Erdoğan'ın Kenya ve Uganda ziyaretlerinden beklentiler olumlu

Erdoğan'ın Kenya ve Uganda ziyaretlerinden beklentiler olumlu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kenya ve Uganda ziyaretlerinin iki ülke ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilere ivme kazandırması bekleniyor- Türkiye'nin dış ticaret fazlası verdiği iki ülke ile toplam dış ticaret hacmi 174 milyon dolar seviyelerinde bulunuyor-

ANKARA (AA) - ERDAL ÇELİKEL - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün başlayacak ve 3 Haziran'a kadar devam edecek Doğu Afrika ülkelerinden Uganda ve Kenya ziyaretlerinin, Türkiye ile söz konusu ülkeler arasındaki ticarete katkı sağlaması bekleniyor.

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgilere göre, Doğu Afrika'nın en büyük ekonomisi konumunda bulunan Kenya ile Türkiye arasındaki dış ticarette Türkiye lehine bir durum söz konusu olsa da toplam dış ticaret hacmi 144,5 milyon dolar seviyelerinde seyrediyor. Bu tutarın 131,3 milyon dolarlık kısmını ihracat, 13,2 milyon dolarlık kısmını ise ithalat oluşturuyor.

Fasıllar açısından değerlendirildiğinde geçen yıl itibarıyla Türkiye'nin Kenya'ya sattığı ürünlerin başında 26,3 milyon dolarla kazanlar ve makineler yer alıyor. Bu ürün grubunu 10,5 milyon dolarla elektrikli makine ve cihazlar, 9,4 milyon dolarla hijyenik havlu ve bebek bezi gibi eşyalar izliyor. Kenya'dan en fazla ithal edilen ürün 5,4 milyon dolarla kahve olurken, bu ürün grubunu 3 milyon dolarla yağlı tohum ve meyveler, 1,8 milyon dolarla canlı ağaç ve diğer bitkiler izliyor.

- "Kenya ziyaretinden umutluyuz"

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Kenya İş Konseyi Başkanı Kemal Koloğlu, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin çok yüksek seviyelerde olmadığını söyledi.

Türk insanının henüz Kenya'yı çok iyi tanımadığını dile getiren Koloğlu, "Bu seyahat vesilesiyle ticaretin önündeki birtakım pürüzlerin kaldırılmasını umuyoruz. Gerek seyahate katılan iş adamları gerekse karşı tarafın gerçekleştireceği görüşmelerle ilişkilerin canlanacağına inanıyoruz." dedi.

Kenya'nın, Doğu Afrika'nın en büyük ekonomisi konumunda bulunduğunun altını çizen Koloğlu, ülkede başta turizm, tarım, iş makineleri, inşaat gibi alanlar olmak üzere birçok sektör için fırsatlar bulunduğunu ifade etti.

Kenya ile ticaretin önündeki engellerin kaldırılmasının önemine işaret eden Koloğlu, ziyaretin bu gibi sorunların çözümüne olumlu katkı sağlayacağını umduğunu sözlerine ekledi.

- Uganda'yla ticaret hacmi 30 milyon dolar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Uganda ziyareti ise bu ülkeye Cumhurbaşkanlığı seviyesinde gerçekleştirilen ilk ziyaret olacak.

İkili ticari ilişkilere bakıldığında Uganda'ya geçen yıl 22 milyon dolarlık ihracat yapılırken, bu ülkeden 7,1 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirildi.

Yaklaşık 38 milyon nüfusu ile Doğu Afrika'nın en kalabalık ülkeleri arasında bulunan Uganda'ya Türkiye'nin geçen yıl en çok sattığı ürün grubu 6,5 milyon dolar ile kazan ve makineler oldu. Elektrikli makine ve cihazlar 2,1 milyon dolarla, yenilen çeşitli gıda müstahzarları (kahve ve çay hülasaları, mayalar, soslar, diyet mamaları) 1,6 milyon dolarla öne çıkan ihracat kalemleri arasında yer aldı.

Türkiye, söz konusu ülkeden en fazla tütün ve tütün yerine geçen işlenmiş maddeler ithal ederken, bu ürün için 4 milyon dolar ödendi. Ham post ve kösele 1,3 milyon dolarla, yağlı tohum ve meyveler 886 bin dolarla anılan ürün grubunu takip etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler