Dünya Çocuk Hakları Günü

Dünya Çocuk Hakları Günü

İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Erol:- "İstatistikler dünya üzerinde 5-14 yaş grubu arasında 250 milyon çocuk işçi olduğunu söylerken, 12-17 yaş grubundaki milyonlarca çocuğun okula devam edemediğini ortaya koyuyor"

İZMİR (AA) - İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi İlke Erol, dünya üzerinde 5-14 yaş grubu arasında 250 milyon çocuk işçi bulunduğunu, 12-17 yaş grubundaki milyonlarca çocuğun da okula devam edemediğini belirterek, bu sorunun giderilmesi için ülkelerin çalışma yapmalarını istedi.

Erol, İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi üyeleriyle birlikte "20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü" dolayısıyla İzmir Adliyesinde yaptığı basın açıklamasında, çocukların erişkinlerden farklı fizyolojik, davranış ve psikolojik özelliklerinin bulunduğunu söyledi. Erol, çocukların sürekli büyüme ve gelişme gösterdiği bilincinin yerleşmesi, çocuk bakımının toplum sorunu olduğu ve bilimsel yaklaşımlarla herkesin bu sorumluluğu yüklenmesi gerektiğini belirtti.

Bu düşüncenin Cenevre Çocuk Hakları Bildirisi ile şekillendiğini aktaran Erol, kurulan BM Çocuk Hakları Komisyonunun tüm çalışmalarına rağmen çocukların hala toplumun istismara açık ve savunmasız grubunu oluşturduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Uluslararası Af Örgütünün verdiği bilgilere göre pornografi, şiddet ve yasa dışı faaliyetlerin çokça görüldüğü ülkelerde çocuk istismarı had safhalara ulaşıyor. İstatistikler dünya üzerinde 5-14 yaş grubu arasında 250 milyon çocuk işçi olduğunu söylerken, 12-17 yaş grubundaki milyonlarca çocuğun okula devam edemediğini ortaya koyuyor. Toplam 165 milyon yetimin bulunduğu rapor edilen dünyamızda BM Çocuklara Yardım Fonuna (UNICEF) göre her gün beş yaşın altında 22 bin çocuk önlenebilir sebeplerden dolayı hayatını kaybediyor."

Erol, 18 yaşından küçük herkesin çocuk olduğunu anımsatarak, "Çocuklar hayatta kalmalı, özgürce yaşamalı ve gelişmelidir." dedi. Erol, ülkelerin bu konuda gerekli adımları atmasını talep etti.

Açıklamanın ardından Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle, İzmir'deki bir okulda eğitim gören öğrencilerin hazırladıkları resim ve şiir sergisinin İzmir Adliyesi Baro Biriminde açılışı yapıldı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler