Enerjisa'dan cihaza bağlı yaşayanlara sürdürülebilir enerji

Enerjisa'dan cihaza bağlı yaşayanlara sürdürülebilir enerji

Enerjisa Üst Yöneticisi Zaimler:- "Cihaza bağlı yaşayan hastanın olduğu yere enerji veren trafo merkeziyle dağıtım şirketimizin SCADA sistemi arasında entegrasyonu gerçekleştirip elektrik kesintisine gidilmemesini sağlıyoruz" - "Beklentimiz serbest tüket

ADANA (AA) - MUHSİN BARIŞ TİRYAKİOĞLU - Enerjisa Üst Yöneticisi Kıvanç Zaimler, cihaza bağlı yaşayan hastalar için kesintisiz elektrik sağlamaya yönelik projeler üzerinde çalıştıklarını belirterek, bu hizmeti faaliyet gösterdikleri tüm bölgelere yaymayı planladıklarını söyledi.

Zaimler, 7. Türkiye Enerji Zirvesi'nde AA muhabirine yaptığı açıklamada, hizmet verdikleri insanların sağlığının kendileri için önemli olduğunu ve bu yüzden en iyi hizmeti sunmayı hedeflediklerini vurguladı.

Çalışanlar için sağlanacak sağlıklı iş ortamı kadar hizmet verilen nüfusun sağlığının da önemine değinen Zaimler, bu alanda geliştirdikleri proje konusunda şu bilgileri verdi:

"Cihaza bağlı yaşayan insanlar için elektrik çok önemli. Dolayısıyla hastanın olduğu yere enerji veren trafo merkezi ile bizim dağıtım şirketimizin SCADA sistemi arasında entegrasyonu gerçekleştirip elektrik kesintisine gidilmemesini sağlıyoruz. Eğer kesinti kaçınılmazsa bunu önceden mutlaka haber veriyoruz. Bu hizmeti başkent bölgemizde şu anda yaklaşık 140 hastaya veriyoruz. Önümüzdeki sene hedefimiz, AYEDAŞ ve Toroslar dağıtım bölgelerimizi de dahil ederek, bu sayıyı 300'e çıkarmak. Dünyada ilk kez bu hizmeti SCADA sistemi ile entegre şekilde biz veriyoruz."

Elektrik sektörünün değer zincirinin ve bu zincirle ilişkili insan sayısının çok geniş olduğunu kaydeden Zaimler, bu sektöre dokunan tüm insanların hayatlarının ve sağlıklarının güvenliğini işlerinin en önemli boyutu olarak gördüklerini aktardı.

- "Serbest tüketici limiti sıfırlanmalı"

Tüketicilerin elektrik aldıkları tedarikçileri serbest bir sekilde seçebilme hakkına sahip olmaları gerektiğini de dile getiren Zaimler, bu nedenle elektrikte serbest tüketici limitinin sıfırlanması ihtiyacına dikkati çekti.

Halen elektrik faturası yaklaşık 120 lira ve üzeri olan tüketicilerin yararlanabildiği serbest tüketici statüsü konusunda Zaimler, "Beklentimiz serbest tüketici limitinin sıfırlanması, düzenlenmiş tarifelerin kaldırılması yönünde. Bu süreçte bazı yeniliklerin yapılması ve mevcut uygulamalardan geri bildirimler alarak ilerlemek, rotayı buna göre ayarlamak gerekiyor. Ancak biz bu işin altyapısının çok hızlı şekilde hallolabileceğini düşünüyoruz. Bunun çözümünü de IT sistemleri geliştirerek sağlıyoruz. Özellikle işin müşteriye değen tarafında IT altyapısının en önemli konulardan biri oldugunu düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

- "Sürdürülebilirliğin olmazsa olması tedarik güvenliği"

Türkiye'deki elektrik sektörünün gelişimi için yapılması gerekenlerle ilgili olarak ayrıca sürdürülebilirlik, serbestleşme ve öngörülebilirliğin önemine değinen Zaimler, şöyle devam etti:

"Sürdürülebilirliğin çevre ve finansal boyutu var ve tabii ki bunun olmazsa olmazı tedarik güvenliği. İkinci boyutuysa serbestleşme, bunun anlamı sadece özelin olduğu kamunun hiç yer almadığı bir boyut değil. Hepsinin de olması lazım, çünkü çok paydaş var. Piyasada derinliğin artması, daha büyük miktarda al-sat yapılması bunların borsalarının oluşması, bunları destekleyen finansal enstrümanların da devreye girmesi gerekli. Esasında serbestleşme dediğimiz zaman derinliği fazla olan piyasayı kastediyoruz. Böyle bir piyasanın da kamu özel sektör dengesini sağlıklı kurması lazım. Bir diğer boyut da öngörülebilirlik, o da piyasanın vizyonu nereye doğru gidiyor, stratejik olarak fiyat yapıları nasıl oluşuyor, düzenlemeler ne yönde gelişiyor gibi unsurları içeriyor."

Dünyada hiç bir pazar veya hiç bir ülkedeki ekonomik ortamın esasında öngörülebilir olmadığını vurgulayan Zaimler, "Sektörün paydaşları olarak bu konuyu yönetmek zorundayız. Başta kamu olmak üzere, bu oyunun tüm paydaşları çok değişmeyen vizyon, stratejiler uygular ve buna bağlı düzenlemeler yaparlarsa, bu hepimizin varlığının daha uzun soluklu olması anlamına gelir." ifadelerini kullandı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler