"Enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmamız gerekiyor"

"Enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmamız gerekiyor"

ASKON Pazartesi Sohbetleri’nde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zafer Benli, enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmak için mücadele verildiğini, Karapınar’ın da bunun için büyük bir adım oludunu belirtti

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Konya Şubesi Pazartesi Sohbetleri’nin bu haftaki konuğu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zafer Benli oldu. ASKON Şube Binası’nda gerçekleşen programa AK Parti Konya Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu ve çok sayıda işadamı katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan ASKON Konya Şube Başkanı Yakup Yıldırım, “ASKON olarak şehrimizle alakalı birçok çalışmaya imza atıyoruz. Önemli konuları masaya yatırıyor ve raporlar hazırlıyoruz. Bugün de enerji alanında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zafer Benli bey bizleri bilgilendirecektir” diye konuştu.

KARAPINARA ODAKLANMALIYIZ

Yıldırımdan sonra söz alan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zafer Benli ise, “Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyeli incelendiği zaman güneş enerjisi yatırımları gerçekleştirmiş birçok ülkeye göre daha avantajlı bir bölgede yer aldığı görülmektedir. Türkiye içinde güneş enerjisi potansiyelinin dağılımına bakıldığında bazı bölgeler bu açıdan öne çıkmaktadır. Konya ilinin, Karapınar ilçesi de sahip olduğu yüksek güneş ışınım değerleri ve güneşlenme süreleri ile güneş enerjisinden elektrik üretilecek yatırımlar açısından ülkemizin önde gelen bölgelerinden birisidir” dedi.

KARAPINAR BÜYÜK REZERV

Benli, “Konya bölgesindeki güneş enerjisinden elektrik üretimi yatırımlarının cazip hale getirilmesi amacıyla, Konya İli Karapınar İlçesi sınırları içerisinde 2718,6 ha (I. Kısım) ve 3240,1 ha (II. Kısım) olmak üzere toplamda 5958,7 ha büyüklüğündeki alan, 08.09.2012 tarih ve 28405 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 16.07.2012 tarihli ve 2012/3574 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi olarak ilan edilmiş olup, bu bölgenin güneş enerjisinden elektrik elde etmeye yönelik yatırımların yanında, enerji sektörüne yönelik her türlü yatırımın kademeli olarak faaliyete geçirilebileceği, ülkemize yatırım yapacak yerli veya yabancı büyük yatırımcıların taleplerinin karşılanabildiği bir enerji üssü haline getirilmesi amaçlanmaktadır. Dünyanın en büyük güneş tarlası olacak Karapınar'da ki bu 60 bin dönümlük yer tarıma müsait bir alan değil. Toprağın yarım metre altında kireç var. Bu nedenle biz bu alanı dünyanın en büyük güneş tarlası yapacağız" dedi.