"Dört Ayaklı Belediye: İstanbul'un Sokak Köpekleri"

"Dört Ayaklı Belediye: İstanbul'un Sokak Köpekleri"

Fotoğraflar, seyahatnameler, kartpostallar, dergiler ve gravürlerin yer aldığı sergi, 11 Mart'a kadar görülebilecek- Küratör Işın:- "Avrupa kentlerinde sokaklarda köpek yok, bizde bol miktarda var. Avrupa diyor ki 'Bu köpekleri kaldıracaksınız, Berlin ya

İSTANBUL (AA) - İstanbul'un köpeklerini konu edinen, "Dört Ayaklı Belediye: İstanbul'un Sokak Köpekleri" adlı sergi ziyarete açıldı.

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü binasında sanatseverlerle buluşan serginin küratörlüğünü üstlenen Ekrem Işın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, serginin iki bölümden oluştuğunu belirterek, "Birinci bölüm köpekli İstanbul. İkinci bölüm ise köpeksiz İstanbul'u gösteriyor. Benim sergideki amacım Tanzimat'tan sonra başlayan modernleşme sürecini köpekler üzerinden yansıtmak. Çünkü köpeklerin tarihi, tipik olarak bizim modernleşme tarihimizle örtüşüyor." dedi.

Işın, İstanbul'un 2. Mahmut reformlarından itibaren Avrupa kentlerine benzemeye çalıştığını söyleyerek, şunları aktardı:

"Avrupa kentlerinde sokaklarda köpek yok, bizde bol miktarda var. Avrupa diyor ki 'Bu köpekleri kaldıracaksınız, Berlin ya da Paris gibi olmak istiyorsanız.' Çünkü köpek bir şark göstergesi ve sefalet sembolü. Sergimizde yaptığımız yabancı yazarlardan alıntılarda da bu köpek bolluğundan ve Avrupa kent kültürü karşıtlığından söz ediliyor. 2. Mahmut ilk köpek sürgününü başlatıyor. Fakat halkın vicdanı bunu kaldırmadığı için büyük dedikodular dolaşıyor."

Her padişah döneminde bu sürgünlerin yapıldığını ifade eden Işın, "Bu sürgünlerin en önemlisi, 2. Meşrutiyetten sonra 1910'da yapılan sürgündür. Buradan İstanbul köpekleri toplanıp Sivri Ada'ya gönderilmiştir. Dolayısıyla bu, batı kamuoyunda da etki yaratmış bir sürgündür. Köpeksiz İstanbul adlı ikinci bölümümüzde bu sürgünün hikayesi fotoğraflarla yansıtılıyor." diye konuştu.

Fotoğraflar, seyahatnameler, kartpostallar, dergiler ve gravürlerin yer aldığı serginin danışmanlığını Catherine Pinguet üstlendi. Sergi, 11 Mart'a kadar görülebilecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :