Enerji ve madencilikte bin 169 yatırıma destek

Enerji ve madencilikte bin 169 yatırıma destek

Bu yılın ilk yarısında enerji ve madencilik sektöründe bin 169 projeye yatırım teşvik belgesi verildi

ANKARA (AA) - ZEYNEP BEYZA KILIÇ - Bu yıl ocak-haziran döneminde enerji ve madencilik sektörlerinde bin 169 proje yatırım teşvik belgesi almaya hak kazandı.

Enerji ve madencilik alanında yatırım yapmak isteyen şirketlere teşvik politikası kapsamında vergi muafiyeti, KDV istisnası, yer tahsisi ve faiz desteği gibi destekler sunularak yatırımların artırılması hedefleniyor.

AA muhabirinin, Ekonomi Bakanlığı verilerinden derlediği bilgilere göre, bu yılın ilk yarısında tarım, imalat, hizmet, enerji ve madencilik sektörlerinde 2 bin 908 projeye yatırım teşvik belgesi verildi. Projelerin sabit yatırım tutarı 44 milyar 869 milyon lira olarak hesaplandı.

Teşvik kapsamına alınan bu projelerin sabit yatırım miktarının yarıya yakınını enerji ve madencilik sektörü oluşturdu. Bu dönemde enerji ve madencilikte bin 169 projeye yatırım teşvik belgesi verildi. Projelerin sabit yatırım tutarı 22 milyar 236 milyon lira olarak hesaplandı.

Bu yılın ilk altı ayında söz konusu sektörlerdeki yabancı sermayeli projelerin yatırım tutarı 4 milyar 936 milyon lira, yerli sermayeli projelerin yatırım miktarı ise 17 milyar 300 milyon lira oldu.

Bu kapsamda teşvik belgesi verilen yatırımların 116'sı enerji, 53'ü ise madencilik sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlerin geliştirdiği projelerden oluştu. Bu yatırımların gerçekleştirilmesiyle 4 bin 905 kişinin istihdam edilmesi bekleniyor.

Ayrıca, bu yıl teşvik sonucu oluşturulacak istihdam sayısının geçen yılın ilk yarısına kıyasla yüzde 42 artacağı öngörülüyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler