Demokratik Kongo'da "yabancı asker" iddiaları

Demokratik Kongo'da "yabancı asker" iddiaları

Yabancı paralı asker görevlendirmekle suçlanan eski vali Katumbi için tutuklama kararı çıkarıldı

KINŞASA (AA) - Demokratik Kongo Cumhuriyeti Hükümet Sözcüsü Lambert Mende, yabancı paralı asker görevlendirdiği ileri sürülen eski vali Moise Katumbi için geçici tutuklama kararı çıkarıldığını bildirdi.

Mende, AA muhabirine yaptığı açıklamada, paralı asker görevlendirmekle suçlanan Katumbi'nin, ülkenin güneydoğusunda Katanga bölgesindeki Temyiz Mahkemesi Savcılığınca tutuklu yargılanmasına karar verildiğini belirtti.

Katumbi'nin avukatları ise karara ilişkin tebligatın kendilerine ulaşmadığını, müvekkillerinin geçen haftaki duruşmada polis şiddetine maruz kaldığını ve hastanede tedavisinin devam ettiğini kaydetti.

Adalet Bakanı Alexis Thambwe Mwamba iki hafta önce, muhalefetin nisan ayında düzenlediği gösteride tutuklanan bir Amerikalının ifadesinde, Katumbi'nin Katanga'da paralı Amerikalı asker görevlendirdiğini iddia ettiğini aktarmıştı.

Devlet Başkanı Joseph Kabika'nın yakın dostu olarak bilinen ve kasım ayında gerçekleştirilmesi planlanan devlet başkanı seçiminde aday olacağını açıklayan Katumbi, kendisine yöneltilen suçlamaları yalanlamış ve yargılanmaktan korkmadığını dile getirmişti. Hükümetin, Katumbi'nin başarısını engellemeye çalıştığını öne süren binlerce kişi, liderlerine atfedilen suçlamaları protesto amacıyla gösteriler düzenlemişti.

İlk kez 9 Mayıs'ta yargılanmaya başlanan Katumbi, şimdiye kadar 3 kez hakim karşısına çıktı.

- Seçim ertelenebilir-

Öte yandan ülkedeki devlet başkanı seçiminin mali sorunlar nedeniyle ertelenmesi de gündemde.

Muhalif 7 siyasi partiyi tek çatı altında toplayan G7 grubu, 2001 yılından bu yana görevde olan Kabila'nın anayasaya aykırı olmasına rağmen yeniden seçilebilmek için diyalog süreci başlatmak istediğini iddia etmiş ve bu nedenle sürece katılmayacaklarını duyurmuştu.

Muhalefet, ayrıca Kabila'nın kasım ayında sona eren görev süresini, diyalog sürecini kullanarak seçime kadar uzatmayı amaçladığını da savunmuştu.

Anayasa Mahkemesi de geçen hafta, devlet başkanı seçiminin anayasal süreç kapsamında düzenlenememesi durumunda Kabila'nın yeni devlet başkanı seçilene kadar görevine devam edebileceğini duyurmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler