Eski yüksek yargı üyeleri hakim karşısında

Eski yüksek yargı üyeleri hakim karşısında

FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrasında görevlerinden ihraç edilen ve çıkarıldıkları mahkemelerce tutuklanan yüksek yargı üyelerinin yargılanmasına devam edildi

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrasında görevlerinden ihraç edilen ve çıkarıldıkları mahkemelerce tutuklanan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ve Hakimler Savcılar Kurulu (HSYK) üyelerinin yargılanmasına devam edildi.

Yargıtay 9. Ceza Dairesince, Yargıtay Genel Kurul Salonu'nda görülen davanın duruşmasında eski Yargıtay üyesi sanık Mustafa Kılıç hakim karşısına çıktı. Duruşmaya, Kılıç ve avukatı katıldı.

Duruşmada Yargıtay Savcısı, sanık Kılıç hakkındaki iddianamenin özetini okudu. İddianamede, Kılıç'ın, üniversite yıllarından itibaren örgütle irtibatının bulunduğu, örgüt toplantılarına katıldığı belirtildi. Kılıç'ın FETÖ'nün HSYK'da etkin olduğu dönemde örgüt liderinin talimatı doğrultusunda Yargıtaya seçildiği ifade edilen iddianamede, yine örgüt talimatıyla YARSAV'a üye olduğu anlatıldı.

İddianamede, sanık Kılıç'ın, örgütün ilgilendiği davalarda kararların örgütün isteği doğrultusunda çıkması için ilgili dosyayı yine örgüt mensubu tetkik hakimlerine vererek Yargıtay üyelerini yönlendirdiği kaydedildi. İddianamede ayrıca, Kılıç'ın kardeşi adına Bank Asya'ya para yatırıldığına ilişkin ByLock yazışmaları bulunduğu bildirildi.

Sanık Kılıç ise usule yönelik itirazlarını dile getirerek, hakkındaki iddiaların görev suçu kapsamında kaldığını, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının bu konuda yetkisiz olduğunu, Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay Ceza Genel Kurulunun dosyaya bakması gerektiğini savundu. Kılıç, bu nedenle hakkındaki işlemlerin ve kararların tamamının geçersiz olduğunu ileri sürdü.

Mustafa Kılıç, usule ilişkin itirazlarıyla ilgili karar verildikten sonra esasa yönelik savunmalarını yapacağını söyledi.

Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Burhan Karaloğlu, sanıktan esasa yönelik savunmasını da yapmasını isteyerek, usule ilişkin itirazları ara kararda değerlendireceklerini bildirdi.

Sanık Kılıç, "Ayrıntıya girecek bir şeyim yok. İddianame iddialardan oluşuyor. İddiaların yanında delillerin de olması gerekir. Delil olsun ki ben savunma yapayım. Benim hiçbir şeyle ilgim yok. Ne darbeyle ne yapanlarla ilgim var. Suç işlemedim." dedi.

Kardeşi adına Bank Asya'ya 100 bin lira yatırıldığına ilişkin ByLock yazışmalarına yönelik soru üzerine Kılıç, müzekkere cevapları geldikten sonra bu konuda konuşmak istediğini ifade ederek mesajlaşan kişileri tanımadığını ve kardeşinin böyle bir para yatırdığından haberi olmadığını ileri sürdü.

Aynı dönemde yurt dışına çıktığı belirlenen Mehmet Baysal'ı tanıyıp tanımadığı sorulan Kılıç, iddianamede eylem olarak yazılmayan hiçbir şeyi konuşmak istemediğini, iddianamenin suçlamayla sınırlı olduğunu söyledi.

Bunun üzerine Başkan Karaloğlu, "İddianame atılı suçlarla sınırlıdır ancak delil konusunda sınırlama yoktur. Bunu en iyi sizin bilmeniz gerekir. Benim size okuduğum şey bir delildir." diye konuştu.

Karaloğlu daha sonra sanığa, "YARSAV'a hangi amaçla üye oldunuz? Talimat mı aldınız, yoksa dünya görüşünüz uyuştuğu için mi üye oldunuz?" sorusunu yöneltti.

YARSAV'ın bir meslek kuruluşu olduğunu belirten Kılıç, "Eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu dönem arkadaşım, fikirlerimiz uyuşmasa bile sevdiğim bir arkadaşım." dedi.

Cep telefonunun, FETÖ soruşturmalarında sivil imam oldukları belirlenen Yusuf Doğan, Cem Saraç, Erkan Yıldız, Hamza Demir ile belirli tarih aralığında yaklaşık 20 günde bir düzenli şekilde aynı baz istasyonundan sinyal verdiğinin bildirilmesi üzerine Kılıç, bu kişileri tanımadığını savundu. Kılıç, tahliyesini ve beraatini istedi.

Mahkeme, sanığın tahliye talebini reddederek, tutukluluk halinin devamını kararlaştırdı.

Sanık hakkında ifade veren eski HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici, eski HSYK üyeleri İbrahim Okur, Kerim Tosun, eski Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem ve eski Yargıtay Üyesi İlhami Dal'ın tanık olarak dinlenmesine karar verilirken, duruşma ertelendi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler