Dünyada 1 Mayıs

Dünyada 1 Mayıs

Almanya'da çeşitli kentlerde meydana gelen olaylarda 1 kişi hayatını kaybetti

BERLİN (AA) - Almanya'da ülke çapında kutlanan 1 Mayıs etkinlikleri sırasında aşırı sağcılarla, solcu gruplar ve polis arasında olaylar meydana geldi.
Bad Segeberg kentinde çıkan olaylarda 1 kişi hayatını kaybetti.

Polisin yaptığı açıklamaya göre, kentte dün gece geç saatlerde başlayan kutlamalar sırasında, çeşitli gruplar arasında meydana gelen çatışmada 1 kişi hayatını kaybetti. Polis, hangi grupların çatıştığı ve ölen kişinin kimliği hakkında ise bir açıklama yapmadı.

Zwickau kentinde de aşırı sağcılar Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas'ın konuşma yaptığı mitingi dağıtmaya çalıştı.

Mitingin, aşırı sağcılara müdahale eden polisin koruması altında sürdürüldüğü ve bir şiddet olayının meydana gelmediği belirtildi. Mitingi dağıtmaya çalışan aşırı sağcılar, taşıdıkları pankartlarda, Almanya'daki camilerin yasaklanmasını istedi.

Alman Sendikalar Birliği'nin (DGB) Güneybatı Saksonya bölgesi başkanı Sabine Zimmermann, olayı şiddetle kınayarak, 1 Mayıs gösterilerinde bugüne kadar böyle bir şey yaşamadığını, yine de tüm konuşmacıların, miting alanında kurulan sahneye çıktığını ifade etti.

Plauen kentinde de yaklaşık 500 aşırı sağcı, 1000 kişilik bir solcu grubuyla çatıştı.

Polis, grupların başlangıçta birbiriyle çatıştığını, daha sonra da kendilerini engellemeye çalışan polislere taş ve şişelerle saldırdığını bildirdi.

Hamburg kentinde de dün geceden bu yana çeşitli gruplar zaman zaman polisle çatıştı.

Polis, bir askeri aracı kundaklayan 24 yaşındaki kişinin gözaltına alındığını, bazı göstericilerin de polise taş ve şişe attığını açıkladı.

Bu kentlerde polisin göstericilere cop ve tazyikli suyla müdahale ettiği, çok sayıda kişinin gözaltına alındığı kaydedildi.

Öte yandan, 1 Mayıs dolayısıyla merkezi kutlamaların yapıldığı Stuttgart kentindeki eğlencelerin büyük ölçüde olaysız geçtiği bildirildi. Burada düzenlenen mitingde konuşan DGB Başkanı Reiner Hoffmann, aşırı sağcı "Almanya için Alternatif" (AfD) Partisini de sert bir dille eleştirdi.

Başkent Berlin'de "Myfest" adı altında yapılan kutlamalar da şu ana kadar büyük ölçüde olaysız geçti. Başkentte bugün güvenliği sağlamak amacıyla yaklaşık 6500 polis görev yapıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı