Fas’ın kuzeyindeki toplumsal gerginlik

Fas’ın kuzeyindeki toplumsal gerginlik

Rif Bölgesi Halk Hareketi aktivistlerinden Binali serbest bırakıldı

RABAT (AA) - Fas makamlarının, "Rif Bölgesi Halk Hareketi"nin önde gelen aktivistlerinden Halid Binali'yi serbest bıraktığı bildirildi.

Binali'nin ailesinin ismini açıklamak istemeyen bir ferdi, AA muhabirine, Fas makamlarının Halid Binali'yi serbest bıraktığını belirterek, bunun toplumsal gerginlik nedeniyle ülkenin kuzeyine sevk edilen güvenlik güçlerinin kısmen çekilmesinin ardından gerçekleştiğini vurguladı.

-Kadın dayanışma haftası

Rif Bölgesi Halk Hareketi'ne mensup tutuklularla dayanışma komitesi üyesi Sare Sucar, Rif Bölgesi Halk Hareketiyle dayanışma için cuma gününden itibaren "Siyasi Tutuklamalara Karşı Faslı Kadınlar" sloganıyla kadın dayanışma haftasını planladıklarını söyledi.

Etkinlikleriyle tutukluların salıverilmesi ve taleplerin yerine getirilmesi hedefine ulaşmak istediklerini aktaran Sucar, "Rif Bölgesi Halk Hareketi ile dayanışma için planlanan faaliyetlere, aktivist ve hukukçulardan oluşan bir grup kadın da katılacak. Bunun temel amacı ise Fas kadınının, siyasi, kültürel ve toplumsal alanlarda yaşanan tüm krizlerin çözümündeki rolünü ortaya koymaktır." diye konuştu.

Olayların başladığı ve gösterilerin yoğun olarak devam ettiği Huseyme kentine atanan yeni Vali Ferid Şevrak, Huseyme'deki 6. Muhammed Meydanı ile İmzuren ilçesindeki güvenlik güçlerinin kısmen çekildiğini açıklamıştı.

Geçen yıl ekim ayında ülkenin kuzeyindeki Huseyme kentinde bir balıkçının, polisin el koyduğu balıklarını çöp kamyonundan almaya çalışırken presleme haznesinde sıkışarak hayatını kaybetmesinin ardından kent ve civarındaki yerleşim yerleri başta olmak üzere ülke genelinde birçok gösteri düzenlenmişti.

Mayıs ayında bölgesel kalkınma için söz verilen projelerin hayata geçirilmediği gerekçesiyle başlayan gösteriler hükümetin tüm çabalarına rağmen devam ediyor.

Fas Hükümet Sözcüsü Mustafa el-Halfi, geçen perşembe düzenlediği basın toplantısında, mayıs ayından bu yana gösterilerde toplam 127 kişinin tutuklandığını açıklamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler