Dünya Helal Zirvesi

Dünya Helal Zirvesi

Vakıf Katılım Genel Müdürü Göktaş:- "2008 krizi sonrası Vatikan bile İslami finansın model olarak araştırılması ve kullanılmasını tavsiye etti"- "Baktığınızda, konvansiyonel tarafta bile İslami finans ve İslami finans prensiplerine bir ilginin olduğunu ço

İSTANBUL (AA) - Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş, 2008 krizi sonrası Vatikan'ın bile İslami finansın model olarak araştırılması ve kullanılmasını tavsiye ettiğini belirterek, "Baktığınızda, konvansiyonel tarafta bile İslami finans ve İslami finans prensiplerine bir ilginin olduğunu çok net söyleyebiliyoruz." dedi.

Göktaş, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Türk Standardları Enstitüsü (TSE) ile İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) iş birliğinde gerçekleştirilen Dünya Helal Zirvesi kapsamında düzenlenen "Küresel İslami Finansın Önemi" başlıklı panelde, İslami finansın 2 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaştığını ancak hala hak ettiği yerde olmadığını söyledi.

Göktaş, söz konusu rakamın yüzde 80'inin katılım bankacılığından, geriye kalan yüzde 20'den yüzde 15'inin sukuk piyasasından, yüzde 4'ünün yatırım fonlarından, yüzde 1'inin de tekafülden oluştuğunu ifade etti.

2008 krizi sonrası Vatikan'ın bile İslami finansın model olarak araştırılması ve kullanılmasını tavsiye ettiğini belirten Göktaş, "Baktığınızda, konvansiyonel tarafta bile İslami finans ve İslami finans prensiplerine bir ilginin olduğunu çok net söyleyebiliyoruz." dedi.


- "Katılım bankacılığının Türkiye'deki önü açık"


Konvansiyonel ürünlerde hem Türkiye hem de dünyada sınıra dayanıldığını düşündüğünü ifade eden Göktaş, katılım bankacılığının Türkiye'deki önünün açık olmasına karşın bu noktada birtakım engeller bulunduğunu, Türkiye'de sektörün önündeki en büyük engelin yetişmiş eleman eksikliği olduğunu vurguladı.

Göktaş, "Tarafların birlikte büyüdüğü bir mekanizmayı konuşuyoruz. Bütün katılım bankalarının benzer çalışmaları olduğunu duyuyoruz ve biliyoruz. Ama bugüne kadar biraz inşaat sektörü ile sınırlı kaldı. Sektörleri de çeşitlendirmek lazım." diye konuştu.

İkram Göktaş, pazarın büyümesi için ürün çeşitliliğinin çok önemli olduğunu da vurguladı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler