Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu KKTC'de

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu KKTC'de

KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Siber, Çavuşoğlu'nu kabul etti- Siber:- "Kıbrıs Türkleri için Türkiye'nin etkin ve fiili garantisinin devamının ne denli önemli olduğu süreç içerisinde yeniden görüldü"

LEFKOŞA (AA) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Kıbrıs Türkleri için Türkiye'nin etkin ve fiili garantisinin devamının ne denli önemli olduğunun süreç içerisinde yeniden görüldüğünü söyledi.

KKTC'de resmi temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Meclis Başkanı Siber tarafından makamında kabul edildi.

Kabulde konuşan Çavuşoğlu, KKTC’deki temasları çerçevesinde Rum Meclisi’nde alınan Enosis (Kıbrıs'ın Yunanistan'a ilhakı) referandumunun Rum okullarında kutlanması kararını, müzakere sürecindeki son durumu ve bundan sonraki yol haritasının ne olacağına ilişkin konuların ağırlıklı olarak ele alındığını anlattı.

KKTC Meclisi’nde Enosis kararına karşı alınan ortak deklerasyonun ve iktidarı, muhalefetiyle oluşan birlikteliğin takdirle karşılandığını belirten Çavuşoğlu, Türkiye'den de söz konusu karara ilişkin gerekli cevapların verildiğini açıkladı.

Çavuşoğlu, KKTC ile Türkiye arasındaki bu birlikteliğin dosta, düşmana karşı gösterilmesinin önemine işaret ederek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın selam ve en iyi dileklerini Meclis Başkanı Siber'e iletti.

Meclis Başkanı Sibel Siber de çok yoğun gündemi içerisinde KKTC’yi ziyaret eden Çavuşoğlu’na teşekkür ederek, Türkiye’nin sorunlarının Kıbrıs sorunuyla sınırlı olmadığını ifade etti.

Rum Meclisi'nde alınan Enosis kararına ilişkin meclisteki tüm siyasi partilerin önemli bir deklarasyona imza attıklarını kaydeden Siber, iktidarı, muhalefeti, cumhurbaşkanı, başbakanı, sivil toplumuyla bir olarak Enosis kararına cevap verildiğini anlattı.

Sibel Siber, Kıbrıslı Türklerin çözüm iradesinin yüksek olduğunu fakat bir toplumu tamamen hiçe sayan bir kararın görmezden gelinemeyeceğini belirterek, bunun Kıbrıslı Türkleri yaptırımlara sıkıştırmak anlamına geldiğini belirtti.

Kıbrıs Türkleri için Türkiye'nin etkin ve fiili garantisinin devamının ne denli önemli olduğunun süreç içerisinde yeniden görüldüğüne işaret eden Siber, gençlerin iyi niyet ve barış kültürüyle karşısındaki toplumu kendisiyle eşit gören bir anlayışla eğitilmesi gerektiğini kaydetti.

Siber, Birleşmiş Milletler'den (BM) de söz konusu Enosis kararının geri alınması çağrısı yapmasını beklediklerini, Rum tarafınca Kıbrıs’ta siyasi eşitliğin Türklere adeta bir lütufmuş gibi sunulmasının doğru olmadığını, siyasi eşitliğin olası bir çözümde esas olduğunu sözlerine ekledi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler