Ekmeksiz diyet olmaz!

Ekmeksiz diyet olmaz!

Diyetisyen Halime Can,ekmeksiz diyet olmaz dedi.

Can şunları söyledi: Geleneksel bir alışkanlıkla ülkemizde fazla miktarda tüketilmekte olan ekmek, diyette kalori ve protein ihtiyacının karşılanmasında önemli bir yere sahip olup halkımızın vazgeçilmez temel günlük besin kaynağıdır. Türkiye yılda 18 Akdeniz ülkesi arasında kişi basına 218,42 kg tahıl tüketimi ile Fas, Mısır ve Cezayir’den sonra 4. sırada bulunmaktadır. Ülkemizde beyaz ekmek gelişen teknolojik alt yapıya ve çeşitlenmeye rağmen hala tüketimde birincil sırasını korumaktadır. Beyaz ekmeği takiben tüketimi artmaya başlayan diğer bir ürün de, çavdar ekmeğidir. Tam buğday ekmeklerinin tüketimi son birkaç yılda artışa geçmiştir.

Tahıllar, B12 vitamini hariç vücudun enerji metabolizmasında görevli olan, yetersizliğinde sinir ve sindirim sistemi bozukluklarına neden olan B1 (tiamin) vitamininin başlıca kaynağıdır ve diğer B grubu vitaminler bakımından da zengindir. Genellikle tahıllar, çeşitli işlemlere tabi tutularak esmerden beyaza çevrilirler. Beyaz un, beyaz pirinç gibi. Tahılların işlenmesi, besin değerini düşürür. Çünkü içeriklerindeki vitamin, mineral ve lifler önemli oranda kaybolur.  Tam tahılların içindeki antioksidan maddeler çeşitli kanser türlerine karşı kalkan oluşturur. Tam tahıl ürünleri, gırtlak, yemek borusu, pankreas, meme, mesane yumurtalık, prostat ve böbrek kanseri gibi kanser türlerine karşı koruyucu etki gösterir. Tam tahıllar vücudun insülin ihtiyacını ve diyabet riskini de azaltır. Bağırsak hareketlerinizin düzgün olmasını sağlar.

EKMEK BEYNİMİZİN YAKITIDIR !

Ekmeğin içindeki karbonhidratlar parçalanarak glikoza dönüşür ve beynimizin tek besin kaynağı glikozdur. Bunu beyninizin benzini olarak da değerlendirebilirsiniz. Beyin hücreleri, ihtiyaçlarını depolayamadıkları için kan şekerine bağımlıdırlar. Ekmeğin görevi kan şekerini dengelemektir. Esas olan, kan şekeri ritmini bozan basit karbonhidratları (beyaz ekmek, şeker, çikolata) beslenmeden uzaklaştırmaktır. Esmer ekmeklerin, beyaz ekmeklere kıyasla daha az kalorili olduğu da doğru bilinen yanlışlardan biridir. Bilinenin aksine, beyaz ekmek ile tahıllı/çavdar/yulaf ekmeğinin kalorileri birbirine eşittir. Ayrıca ekmek çeşitleri 0 yağlı, yani yağsızdır. Bu karbonhidratların 1 gr’ı 4 kalori içerirken, yağın gr’ı 9 kalori içerir.

EKMEKSİZ DİYET OLAMAZ

İnsanlar artık ekmek tüketmekten yavaş yavaş uzaklaşıyor. “Ekmek şişmanlatır, kilo aldırır” kanısı, fazla kalorinin, ekmekten çok yağlı gıdaların ihtiyaçtan çok daha fazla tüketilmesi, yeterli beslenme ölçülerinin unutulup porsiyon ölçülerinin abartılması ile açıklanabilir. Daha fazla yağ tüketimi, daha fazla kalori demektir. Ekmeksiz yapılan diyetler vücut yağını değil kasını eritir. Kaslar, vücuttaki yağları yakmaya yarar. Bu nedenle sadece protein ile ya da sebzeyle diyet yapanlar, gelecekte verdikleri kilonun daha fazlasını geri alır; çünkü vücutlarında yağları yakacak kasları kalmaz. Oysaki ekmeği doğru zamanda ve doğru miktarda tüketirseniz vücut ağırlığınızda azalmayı göreceksiniz. Diyetlerinizin olmazsa olmazı olan posa içeriği sayesinde tam tahıllı ekmek tüketiminden sonra daha uzun süre tok kalırsınız.

Beslenmemizde yüksek yağlı ve yüksek proteinli gıdaların tüketimi sınırlanırsa, daha az kalori almanın en iyi yolu, ekmek ve özellikle de tam taneli ve tam buğdayın yer aldığı kompleks karbonhidratları tüketmekten geçer.