızın çağrısı ile Türkiye akın akın meydanları doldurdu. Dün gece Gümüşhane halkı olarak sağcısı solcusu ile toplumun herkesimi milletin iradesine karşı başlatılan bu hain saldırı karşısında meydanlara çıkarak milli iradeye ve meşru yönetime sahip çıktığını göstermiştir. Bu darbe girişimine başta sesiz kalan ABD olmak üzere tüm destekçilerini kınıyoruz. Millete rağmen bir şey yapılamaz. Bu millet günü gelince dün olduğu gibi inanç, mezhep, görüş ayrılığını bir kenara bırakarak kenetlenmesini bilir, meydanları darbecilere ve çapulculara bırakmaz."Gümüşhane Üniversitesi Senatosu yazılı bir açıklama yaparak, hain ve alçak kalkışmayı kınadı.

Gümüşhane Üniversitesi de yaptığı yazılı açıklamayla darbe girişimini şiddetle kınayarak, "Tüm camiamızla olayın gerçekleşme saatinden itibaren meydanlara çıkarak demokrasimize ve seçimle halkımızın oylarıyla iş başına gelmiş Hükümetimize verdiğimiz desteğimizi milletimizin bekası için gerekirse canımız pahasına sürdüreceğimizi tüm kamuoyumuzla paylaşıyoruz." mesajını verdi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler