Ekonomi Bakanı Zeybekci Brüksel'de

Ekonomi Bakanı Zeybekci Brüksel'de

Zeybekci:- "Bizim, Gümrük Birliği kapsamındaki anlaşmamızda Türk ürünlerinin AB’de serbestçe dolaşabilmesi ve Türk ürünlerinin AB’de istediği noktaya kadar hiçbir engel olmaksızın transit özgürce geçebilmesi ile ilgili de bir hakkımız var" - "AB ile aramı

BRÜKSEL (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bulgaristan sınırında uzun tır kuyrukları oluşmasıyla ilgili olarak, “Bizim, Gümrük Birliği kapsamındaki anlaşmamızda Türk ürünlerinin AB’de serbestçe dolaşabilmesi ve Türk ürünlerinin AB’de istediği noktaya kadar hiçbir engel olmaksızın transit özgürce geçebilmesi ile ilgili de bir hakkımız var." dedi.

Zeybekci, Brüksel temaslarının ardından, Türkiye’nin AB Nezdindeki Daimi Temsilciliğinde basın toplantısı düzenledi.

Ziyaretin ilk amacının Gümrük Birliği konusunu ilgili AB Komiseri ile değerlendirmek olduğunu söyleyen Zeybekci, "AB ile aramızdaki Gümrük Birliği anlaşmasının rahatsız eden bölümlerini, maddelerini, Gümrük Birliğinin sürdürülmezliği ile ilgili rahatsızlıklarımızı dile getirdik." diye konuştu.

Zeybekci, Türkiye'nin AB’nin Gümrük Birliği ile ilgili karar alma mekanizmalarında yer almasını istediklerini belirterek, "AB'nin 3. ülkelerle imzaladığı serbest ticaret anlaşmalarında Türkiye’nin otomatik olarak kapılarını açarken, Türkiye’nin aynı hakları elde edememesi kabul edilebilir bir sonuç değil." ifadelerini kullandı.

Görüşmelerde, AB ile imzalanan Gümrük Birliği anlaşmasının kapsamının genişletilmesi konusunun da ele alındığını söyleyen Zeybekci, şunları dile getirdi:

"1995 yılında imzalanırken bu anlaşma gıda ve tarımla ilgili, hizmetlerde, kamu alımlarında, karşılıklı olarak çekinceler olmuş. Bunun üzerine de o dönemde bunlar kapsam dışı bırakılmış, sadece sanayi ürünleri kapsamda olmuş. Şimdi, varmış olduğumuz mutabakatta biz Türkiye olarak tarım ürünlerinin, gıdanın, hizmetlerin ve kamu alımlarının da Gümrük Birliği kapsamına alınmasıyla ilgili kararımızı belirttik. Onlar da bu konuyla ilgili zaten bir nevi hazır durumdalardı."

Zeybekci, Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesine yönelik ocak ayında adımlar atılabileceğine dikkati çekerek, "Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi tarihi bir karar. Bizim ihracatımızın yaklaşık yüzde 50'sini yaptığımız AB, toplam dış ticaret hacmimizin yüzde 45’e yakınını AB ile yapmanın en önemli enstrümanlarından bir tanesi Gümrük Birliği. O kapsamda bugünkü yaptığımız görüşme önemli." sözlerine yer verdi.

AB yetkililerine 15 Temmuz FETÖ darbe girişimini anlattığını belirten Zeybekci, "15 Temmuz’la ilgili dostlarımızın bizi anlaması, 15 Temmuz’daki süreçte dostlarımızın bize desteklerinin ne kadar önemli olduğunu birlikte istişare etme imkanımız oldu. Kendilerinden beklentilerimi anlattık bu süreçte." dedi.

AB Komisyonu Ulaştırmadan Sorumlu Üyesi Violeta Bulc ile görüşmesine ilişkin de Zeybekci, şunları anlattı:

"Türkiye’nin şu anda maalesef yaşadığı bir problem var. Bulgaristan sınırında 25 kilometreye varan Türk tırlarının kuyruğu var. Bununla ilgili maalesef AB’nin zorda kaldığı zaman 'Bu iç meseledir, o ülkenin kendi meselesidir' diyerek topu taca attığı bir sorun yaşıyoruz. Bizim, Gümrük Birliği kapsamındaki anlaşmamızda Türk ürünlerinin AB’de serbestçe dolaşabilmesi ve Türk ürünlerinin AB’de istediği noktaya kadar hiçbir engel olmaksızın transit özgürce geçebilmesi ile ilgili de bir hakkımız var. Yaşadığımız problemlerin özünde maalesef, 'Bu o ülkenin iç problemidir aranızda halletmeniz gerekiyor' şeklinde bir yaklaşım görüyoruz. Kendisi, bizzat bu konuyla ilgileneceğini, takip edeceğini söyledi."

Bakan Zeybekci, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi halinde taşımayla ilgili benzer bir problem kalmayacağını ifade ederek, şöyle dedi:

"Teknik kontrol yapacak o kadar cihaz ve sistemler var. Ama 25 kilometrelik bir kontrol veya geçiş bekleyen aracı gördüğüm zaman benim yorumlayabileceğim şey bu sebepleri bahane olarak kullanmak olarak görürüm bunu. Kaldı ki biz, ticaretin önündeki tüm engellerin kaldırılmasından yanayız. Biz, 'Türk tırları Bulgaristan’dan geçsin gerisine karışmayın' demiyoruz ki. Bulgar tırları da Türkiye’den geçsin. Türkiye, arkasında Orta Doğu, Kafkaslar, Orta Asya, Arap Yarım Adası, Kuzey Afrika’ya kadar da bir coğrafyanın da giriş kapısı konumunda olan bir ülke. Biz tamamen serbest hale getirelim karşılıklı. İnşallah çözeriz. Devreye girecekler. Hükümetimiz bu konuda devrede."

Zeybekci, temasları çerçevesinde, AB Komisyonu Ticaretten Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström ve AB Komisyonu Ulaştırmadan Sorumlu Üyesi Violeta Bulc’la da ikili görüşmeler gerçekleştirdi ve Brüksel merkezli düşünce kuruluşu Avrupa Politika Çalışmaları Merkezinde (CEPS) gerçekleştirilen “Türkiye: Siyasi-Ekonomik Gelişmeler ve Gümrük Birliğinin Geleceği” başlıklı toplantıya konuşmacı olarak katıldı.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :