Enflasyon rakamlarının yankıları

Enflasyon rakamlarının yankıları

ATB Başkanı Çandır:- "(Ekim-aralık) Bu aylarda eğer yüzde 1'in altında kalmayı başarabilirsek yıl sonu itibarıyla tek haneli bir enflasyondan mümkün olabilir. Aksi halde bu ay ilan edilen tek haneli enflasyonun yıl sonunda gerçekleşme ihtimali bulunmamakt

ANTALYA (AA) - Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, yılın ekim-kasım döneminde enflasyonda yüzde 1'in altında kalınırsa tek haneli yıllık enflasyonun mümkün olabileceğini belirterek, "Aksi halde bu ay ilan edilen tek haneli enflasyonun yıl sonunda gerçekleşme ihtimali bulunmamaktadır." dedi.

Çandır, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan temmuz ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

Tüketici enflasyonu olarak bilinen tüketici fiyat endeksinde temmuz ayında beklentilerle uyumlu olarak yüzde 0,15, yıllık enflasyonda ise yüzde 9,79 oranında artış ilan edildiğini anımsatan Çandır, "Ülkemizin tüketici enflasyonu bu ay özellikle geçen sene temmuz ayındaki yüzde 1,16 gibi rekor yükselmenin yarattığı baz etkisinin ortadan kalkmasıyla tek haneye düşmüştür." değerlendirmesinde bulundu.

Üretici enflasyonun tüketici enflasyonunu tetiklerken, üretim motivasyonunu da etkilediğini kaydeden Çandır, şöyle devam etti:

"Üreticiler enflasyon nedeniyle oluşan maliyet artışlarını belirli ölçülerde fiyatlarına yansıtamazlarsa bir süre sonra üretim motivasyonlarını kaybetmek durumuyla karşı karşıya kalabilirler. Son açıklanan enflasyon verileriyle üreticiler, katlanmak durumunda oldukları enflasyonun dörtte birini tüketiciye yansıtabilmişlerdir. Diğer taraftan üretici kesimin asıl karşı karşıya olduğu yüzde 22'lik yurt dışı üretici enflasyonunda ise durum, Türk Lirası bazlı üretici enflasyonuna göre daha ağır bir yük oluşturmaktadır."

Son dönemde yaşanan enflasyonun sorumlusu ilan edilen tarımda yılın ilk aylarındaki enflasyon artışının yerini düşüşe bıraktığına belirten Çandır, geçen ay yaş meyve ve sebzede yüzde 6,62'lik düşüş yaşandığına dikkati çekti.

2017 ekim ve aralık aylarının enflasyon rakamlarının tek haneli enflasyonun belirleyicisi olacağını ifade eden Çandır, "Bu aylarda eğer yüzde 1'in altında kalmayı başarabilirsek yıl sonu itibariyle tek haneli bir enflasyondan mümkün olabilir. Aksi halde bu ay ilan edilen tek haneli enflasyonun yıl sonunda gerçekleşme ihtimali bulunmamaktadır." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler