Dev yatırımlar hız kesmeden yükseliyor

Dev yatırımlar hız kesmeden yükseliyor

Konya’nın dev yatırımlarını ele alındığı İl Koordinasyon Toplantıda konuşan Konya Valisi Yakup Canbolat 2018 yılı yatırım programında bin 183 adet yatırım projesinin bulunduğunu söyledi.

Konya İl Koordinasyon Kurulu’nun 2018 yılı 3. Toplantısı, Konya Valisi Yakup Canbolat başkanlığında gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediyesi Yeni Meclis Binası'nda gerçekleştirilen toplantıya kaymakamlar, bölge ve il müdürleri ile ilçe belediye başkanları katıldı. Vali Yakup Canbolat Konya İli 2018 yılı yatırımlarının değerlendirme raporunu açıkladı. Vali Yakup Canbolat dönem izleme raporlarına göre 2018 yılı  yatırım programında bin 183 adet  yatırım projesinin bulunduğunu söyledi. Vali Canbolat, “Projelerin toplam yatırım bedeli 15 milyar 594 milyon TL 2018 yılı toplam ödenekleri ise 4 milyar 150 milyon TL‘dir. 30 Haziran 2018 tarihi itibariyle bu ödenekler toplamının 1 milyar 604 milyon TL’si harcanarak yüzde 39’u nakdi bir gerçekleşme sağlanmıştır. Bin 183 yatırım projesinden 194 adedi bitirilmiş 718 adedi üzerinde çalışmalar sürmekte olup 179 adedi ihale aşamasında 92’sine ise halen başlanmamıştır. Başlanamayan projelerin etüt ve kamulaştırma ile ihale çalışmaları devam etmektedir” diye konuştu.

dev-yatirilar-hiz--5.jpeg

EN ÇOK YATIRIM EĞİTİM SEKTÖRÜNDE

Vali Canbolat, yatırımların sektörel dağılımları ve bu dağılımlarda yapılan yatırımları ele  aldı. Vali Canbolat, projelerin sektörler dağılımı şöyle açıkladı; “Tarım sektöründen 94 adet, madencilik sektöründe 4 adet, enerji sektöründe 34 adet, ulaştırma sektöründe 184 adet, eğitim sektöründe 263 adet, sağlık sektöründe 16 adet, diğer kamu hizmetleri sektöründe 567 adet yatırım vardır. Biten projeler tarım sektöründe 6, madencilik sektöründe 4, enerji sektöründe 2 ve sağlık sektöründe 3, ulaştırma sektöründe 27, eğitim sektöründe 26 ve diğer kamu hizmetleri sektöründe 126 adettir” dedi.

dev-yatirilar-hiz--3.jpeg

KILCA, ÇALIŞMALARI ANLATTI

Büyükşehir Belediye Başkanı Genel Sekteri Hasan Kılca ise, “Konya Büyükşehir Belediyesi olarak tüm ilçe merkezlerinde saygın cadde yatırımlarımız ve su, kanalizasyon alt yapı çalışmalarımız devam ediyor. Şehir merkezi ve ilçelerde tarihi eser yenileme çalışmalarımız sürüyor. İlçelerde park ve oyun grubu yatırımları şu anda 765 mahallede tamamlandı. Eski Buğday Pazarı’nın yenilenmesi devam ediyor ve pazarın altında bulunan yeraltı katlı otoparkı hizmete açıldı. 15 adet şehir konağımız tamamlandı. Tarımsal sulama ve destekleme projelerimizden 150 adet sulama projesi bitirildi ve imar çalışmalarımız devam ediyor. KÜLTÜRHAN projemiz ile ilgili bir yenilenme yapacağız. Eski stadın yıkım çalışmaları başladı Millet bahçesi olarak hizmet verecek olan bu bölgenin proje çalışmaları devam ediyor Meram’a katlı otopark inşaatımızın çalışmaları sürüyor. Yeni hayvan barınağı tamamlandı çevre çalışmaları sürüyor.  Konya’da ilk defa yaptığımız ‘Güle Oynaya Camiye Gel’ projemiz hızla devam ediyor toplam 61 bin öğrenci kayıt yaptırdı. Konya Müzesi ise ihale aşamasında bulunuyor” diye konuştu. Konya’da faaliyet gösteren diğer kurumların müdürleri de devam eden yatırım ve projeler hakkında bilgi verdi. Servet R. Çolak-Memleket